Områdesstyrelsen, möte 28-02-2023

Protokollet är granskat

§ 57 Fullmäktigemotion angående begäran om doftfrihet vid uträttande av ärenden inom hälso- och sjukvården och tandvården

VAKEDno-2023-36

Beskrivning

Ärendets föredragande: specialsakkunnig inom förvaltning Pauliina Koschke

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 6.2.2023 § 10 lämnades Vaula Norrenas fullmäktigemotion ”Begäran om doftfrihet vid uträttande av ärenden inom hälso- och sjukvården och tandvården”.  Fullmäktigemotionen har undertecknats av 22 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen har följande lydelse:

”Läkare och hälsovårdare har önskat att kunder inom tandvården och hälso- och sjukvården skulle begäras att uträtta sina ärenden i tjänsterna utan doftämnen.

Begäran om doftfrihet skulle vara lätt att lägga till i textmeddelandet om tidsbokning, vilket flera HUS-tjänster redan gör. Till exempel: ”kom utan parfym” eller ”vi ber er undvika doftämnen när ni besöker oss”.

Bland dem som är doftöverkänsliga orsakar starka doftämnen heshet, hosta, dyspné, snuva, ögonirritation, huvudvärk, illamående eller hud- och slemhinnesymtom. Dofter orsakar problem även för personer med astma och allergier samt för migränpatienter.

Patienters doftämnen ger några läkare och hälsovårdare så svåra symtom att de ibland måste åka hem innan arbetsdagen tagit slut. Detta gynnar ingen. Det finns också patienter som lider av allergier och astma, och även de har svårigheter att sköta sina ärenden i lokaler där man använder doftämnen.

Hur vanlig doftöverkänsligheten är varierar mellan 10 och 40 procent från undersökning till undersökning. I Allergi-, hud- och astmaförbundets undersökning bedömde sig nästan en tredjedel av de som svarade på enkäten vara doftkänsliga (2016).

Vi föreslår att på Vanda-Kervo välfärdsområde främjas doftfriheten där man sköter ärenden med hjälp av kommunikation, till exempel på anslagstavlor och i textmeddelanden för patienter.”

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den vidare för beredning av sektordirektören för hälsovårdstjänster före 6.8.2023.

Beslut

Förslaget till beslut antogs enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.