Aluehallitus, kokous 28.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 41 Vanhusneuvoston uuden jäsenen nimeäminen

VAKEDno-2023-131

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Asian valmistelija: hallinnon asiantuntija Jani Seppä

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vanhusneuvoston jäsen Kaisu Mäkinen on toimittanut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle 28.12.2022 eroanomuksen vanhusneuvoston jäsenyydestä henkilökohtaisten syiden vuoksi.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 20 §:n mukaan aluehallitus asettaa vanhusneuvoston valtuustokausittain. Aluehallitus päätti kokouksessaan 7.6.2022 § 110 asettaa hyvinvointialueelle vanhusneuvoston valtuustokaudelle 2022-​2025 sekä vahvisti hyvinvointialueen vanhusneuvoston jäsenmääräksi 9 jäsentä. 

Hyvinvointialuelain (611/2021) 32 §:n mukaan vaikuttamistoimielinten jäsenet valitaan hyvinvointialueen kunnissa toimivien vastaavien vaikuttamistoimielinten jäsenistä siten,​ että kustakin vaikuttamistoimielimestä valitaan vähintään yksi edustaja. Lisäksi vaikuttamistoimielimiin voidaan valita muita henkilöitä. Aluehallitus on päättänyt pyytää 7.6.2022 § 110 Vantaan vanhusneuvostoa esittämään keskuudestaan 6 edustajaa hyvinvointialueen vanhusneuvostoon sekä Keravan vanhusneuvostoa esittämään keskuudestaan 3 edustajaa hyvinvointialueen vanhusneuvostoon. Aluehallitus päätti myös, että Vantaan ja Keravan vanhusneuvostot ovat keskenään yhteydessä huolehtien siitä,​ että hyvinvointialueen vanhusneuvoston kokoonpanossa toteutuu aluevaalien tulos. Edelleen aluehallitus on kokouksessaan 16.8.2022 § 147 päättänyt:

  1. nimetä hyvinvointialueen vanhusneuvostoon:
    • seuraavat kuusi jäsentä Vantaan vanhusneuvostosta: Anneli Karhunen, Raimo Huvila, Marja-Liisa Saares, Marja Leppänen, Timo Lahtinen, Markku Weckman ja
    • seuraavat kolme jäsentä Keravan vanhusneuvostosta: Ulla Martikainen, Kaisu Mäkinen, Kauko Passi;
  2. valita vanhusneuvoston puheenjohtajaksi Raimo Huvilan ja varapuheenjohtajaksi Marja-Liisa Saareksen;
  3. pyytää Vantaan vanhusneuvostoa esittämään keskuudestaan 6 varajäsentä hyvinvointialueen vanhusneuvostoon sekä Keravan vanhusneuvostoa esittämään keskuudestaan 3 varajäsentä hyvinvointialueen vanhusneuvostoon. Vantaan ja Keravan vanhusneuvostot ovat keskenään yhteydessä huolehtien siitä, että hyvinvointialueen vanhusneuvoston varajäsenten kokoonpanossa toteutuu aluevaalien tulos. Varajäsenet ovat henkilökohtaisia, joten esityksissä pyydetään ilmoittamaan, kenen varajäseneksi henkilöitä esitetään.


Tämän jälkeen aluehallitus on vielä kokouksessaan 8.11.2022 § 231 nimennyt vanhusneuvoston varajäsenet. Aluehallitus päätti nimetä hyvinvointialueen vanhusneuvostoon:

1. kuusi henkilökohtaista varajäsentä Vantaan vanhusneuvostosta seuraavasti:

Varsinainen jäsen  Henkilökohtainen varajäsen 
Raimo Huvila Seija Puha
Anneli Karhunen Håkan Sandell
Marja-Liisa Saares Taisto Mäntynen
Marja Leppänen Ari Martinaho
Markku Weckman Olli Korkalainen
Timo Lahtinen Kari Saari

2. kolme henkilökohtaista varajäsentä Keravan vanhusneuvostosta seuraavasti:

Varsinainen jäsen Henkilökohtainen varajäsen
Ulla Martikainen Heikki Manninen
Kaisu Mäkinen Martti Kajaste
Kauko Passi Marja-Terttu Nieminen​

 

Vantaan ja Keravan kaupunkien vanhusneuvostojen aiemmin keskenään sopima paikkajako
Vantaan ja Keravan vanhusneuvostojen puheenjohtajisto ja sihteerit tapasivat 14.6.2022 keskustellakseen hyvinvointialueen aluehallituksen 7.6.2022 kokouksen §110 päätöskohdasta, jossa päätetään hyvinvointialueen vanhusneuvoston asettamisesta. Tapaamisessa käsiteltiin aluevaalien tuloksen pohjalta ”huutojärjestys”, johon on listattu puolueiden järjestykset vertailulukuineen. 

Huutojärjestyksen mukaisesti Vantaan vanhusneuvoston edustajat puolueittain jakaantuvat seuraavasti: 

- kaksi (2) kokoomuksen edustajaa, 
- kaksi (2) sosialidemokraattien edustajaa, 
- yksi (1) vihreiden edustaja, ja 
- yksi (1) perussuomalaisten edustaja.

Aluevaalien tuloksen toteutumiseksi Keravan vanhusneuvoston osalta paikkajako puolueittain olisi seuraava: 

- yksi (1) kokoomuksen edustaja, 
- yksi (1) vasemmistoliiton edustaja ja 
- yksi (1) sosialidemokraattinen edustaja. 

Koska Keravan vanhusneuvoston kokoonpano kuitenkin perustuu eläkeläisjärjestöihin eikä Keravan vanhusneuvostossa ole virallisia puolueita edustettuna, Keravan osalta paikkajaossa eläkeläisjärjestöt huomioidaan puoluesidonnaisina järjestöinä, jolloin Keravan edustajiksi valitaan: 

- Keravan kansalliset seniorit ry:n, 
- Keravan eläkeläiset ry:n, 
- Keravan eläkkeensaajat ry:n edustaja.

Kaisu Mäkinen toimii hyvinvointialueen ja Keravan vanhusneuvostoissa Keravan eläkeläiset ry:n edustajana.

Ehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. vahvistaa Kaisu Mäkisen eronpyynnön Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vanhusneuvoston jäsenyydestä;

  2. pyytää Keravan vanhusneuvostoa esittämään keskuudestaan uuden jäsenen hyvinvointialueen vanhusneuvostoon Vantaan ja Keravan vanhusneuvostojen sopimaa paikkajakoa noudattaen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Perustelut

Asian valmistelija: vt. hallintojohtaja Riikka Liljeroos

Aluehallitus on kokouksessaan 17.1.2023 § 9 päättänyt vahvistaa Kaisu Mäkisen eronpyynnön Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vanhusneuvoston jäsenyydestä sekä pyytää Keravan vanhusneuvostoa esittämään keskuudestaan uuden jäsenen hyvinvointialueen vanhusneuvostoon Vantaan ja Keravan vanhusneuvostojen sopimaa paikkajakoa noudattaen.

Keravan kaupungin vanhusneuvosto on kokouksessaan 17.2.2023 § 4 päättänyt esittää Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluehallitukselle Mikko Raunion nimeämistä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vanhusneuvostoon Kaisu Mäkisen tilalle.​​ Ote Keravan vanhusneuvoston päätöksestä on oheismateriaalina.

Ehdotus

Aluehallitus päättää nimetä hyvinvointialueen vanhusneuvostoon varsinaiseksi jäseneksi Keravan vanhusneuvostosta Mikko Raunion (Kaisu Mäkisen tilalle). Tämän jälkeen Keravan vanhusneuvoston edustajat hyvinvointialueen vanhusneuvostossa ovat seuraavat:

Varsinainen jäsen Henkilökohtainen varajäsen
Ulla Martikainen Heikki Manninen
Mikko Raunio Martti Kajaste
Kauko Passi Marja-​Terttu Nieminen​

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.