Områdesstyrelsen, möte 28-02-2023

Protokollet är granskat

§ 40 Spelregler för välfärdsområdesfullmäktiges arbete för fullmäktigeperioden 2022–2025

VAKEDno-2023-648

Beskrivning

Ärendets föredragande: tf förvaltningsdirektör Riikka Liljeroos

Under slutet av hösten och början av året har spelreglerna för välfärdsområdesfullmäktiges arbete bearbetats i välfärdsområdets fullmäktigeutskott. Ärendet har behandlats vid fullmäktigeutskottets sammanträden 17.11.2022, 8.12.2022 och 31.1.2023. Fullmäktigeutskottet har i sitt sammanträde 31.1.2023 delvis godkänt spelreglerna för välfärdsområdesfullmäktiges arbete för fullmäktigeperioden 2022–2025. Dessutom kom man överens om att spelreglerna via beredningen förs till beslutsfattande. 

Ett utkast av spelreglerna för välfärdsområdesfullmäktiges arbete för fullmäktigeperioden 2022–2025 bifogas. I spelreglerna för välfärdsområdesfullmäktiges arbete fastställs gemensamma principer och tillvägagångssätt för välfärdsområdesfullmäktiges arbete samt principer för trygga rum för den innevarande fullmäktigeperioden. Principerna ska iakttas i alla förtroendeuppdrag i välfärdsområdet.

Ett bra arbete i välfärdsområdesfullmäktige grundar sig på förtroende, öppenhet och samarbete mellan välfärdsområdesfullmäktigegrupperna. Dokumentet innehåller dessutom principer för trygga rum som ska iakttas i välfärdsområdesfullmäktiges arbete. Med principerna och förfarandena för trygga rum strävar man efter att skapa ett utrymme där alla arbetar för att uppnå ett arbetsklimat och en diskussion som präglas av jämlikhet, respekt och öppenhet.

Allmänna principer för välfärdsområdesfullmäktiges arbete    

·       Som förtroendevalda och tjänsteinnehavare agerar vi sakligt och respektfullt mot varandra oavsett partiståndpunkt. Grunden för vårt samarbete är förtroende och respekt för olika åsikter.    

·       Vi agerar alltid i välfärdsområdets invånares intresse.    

·       Vår verksamhet är öppen, transparent och objektiv.    

·       I vår verksamhet främjar vi rättvisa, jämlikhet och likabehandling.    

·       I vår verksamhet iakttar vi uppförandekoder och vi lyssnar på varandras åsikter utan förringa dem.    

·       När vi har ordet presenterar vi vår ståndpunkt på ett kortfattat och motiverat sätt.    

·       Vi förbinder oss att agera på ett värdigt sätt och med respekt för människovärdet.    

·       Vi förstår vår roll som beslutsfattare i Vanda och Kervo välfärdsområde och agerar med värdighet i vårt förtroendeuppdrag i enlighet med arbetsuppgifterna.


Tillvägagångssätt för välfärdsområdesfullmäktiges arbete

Följande tillvägagångssätt iakttas i välfärdsområdesfullmäktiges arbete:

·       I betydelsefulla ärenden beaktas välfärdsområdesfullmäktiges tillgång till information och möjligheter att påverka redan under beredningen av frågorna. Vi ser till att tillräckligt med tid avsätts till interaktion och utformandet av gemensamma riktlinjer.   

·       Seminarier och andra inofficiella möten för välfärdsområdesfullmäktige ordnas vid behov så att ledamöterna i ett så tidigt skede som möjligt har information om pågående frågor och möjlighet att diskutera dem.    

·       Ledamöterna i välfärdsområdesfullmäktige ser även över sin egen tillgång till information genom att delta i informationsmöten för välfärdsområdesfullmäktige och på förhand läsa beredningsmaterialet. Om ytterligare frågor uppstår kontaktar ledamoten välfärdsområdets beredare.    

·       I betydelsefulla ärenden för ordförandena för välfärdsområdesfullmäktige och välfärdsområdesstyrelsen samt ordförandena för områdesfullmäktigegrupperna dialog om de politiska riktlinjerna angående ärendena innan beslut fattas om dem.    

·       För att säkerställa att välfärdsområdesfullmäktiges sammanträden går smidigt informerar ledamöterna och fullmäktigegrupperna andra grupper om sina ändringsförslag i ett så tidigt skede som möjligt.    

·       Vanda och Kervo välfärdsområdes företrädare tar initiativ i den riksomfattande och regionala intressebevakningen och beaktar välfärdsområdets intresse när de verkar i andra organ.    
 

Principer för trygga rum

Alla har rätt att delta i Vanda och Kervo välfärdsområdesfullmäktiges evenemang utan särbehandling på grund av etniskt ursprung, hudfärg, kön, språk, religion, politisk eller annan åsikt, nationellt eller samhälleligt ursprung, förmögenhet, härkomst eller någon annan faktor.

Alla har också rätt att känna sig trygga i evenemangen utan rädsla för diskriminering, antastning eller sexuella, fysiska eller verbala trakasserier.

I ett tryggt rum ska en annan persons fysiska och psykiska tillstånd respekteras och andra ska ges utrymme. Frågor som berör en annan persons privatliv och känsliga ämnen ska behandlas på ett respektfullt sätt. Man förhåller sig öppet till nya ämnen, personer och åsikter.

Principer för tryggare rum:

·       Respektera andra personers fysiska och psykiska tillstånd. Respektera självbestämmanderätten. Rör ingen utan tillåtelse. Kom ihåg att du inte kan veta en annan persons gränser utan att fråga. Be vid behov också om utrymme för dig själv.

·       Håna, förnedra eller frys inte ut någon och förlöjliga inte någon genom det du säger, genom ditt beteende eller genom dina handlingar. Avstå från att kommentera utseende, skvallra eller upprätthålla stereotyper.

·       Gör inte antaganden utifrån utseende eller beteende. Gör inte antaganden om någons sexualitet, kön, nationalitet, etnicitet, religion, värderingar, socioekonomiska bakgrund hälsa eller funktionsförmåga.

·       Ge plats. Försök se till att alla har möjlighet att delta i diskussionen. Kör inte över andras åsikter och låt andra prata. Respektera också andras privatliv och behandla känsliga ämnen med respekt.

·       Lyssna och lär. Bemöt nya diskussionsämnen, personer och synvinklar utan fördomar. Förhåll dig till nya saker och situationer som ett tillfälle att lära dig nytt och utvecklas.

·       Be om ursäkt ifall du har förolämpat någon, vare sig avsiktligt eller oavsiktligt.


I dokumentet konstateras dessutom följande: ”Om du under evenemanget råkar på trakasseri eller osakligt bemötande, kan du kontakta trakasseriombuden. Du kan också själv ta upp frågan med personen som du anser har gjort sig skyldig till osakligt bemötande. Trakasseriombudet är en person som man kan vända sig till om man anser att man blivit utsatt för trakasseri. Trakasseriombud stöder och ger råd i behandlingen av trakasserisituationer och hjälper vid behov ta ärendet vidare. Vid välfärdsområdesfullmäktiges evenemang innehas rollen som trakasseriombud av förvaltningsdirektören, en jurist samt andra arbetstagare/tjänsteinnehavare inom välfärdsområdets förvaltningsservice.”

​​​​​

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att föreslå till välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige godkänner bifogade utkast till spelregler för arbetet i välfärdsområdesfullmäktige för fullmäktigeperioden 2022–2025, som ska iakttas i alla förtroendeuppdrag i välfärdsområdet.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade enhälligt efter diskussion att bordlägga ärendet.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.