Områdesstyrelsen, möte 28-02-2023

Protokollet är granskat

§ 46 Upphörande av förtroendeuppdrag för en förtroendevald som har förlorat sin valbarhet

VAKEDno-2023-756

Beskrivning

Beredare av ärendet: jurist Tiia Tuovinen

Välfärdsområdes fullmäktigeledamot och ledamot i sektionen för hälsovårdstjänster Eve Rämö har den 22.2.2023 bekräftat att hen ännu är i Vanda och Kervo välfärdsområdes tjänst.

Enligt 78 § i lagen om välfärdsområden (611/2021): "Valbar till välfärdsområdesstyrelsen är den som är valbar till välfärdsområdesfullmäktige, dock inte:

 

  1. den som är anställd hos välfärdsområdet och lyder direkt under välfärdsområdesstyrelsen, ​ 
  2. den som i en uppgift jämförbar med en uppgift som avses i 1 punkten är anställd hos en sammanslutning eller stiftelse där välfärdsområdet har bestämmande inflytande, ​ 
  3. den som är anställd hos välfärdsområdet och som är föredragande i en nämnd eller annars svarar för beredningen av ärenden som kommer att behandlas av välfärdsområdesstyrelsen, ​ 
  4. den som är ledamot i styrelsen eller i ett därmed jämförbart organ eller i en ledande och ansvarsfull uppgift eller i en därmed jämförbar ställning i en affärsdrivande sammanslutning eller stiftelse, om det är fråga om en sådan sammanslutning som kan ha väsentlig nytta eller lida väsentlig skada av hur de ärenden avgörs som normalt behandlas i välfärdsområdesstyrelsen. 

Ordföranden i styrelsen eller i ett därmed jämförbart organ för en sammanslutning som sköter bevakningen av personalens intressen i välfärdsområdet är inte valbar till välfärdsområdesstyrelsen. Valbar är inte heller den som i egenskap av förhandlare för sammanslutningen eller i annan motsvarande egenskap svarar för intressebevakningen. Majoriteten av ledamöterna i välfärdsområdesstyrelsen ska vara personer som inte är anställda hos välfärdsområdet eller hos en sammanslutning eller en stiftelse där välfärdsområdet har bestämmande inflytande. Bestämmelserna i 1 mom. 4 punkten ska inte tillämpas på ledamöter i styrelsen eller i ett jämförbart organ för en sammanslutning där välfärdsområdet har bestämmande inflytande."

Enligt 35 § i lagen om välfärdsområden tillämpas på välfärdsområdesstyrelsens, nämndernas och direktionernas sektioner vad som föreskrivs om organet i fråga.

Välfärdsområdets förvaltning skickade den 2.1.2023 instruktioner om valbarhet till ledamot och ersättare i områdesstyrelsen och i de sektioner som är underställda områdesstyrelsen från den 1.1.2023 angående situationer där en ledamot/ersättare i områdesstyrelsen eller sektionerna har blivit anställd/tjänsteinnehavare i Vanda och Kervo välfärdsområde. Instruktionerna har skickats till fullmäktigegruppernas ordförande och sekreterare samt till områdesstyrelsens och dess sektioners ledamöter och ersättare. I instruktionerna konstateras följande: 

”En debatt om hur innehållet i § 78 i lagen om välfärdsområden (611/2021) ska tolkas i fråga om valbarhet till områdesstyrelsen har förts både inom välfärdsområdet och nationellt. Enligt bestämmelsens mom. 1 punkt 1 (tidigare 2, skrivfel har korrigerats senare): ”valbar till välfärdsområdesstyrelsen är den som är valbar till välfärdsområdesfullmäktige, dock inte den som är anställd hos välfärdsområdet och lyder direkt under välfärdsområdesstyrelsen”. Det som gäller områdesstyrelsens ledamöter gäller även ersättare, samt ledamöter och ersättare i de sektioner som är underställda områdesstyrelsen. I förarbetena för lagen om välfärdsområden (RP 241/2020 rd) preciseras inte när en person som är anställd hos välfärdsområdet anses lyda direkt under välfärdsområdesstyrelsen.

Kommunförbundet har utfärdat sin tolkning 8/2022 och finansministeriet har skickat ett brev till välfärdsområdena den 23.11.2023 angående valbarhet till välfärdsområdenas områdesstyrelser. Brevet i fråga finns som kompletterande material till detta beslutsförslag. I kommunförbundets anvisningar konstateras det att en person som är "anställd hos välfärdsområdet och lyder direkt under välfärdsområdesstyrelsen” i praktiken betyder att begränsningen rör alla tjänsteinnehavare och arbetstagare som är organisatoriskt underställda områdesstyrelsen, oberoende av deras ställning och uppgifter. I finansministeriets brev konstateras att om en person är ledamot i områdesstyrelsen och den 1.1.2023 övergår till ett tjänsteförhållande där hen lyder direkt under områdesstyrelsen så förlorar hen sin valbarhet.

Enligt 83 § i lagen om välfärdsområden: ”Om en förtroendevald förlorar sin valbarhet ska det organ som utsett honom eller henne konstatera att förtroendeuppdraget har upphört. I fråga om en fullmäktigeledamot fattas beslutet av välfärdsområdesfullmäktige. Beslutet verkställs genast.”

Baserat på ovanstående måste tolkningen vara att en person som är organisatoriskt underställd områdesstyrelsen inte samtidigt kan vara ledamot eller ersättare i områdesstyrelsen, eller ledamot eller ersättare i de sektioner som är underställda områdesstyrelsen. De sektioner som är underställda Vanda och Kervo välfärdsområdes områdesstyrelse är sektionen för individärenden, sektionen för tjänster för familjer, sektionen för vuxensocialarbete och funktionshinderservice, sektionen för hälsovårdstjänster, sektionen för äldreservice och intressebevakningssektionen.”

Vidare har det konstaterats att det med personer som är organisatoriskt direkt underställda områdesstyrelsen vid Vanda och Kervo välfärdsområde avses alla personer med anställningsförhållande till välfärdsområdet. Senare preciseras att personer som är organisatoriskt direkt underställda räddningsnämnden inte är organisatoriskt direkt underställda områdesstyrelsen.

Innan instruktionerna ovan mottogs informerade välfärdsområdets förvaltning under slutet av 2022 välfärdsområdets förtroendevalda om Kommunförbundets tolkning och finansministeriets brev, samt gav vägledning om hur välfärdsområdet som myndighet ska tolka § 78 i lagen om välfärdsområden. Ärendet har vidare diskuterats vid områdesfullmäktiges och områdesstyrelsens informationsmöten samt även vid områdesfullmäktiges extraordinära informationsmöte den 10.1.2023. Vid informationsmötena har det förts fram att trots att det inte i förarbetena för lagen om välfärdsområden preciseras när en person som är anställd hos välfärdsområdet anses lyda direkt under välfärdsområdesstyrelsen anges det i förarbetena i fråga om 78 § (Valbarhet till välfärdsområdesstyrelsen, RP 241/2020 rd, s. 547) att: ”Grunderna för bestämmelserna om valbarhet till en välfärdsområdesstyrelse motsvarar bestämmelserna om valbarhet till en kommunstyrelse i 73 § i kommunallagen.” I förarbetena för kommunallagen (RP 268/2014 rd, s. 196) konstateras i fråga om 73 §: ”Enligt 1 mom. 1 punkten är inte den valbar till kommunstyrelsen som är anställd hos kommunen och lyder under kommunstyrelsen. Begränsningarna i gällande lag gäller endast dem som arbetar i centralförvaltningen underställda kommunstyrelsen. Det föreslås att hänvisningen till personal inom "centralförvaltningen" stryks, eftersom den varit tolkningsbar och man kan utgå från att ingen som organisatoriskt underlyder kommunstyrelsen samtidigt kan vara kommunstyrelseledamot.” I juridisk litteratur som behandlar bestämmelserna om valbarhet till en kommunstyrelse i 73 § i kommunallagen (Harjula, Prättälä 2019, Kuntalaki – Tausta ja tulkinnat s. 504) nämns att: ”En person som är anställd hos kommunen och lyder direkt under kommunstyrelsen är inte valbar till kommunstyrelsen. Begränsningen rör alla tjänsteinnehavare och arbetstagare som är organisatoriskt underställda kommunstyrelsen, oberoende av deras ställning och uppgifter.” Det som Kommunstyrelsen tolkat för välfärdsområdena 8/2022 och som Vanda och Kervo välfärdsområdes förvaltning den 2.1.2023 i sitt brev instruerat är i linje med ovanstående.

Vanda och Kervo välfärdsområde ska som myndighet följa gällande lagstiftning. Om en sådan förtroendevald som inte anses vara valbar enligt nuvarande lagstiftning deltar i ett möte i välfärdsområdesstyrelsen eller i en sektion som är underställd områdesstyrelsen, skapas en osäkerhetsfaktor i beslutsfattandet av organet i fråga. I ett sådant fall bör välfärdsområdet justera sammansättningen av områdesstyrelsen och de sektioner som är underställda den så att de är i enlighet med gällande lagstiftning. En del av välfärdsområdets förtroendevalda har redan lämnat in en avskedsansökan till välfärdsområdet på grund av förlorad valbarhet. Vanda och Kervo välfärdsområdes områdesfullmäktige har beviljat dessa förtroendevalda avsked från deras förtroendeuppdrag på grund av att de förtroendevalda från och med den 1.1.2023 har övergått till välfärdsområdets tjänst som arbetstagare/tjänsteinnehavare och därmed förlorat sin valbarhet till områdesstyrelsen och de sektioner som är underställda den, och därför inte längre kan sköta sina förtroendeuppdrag i organen i fråga.

Förutom att följa gällande lagstiftning har välfärdsområdet en legitim orsak att behandla de förtroendevalda jämlikt och att inte äventyra tillförlitligheten i beslutsfattandet. Detta beslutsförslags tolkning av lagstiftningen är opartisk och i proportion till det eftersträvade målet när man med beslutsförslaget strävar till att baserat på rättsordningen skydda exempelvis de legitima förväntningar en invånare inom välfärdsområdet har på beslutsfattandet.

De förtroendevalda personer som förlorar sin valbarhet från och med den 1.1.2023 har ombetts att lämna in sin avskedsansökan senast den 12.1.2023, så att den kan överlämnas för behandling till områdesstyrelsen och därefter till områdesfullmäktige. Eve Rämö är ledamot inom sektionen för hälsovårdstjänster, som är underställd områdesstyrelsen, samt har ett anställningsförhållande som är direkt underställt områdesstyrelsen. Därmed har Rämö förlorat sin valbarhet som ledamot inom sektionen. Rämö har inte lämnat in en avskedsansökan till välfärdsområdet.

Områdesfullmäktige har i sitt sammanträde 29.3.2022 § 26 beslutat att:

1.      utse i sektionen för hälsovårdstjänster 11 ledamöter och deras personliga ersättare för fullmäktigeperioden 2022–2025 enligt följande:

  • Sakari Rokkanen (Saml), ersättare Altti Kuorikoski (Saml)
  • Nina Korventaival (SDP), ersättare Inka Somermäki (SDP)
  • Anniina Pylsy (Saml), ersättare Sari Paukku-Sani (Saml)
  • Leena Riikonen (Sannf), ersättare Mira Pentilä (Sannf)
  • Satu Ek (Saml), ersättare Pia Vesterbacka (Saml)
  • Inna Kallioinen (C), ersättare Marja Airaksinen (C)
  • Eve Rämö (Gröna), ersättare Maarit Kuusisaari-Bergström (Gröna)
  • Tuomas Suihkonen (VF), ersättare Markku Kyröläinen (VF)
  • Oskari Iivarinen (Saml), ersättare Markku Pulkkinen (Saml)
  • Janne Hartikainen (Sannf), ersättare Miikka Heiskanen (Sannf)
  • Risto Tamminen (SDP), ersättare Mika Oja (SDP)

2.      utse bland de valda ledamöterna Sakari Rokkanen (Saml) till ordförande och Nina Korventaival (SDP) till vice ordförande för sektionen.

Vid valet av organ ska bestämmelserna i lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män beaktas. Enligt 4 a § i lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män ska kvinnor och män vara representerade till minst 40 procent vardera i statliga kommittéer, delegationer och andra motsvarande statliga organ, i välfärdsområdens och välfärdssammanslutningars organ och organ för samverkan mellan välfärdsområden samt i kommunala organ och organ för kommunal samverkan, med undantag för välfärdsområdesfullmäktige och kommunfullmäktige, om inte något annat följer av särskilda skäl. Jämställdhetskravet gäller separat för ordinarie ledamöter och ersättare. Enligt lagen ska kvoten uppfyllas både för ordinarie ledamöter och ersättare. Däremot kräver lagen inte att den ordinarie ledamoten och hens personliga ersättare är av samma kön.

Eve Rämö är ledamot inom sektionen för hälsovårdstjänster, som är underställd områdesstyrelsen, och har övergått i ett anställningsförhållande vid Vanda och Kervo välfärdsområde den 1.1.2023, där hen är direkt underställd områdesstyrelsen. Därmed har Rämö förlorat sin valbarhet. Om en förtroendevald förlorar sin valbarhet ska enligt 83 § i lagen om välfärdsområden det organ som utsett hen, i detta fall områdesfullmäktige, konstatera att förtroendeuppdraget har upphört. Beslutet verkställs genast. Därtill ska en ny ledamot till sektionen för hälsovårdstjänster väljas till mandattidens slut i Eve Rämös ställe.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige:

  1. konstaterar att Eve Rämös förtroendeuppdrag i Vanda och Kervo välfärdsområdes sektion för hälsovårdstjänster har avslutats i enlighet med § 83 i lagen om välfärdsområden och
  2. väljer en ny ledamot i sektionen för hälsovårdstjänster i hens ställe till mandattidens slut.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussionen.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.