Områdesstyrelsen, möte 28-02-2023

Protokollet är granskat

§ 52 Uppdatering av förvaltningsstadgan för välfärdsområdet från och med 14.3.2023

VAKEDno-2022-12

Beskrivning

Beredare av ärendet: tf. förvaltningsdirektör Riikka Liljeroos

Välfärdsområdets beslutanderätt utövas av dess områdesfullmäktige som dock genom förvaltningsstadgan kan delegera beslutanderätt till andra organ i välfärdsområdet samt till förtroendevalda och tjänsteinnehavare. Förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde godkändes för första gången i områdesfullmäktige den 8.3.2022 § 4. Efter detta har den uppdaterats flera gånger under år 2022.

Föregående större uppdatering av förvaltningsstadgan från och med den 1.1.2023 godkändes av områdesfullmäktige den 20.12.2022 § 110. Då uppdaterades förvaltningsstadgan att motsvara den personalorganisation som inledde sin verksamhet 1.1.2023. Samtidigt bereddes delegeringen av beslutanderätten för individärenden, som skulle vara klart när organiseringsansvaret övergick till välfärdsområdet. Efter detta har några smärre ändringar gjorts i förvaltningsstadgan vid områdesfullmäktiges sammanträde 6.2.2023 § 9.

Enligt lagen om välfärdsområden § 125 ska revisionsnämnden för välfärdsområdesstyrelsen bereda ett förslag till bestämmelser om nämndens uppgifter i förvaltningsstadgan samt till budget för utvärderingen och granskningen. Välfärdsområdesstyrelsen får avvika från revisionsnämndens förslag till bestämmelser i förvaltningsstadgan och från dess budgetförslag av en grundad anledning som gäller samordningen av välfärdsområdets förvaltningsstadga och budgetförslag.

Revisionsnämnden har vid sitt sammanträde den 15.2.2023 § 12 behandlat sitt förslag till ändringar angående extern kontroll i förvaltningsstadgan. Nämnden beslutade att godkänna förslaget till ändringar angående extern kontroll i förvaltningsstadgan och att skicka förslaget till områdesfullmäktige för godkännande via områdesstyrelsen. I paragrafens redogörelse konstateras följande: ”Revisionsnämnden behandlade ändringsbehov i förvaltningsstadgan i remissdebatten den 11.1.2023 § 4. För att revisionsnämnden ska lyckas med sitt oberoende utvärderings- och revisionsuppdrag krävs en sakkunnig och kompetent organisation som stöder den. Revisionsnämnden har identifierat behovet att grunda en enhet för extern kontroll, vilket har beaktats i förslaget till ändringar i förvaltningsstadgan. Behovet av tilläggsresurser (1 årsverke) har även tagits i beaktande i budgetförslaget för år 2023 som revisionsnämnden godkände den 15.11.2022 § 47. Uppdateringen av förvaltningsstadgan klargör organisationen av enheten för extern kontroll, revisionschefens uppgifter och ställning som enhetens chef, samt revisionsnämndens beslutanderätt i frågor som rör revisionschefens anställning.” Revisionsnämndens beslut av den 15.2.2023 § 12 finns som kompletterande material.

I det bifogade utkastet till förvaltningsstadga föreslås i regel antagandet av revisionsnämndens tilläggsförslag. Den enda avvikelsen från revisionsnämndens förslag är att punkten ”välja den övriga personalen till enheten för extern kontroll” läggs till i förvaltningsstadgan som ”välja den övriga personalen till enheten för extern kontroll”. Rekryteringen av personal förutsätter att det finns ett budgetanslag för det och att områdesstyrelsen ger ett separat tillstånd att besätta tjänsterna.” Tillägget har diskuterats med revisionschefen, som för sin del har godkänt det.

Förutom revisionsnämndens förslag har sektorernas önskemål om ändringar, överföringen av överläkarens uppgifter till sektordirektören för hälsovårdstjänster och välfärdsområdesdirektören, ungdomsfullmäktiges initiativrätt till områdesstyrelsen samt enskilda identifierade ändringsbehov beaktats i den uppdatering av förvaltningsstadgan som nu görs.

Utkastet till förvaltningsstadgan från den 14.3.2023 finns även som bilaga till föredragningslistan. Alla ändringar har gjorts med grön och röd färg i dokumentet och därtill med kommentarer-funktionen. 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar att godkänna det bifogade utkastet till Vanda och Kervo välfärdsområdes förvaltningsstadga från och med den 14.3.2023.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.