Områdesstyrelsen, möte 28-02-2023

Protokollet är granskat

§ 41 Utnämning av ny medlem i äldrerådet

VAKEDno-2023-131

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredare av ärendet: sakkunnig inom förvaltningen Jani Seppä

Vanda och Kervo välfärdsområdets medlem i äldrerådet Kaisu Mäkinen har den 28.12.2022 av personliga skäl lämnat in en avskedsansökan från sitt medlemskap i äldrerådet åt Vanda och Kervo välfärdsområde.

Enligt 20 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde ska välfärdsområdesstyrelsen tillsätta ett äldreråd för varje fullmäktigeperiod. Välfärdsområdesstyrelsen beslutade i sitt sammanträde 7.6.2022 § 110 att tillsätta ett äldreråd inom välfärdsområdet för fullmäktigeperioden 2022–2025 och fastställde att antalet medlemmar i välfärdsområdets äldreråd är 9. 

Enligt (611/ 2021) 32 § i lagen om välfärdsområden ska medlemmarna i dessa påverkansorgan väljas bland medlemmarna i motsvarande påverkansorgan i de kommuner som hör till välfärdsområdet på så vis att det från varje sådant kommunalt organ väljs minst en representant. Till påverkansorganen kan dessutom väljas andra personer. Områdesstyrelsen har i 7.6.2022 § 110 bett Vandas äldreråd att föreslå 6 av sina representanter till välfärdsområdets äldreråd och Kervos äldreråd föreslå 3 av sina representanter till välfärdsområdets äldreråd. Välfärdsområdesstyrelsen beslutade också att äldreråden i Vanda och Kervo är i kontakt med varandra och säkerställer att resultaten av välfärdsområdesvalet förverkligas i sammansättningen av välfärdsområdets äldreråd. Vidare har välfärdsområdesstyrelsen i sammanträdet 16.8.2022 § 147 beslutat att:

  1. utnämna till välfärdsområdets äldreråd:
    • följande sex medlemmar från Vandas äldreråd: Anneli Karhunen, Raimo Huvila, Marja-Liisa Saares, Marja Leppänen, Timo Lahtinen, Markku Weckman och
    • följande tre medlemmar från Kervos äldreråd: Ulla Martikainen, Kaisu Mäkinen, Kauko Passi,
  2. Välja Raimo Huvila till ordförande och Marja-Liisa Saares till vice ordförande i äldrerådet,
  3. be Vandas äldreråd att föreslå 6 av sina ersättare till välfärdsområdets äldreråd och Kervos äldreråd föreslå 3 av sina ersättare till välfärdsområdets äldreråd.  Äldreråden i Vanda och Kervo är 

  1. i kontakt med varandra och säkerställer att resultaten av välfärdsområdesvalet förverkligas i sammansättningen av välfärdsområdets äldreråds ersättare. Ersättarna är personliga så i förslagen bör det framgå vem personerna föreslås bli ersättare för.


Efter detta har välfärdsområdesstyrelsen på sitt sammanträde 8.11.2022 § 231 utsett äldrerådets ersättare. Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att utnämna följande personer till välfärdsområdets äldreråd:

1. sex personliga ersättare från Vanda äldreråd enligt följande:

Ordinarie ledamot 

Personlig ersättare 

Raimo Huvila

Seija Puha

Anneli Karhunen

Håkan Sandell

Marja-Liisa Saares

Taisto Mäntynen

Marja Leppänen

Ari Martinaho

Markku Weckman

Olli Korkalainen

Timo Lahtinen

Kari Saari

2. tre personliga ersättare från Kervo äldreråd enligt följande:

Ordinarie ledamot

Personlig ersättare

Ulla Martikainen

Heikki Manninen

Kaisu Mäkinen

Martti Kajaste

Kauko Passi

Marja-Terttu Nieminen

 

Vanda och Kervo städers tidigare överenskomna platsfördelning i äldreråden                                                                                  Vanda och Kervo äldrerådens ordföranden och sekreterare möttes 14.6.2022 för att i välfärdsområdesstyrelsens sammanträdets beslutspunkt 7.6.2022 § 110, där man beslutar om inrättande av välfärdsområdets äldreråd. Under mötet diskuterades på basis av resultaten av välfärdsområdesvalet en ”utropsordning”, i vilken anges partiernas ordning med jämförelsetal. 

Enligt utropsordningen skulle representanterna i Vandas äldreråd fördelas enligt parti på följande sätt: 

- två (2) samlingspartiets representanter,                                                                                             - två (2) socialdemokraternas representanter,                                                                                                   - en (1) de grönas representant, och                                                                                                      - en (1) sannfinländarnas representant.

För att resultatet av välfärdsområdesvalet uppfylls för Kervos äldrerådets del skulle platserna enligt parti fördelas på följande sätt: 

- en (1) samlingspartiets representant,                                                                                                                 - en (1) vänsterförbundets representant och                                                                                                             - en (1) socialdemokraternas representant. 

Eftersom sammansättningen i Kervo äldreråd ändå grundar sig på pensionärsorganisationer och det inte finns några offentliga partier företrädda i Kervo äldreråd, beaktas pensionärsorganisationerna för Kervo som partianknutna organisationer, då man till företrädare för Kervo väljer:  

- Keravan kansalliset seniorit ry:s, 
- Keravan eläkeläiset ry:s, 
- Keravan eläkkeensaajat ry:s företrädare.

Kaisu Mäkinen fungerar som företrädare för Keravan eläkeläiset ry i Kervos äldreråd.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att:

1.     Bekräftar Kaisu Mäkinens avskedsansökan från sitt medlemskap i äldrerådet till Vanda och Kervo välfärdsområde;

2.     uppmanar Kervo äldreråd att utse en ny medlem bland sig till välfärdsområdets äldreråd enligt Vanda och Kervo äldrerådens överenskomna platsfördelning.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Beskrivning

Ärendets föredragande: tf förvaltningsdirektör Riikka Liljeroos

Välfärdsområdesstyrelsen har i sitt sammanträde 17.1.2023 § 9 beslutat att bekräfta Kaisu Mäkinens avskedsansökan från sitt medlemskap i äldrerådet i Vanda och Kervo välfärdsområde samt att uppmana äldrerådet i Kervo att utse en ny medlem bland sig till välfärdsområdets äldreråd enligt den överenskomna platsfördelningen i Vandas och Kervos äldreråd.

Äldrerådet i Kervo stad har i sitt sammanträde 17.2.2023 § 4 beslutat att föreslå till välfärdsområdesstyrelsen i Vanda och Kervo välfärdsområde att Mikko Raunio utses till välfärdsområdets äldreråd i stället för Kaisu Mäkinen. Ett utdrag ur Kervo äldreråds beslut bifogas.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att utse Mikko Raunio från Kervo äldreråd till ordinarie medlem i välfärdsområdets äldreråd (i stället för Kaisu Mäkinen). Företrädare för Kervo äldreråd i välfärdsområdets äldreråd är följande:

Ordinarie medlem Personlig ersättare
Ulla Martikainen Heikki Manninen
Mikko Raunio Martti Kajaste
Kauko Passi Marja-​Terttu Nieminen​

 

Beslut

Förslaget till beslut antogs enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.