Aluehallitus, kokous 28.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 57 Valtuustoaloite koskien hajusteettomuustoivetta terveyden- ja hammashoidon asiointitilanteissa

VAKEDno-2023-36

Perustelut

Asian valmistelija: hallinnon erityisasiantuntija Pauliina Koschke

Aluevaltuuston kokouksessa 6.2.2023  § 10 jätettiin Vaula Norran valtuustoaloite "Aloite hajusteettomuustoiveesta terveyden- ja hammashoidon asiointitilanteissa".  Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 22 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:

"Lääkäri- ja hoitajakunnan taholta on toivottu, että hammashoidon ja terveydenhoidon asiakkaita pyydettäisiin asioimaan palveluissa ilman hajusteita.

Hajusteettomuustoive olisi helppo lisätä ajanvaraustekstiviestiin, kuten HUS-palveluissa jo monin paikoin tehdäänkin. Esimerkiksi: ”tulethan tuoksutta” tai ”pyydämme välttämään hajusteita asioidessanne”.

Voimakkaat hajusteet aiheuttavat tuoksuherkille äänen käheyttä, yskää, hengenahdistusta, nuhaa, silmien ärsytystä, päänsärkyä, pahoinvointia tai iho- ja limakalvo-oireita.Tuoksut aiheuttavat ongelmia myös monille astmaatikoille, allergisille ja migreenipotilaille.

On lääkäreitä ja hoitajia, jotka saavat oireita potilaiden hajusteista niin, että joutuvat joskus lähtemään kesken työpäivän kotiin. Tämä ei palvele kenenkään etua. Myös potilaissa on allergikkoja ja astmaatikkoja, joiden on vaikea asioida hajusteisissa tiloissa.

Tuoksuherkkyyden yleisyys on vaihdellut eri tutkimuksissa noin 10 prosentista yli 40 prosenttiin. Allergia-, iho- ja astmaliiton tutkimuksessa lähes joka kolmas kyselyyn vastanneista arvioi itsensä tuoksuherkäksi (2016).

Esitämme, että Vantaa-Keravan hyvinvointialueella edistetään hajusteetonta asioimista viestinnän keinoin, esim. ilmoitustauluilla ja potilastekstiviesteissä."

Ehdotus

Aluehallitus päättää merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen terveydenhuollon palvelujen toimialajohtajan valmisteltavaksi 6.8.2023 mennessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.