Områdesstyrelsen, möte 28-02-2023

Protokollet är granskat

§ 42 Förtroendevalds avskedsansökan – medlem i delegationen för mångkulturfrågor Mari-Johanna Rahkala-Simberg

VAKEDno-2023-749

Beskrivning

Beredare av ärendet: sakkunnig inom förvaltningen Paulina Åhlgren

Medlem i delegationen för mångkulturfrågor Mari-Johanna Rahkala-Simberg har den 29.1.2023 lämnat in en avskedsansökan från sitt uppdrag som medlem i delegationen för mångkulturfrågor. Mari-Johanna Rahkala-Simberg har meddelat att hon har flyttat från Vanda och Kervo välfärdsområde och förlorar då sin valbarhet till förtroendeuppdrag vid Vanda och Kervo välfärdsområde.

Om en förtroendevald förlorar sin valbarhet ska enligt 83 § i lagen om välfärdsområden det organ som utsett hen konstatera att förtroendeuppdraget har upphört.

Enligt 22 § i Vanda och Kervo välfärdsområdes förvaltningsstadga inrättar välfärdsområdets styrelse en delegation för mångkulturfrågor. Välfärdsområdesstyrelsen beslutade i sitt sammanträde 22.6.2022 § 117 att tillsätta en delegation för mångkulturfrågor i välfärdsområdet för fullmäktigeperioden 2022–2025 och fastställa att antalet medlemmar i välfärdsområdets delegation för mångkulturfrågor är 9.

Enligt 32 § i lagen om välfärdsområden (611/2021) ska medlemmarna i påverkansorganen väljas bland medlemmarna i motsvarande påverkansorgan i de kommuner som hör till välfärdsområdet på så vis att det från varje sådant kommunalt organ väljs minst en representant. Till påverkansorganen kan dessutom väljas andra personer. 

Områdesstyrelsen beslutade i sitt sammanträde 22.6.2022 § 117 att be Vandas delegation för mångkulturfrågor föreslå 6 av sina representanter till välfärdsområdets delegation för mångkulturfrågor samt be Kervos delegation för mångkulturfrågor föreslå 3 av sina representanter till välfärdsområdets delegation för mångkulturfrågor när Kervo stads delegation för mångkulturfrågor har tillsatts. Välfärdsområdesstyrelsen beslutade också att delegationerna för mångkulturfrågor i Vanda och Kervo är i kontakt med varandra och säkerställer att resultaten av välfärdsområdesvalet förverkligas i sammansättningen av välfärdsområdets delegation för mångkulturfrågor;

Vidare har välfärdsområdesstyrelsen i sammanträdet 14.9.2022 § 176 beslutat att:

1. välja sex personer samt deras personliga ersättare från Vandas delegation för mångkulturfrågor till välfärdsområdets delegation för mångkulturfrågor enligt följande:

Ordinarie ledamot                 

Personlig ersättare

Miia Lindell

Pernilla Aura

Aadan Ibrahim

Mila Kangasniemi

Janne Viljanen

Ville Niskanen

Veikko Väisänen

Samira Chakir

Refka Elech

Elina Hasa

Niina Pahtela

Petriina Punna

 

2. välja tre personer från Kervos delegation för mångkulturfrågor till välfärdsområdets delegation för mångkulturfrågor enligt följande:

Ordinarie ledamot

Päivi Wilen

Mari-Johanna Rahkala-Simberg

Jouni Tirkkonen

 

3. be Kervos delegation för mångkulturfrågor föreslå tre ersättare till välfärdsområdets delegation för mångkulturfrågor. Ersättarna är personliga så i förslagen bör det framgå vem personerna föreslås bli ersättare för.

 

Efter detta beslutade välfärdsområdesstyrelsen vid sitt sammanträde 17.1.2023 § 10 att utse tre personliga ersättare från delegationen för mångkulturfrågor till Kervos delegation för mångkulturfrågor enligt följande:

Ordinarie ledamot

Personlig ersättare

Päivi Wilen

Nelli Niemelä

Mari-Johanna Rahkala-Simberg

Hanna-Maria Antikainen

Jouni Tirkkonen

Elina Louko

 

Vid valet av organ ska bestämmelserna i lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män beaktas. Enligt 4 a § i lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män ska kvinnor och män vara representerade till minst 40 procent vardera i statliga kommittéer, delegationer och andra motsvarande statliga organ, i välfärdsområdens och välfärdssammanslutningars organ och organ för samverkan mellan välfärdsområden samt i kommunala organ och organ för kommunal samverkan, med undantag för välfärdsområdesfullmäktige och kommunfullmäktige, om inte något annat följer av särskilda skäl. Jämställdhetskravet gäller separat för ordinarie ledamöter och ersättare. Enligt lagen ska kvoten uppfyllas både för ordinarie ledamöter och ersättare. Däremot kräver lagen inte att den ordinarie ledamoten och hens personliga ersättare är av samma kön.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att:

  1. bekräfta Mari-Johanna Rahkala-Simbergs avskedsansökan från sitt medlemskap i Vanda och Kervo välfärdsområdes delegation för mångkulturfrågor,
  2. be Kervos delegation för mångkulturfrågor att bland sina medlemmar föreslå en ny medlem till välfärdsområdets delegation för mångkulturfrågor.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.