Områdesstyrelsen, möte 28-02-2023

Protokollet är granskat

§ 56 Fullmäktigemotion angående verkställandet av den nationella barnstrategin i Vanda och Kervo välfärdsområde

VAKEDno-2023-36

Beskrivning

Ärendets föredragande: specialsakkunnig inom förvaltning Pauliina Koschke

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 6.2.2023 § 10 lämnades De Grönas områdesfullmäktigegrupps fullmäktigemotion ”Den nationella barnstrategin verkställs på Vanda och Kervo välfärdsområde". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 19 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen har följande lydelse:

”Målet med den nationella barnstrategin är ett samhälle som respekterar barnets rättigheter och verkställer FN:s konvention om barnets rättigheter.  Finlands första nationella barnstrategi utarbetades i parlamentariskt samarbete genom att utnyttja kunnandet bland en omfattande grupp experter, och den publicerades 2021. Strategin baserar sig på samma faktabas samt grundläggande rättigheter och mänskliga rättigheter som gäller ställningen av barn, unga och familjer. Strategin sträcker sig över regeringsperioderna, och varje regering utarbetar en verkställighetsplan för att verkställa de strategiska riktlinjerna. Det är viktigt att utöver staten också välfärdsområden och kommuner bär ansvaret för att verkställa barnstrategin och tar i beaktande principerna och riktlinjerna i barnstrategin.

Välfärdsområdesfullmäktige har ansvaret för att barnens rättigheter förverkligas på välfärdsområdet till fullo. Detta kräver beslut som tar barn och unga i beaktande, såsom barnkonsekvensbedömning, samt konkreta åtgärder, eftersom barnets fördel och rättigheter inte förverkligas på egen hand. Vi på Vanda och Kervo välfärdsområde har full möjlighet att försäkra att vi är ett barnvänligt välfärdsområde som inte gör kompromisser med barnets rättigheter.

Utgående från det som motiverats ovan föreslår vi som undertecknat motionen att Vanda och Kervo välfärdsområde verkställer den nationella barnstrategin och på så sätt främjar byggandet av ett barn- och familjevänligt välfärdsområde som respekterar barnets rättigheter. Dessutom föreslår vi att områdesledamöter får utbildning i barnstrategins mål, barnkonsekvensbedömning och barnbudgetering."

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna fullmäktigemotionen och skicka den vidare för beredning av sektordirektören för koncerntjänster före 6.8.2023.

Beslut

Förslaget till beslut antogs enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.