Aluehallitus, kokous 9.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 118 Tarkastajan viran perustaminen ulkoisen tarkastuksen yksikköön

VAKEDno-2023-1509

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Aleksi Paananen, Tarkastuspäällikkö, aleksi.paananen@vakehyva.fi

Perustelut

Tarkastuslautakunnan onnistuminen riippumattomassa arviointi- ja tarkastustehtävässään vaatii lautakunnan tueksi asiantuntevan ja osaavan organisaation. Tarkastuslautakunnassa tunnistettiin tarve ulkoisen tarkastuksen yksikön perustamiselle, mikä myös hyväksyttiin aluevaltuustossa 14.3.2023 §19 hallintosäännön muutoksena ulkoista valvontaa koskevaan lukuun. Lisäresurssitarpeelle on varatttu määrärahat tarkastuslautakunnan 15.11.2022 §47 hyväksymässä talousarvioesityksessä vuodelle 2023.

Tarkastuslautakunnan alaiseen ulkoisen tarkastuksen yksikköön esitetään perustettavaksi tarkastajan virka tarkastuspäällikön alaisuuteen. Tarkastajan tehtävänä olisi muun muassa tukea tarkastuslautakunnan työtä, osallistua arviointisuunnitelman ja -kertomuksen laatimiseen, tiedon hankintaan ja analysointiin yhdessä tarkastuspäällikön kanssa. Tarkastaja tulisi toteuttamaan ulkoisen tarkastuksen arviointeja tukevia tarkastuksia ja avustaisi tilintarkastajaa sovitusti.

Tarkastajan virkatehtäviin sisältyisi myös tarkastuslautakunnan sihteerin tehtävät, joita on nykyisin hoidettu väliaikaisjärjestelyin lainaamalla resurssia laki- ja päätöspalveluista.

Ulkoisen tarkastuksen lisäresursointi tukisi osaltaan koko organisaation valvontaympäristöä ja auttaisi hallitsemaan henkilöriskiä mahdollistaen tarkastuspäällikön varahenkilöjärjestelyn tarkastuslautakunnan niin päättäessä.

Tarkastajan tehtävän perustamista virkana puoltaa julkisen vallan käyttövaade niissä tilanteissa, joissa tarkastaja toimii mahdollisena esittelijänä hyvinvointialueen tarkastuslautakunnan päätöksentekoprosessissa tai muissa vaativissa valmistelutoimenpiteissä, joilla voi olla vaikutusta julkisen vallan käyttöä koskevaan päätöksentekoon. Viran kelpoisuusvaatimuksena esitetään tehtävään soveltuvaa korkeakoulututkintoa ja riittävää kokemusta tehtäväalasta.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 50 §:n mukaan aluehallitus päättää muiden kuin hyvinvointialuejohtajan ja toimialajohtajien virkojen perustamisesta. Hallintosäännön 88§ mukaisesti ulkoisen tarkastuksen yksikön henkilöstön palkkaamisen edellytyksenä on, että siihen on varattu talousarviossa määrärahat ja että aluehallitus myöntää tehtäviin erillisen täyttöluvan.

Ehdotus

Esittelijä

Aleksi Paananen, Tarkastuspäällikkö, aleksi.paananen@vakehyva.fi

Tarkastuslautakunta päättää esittää aluehallitukselle, että se perustaa tarkastajan viran ulkoisen tarkastuksen yksikköön ja myöntää viralle täyttöluvan. Viran kelpoisuusvaatimuksena on soveltuva korkeakoulututkinto ja riittävä kokemus tehtäväalasta.

 

Päätös

Tarkastuslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa tarkastuspäällikkö Aleksi Paananen, aleksi.paananen@vakehyva.fi.

Perustelut

Asian valmistelija: vt. hallintojohtaja Riikka Liljeroos

Tarkastuslautakunta on kokouksessaaan 19.4.2023 § 35 käsitellyt tarkastajan viran perustamista ulkoisen tarkastuksen yksikköön. Tarkastuslautakunta päättiesittää aluehallitukselle,​ että se perustaa tarkastajan viran ulkoisen tarkastuksen yksikköön ja myöntää viralle täyttöluvan. Viran kelpoisuusvaatimuksena on soveltuva korkeakoulututkinto ja riittävä kokemus tehtäväalasta.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 50 §:n mukaan aluevaltuusto päättää hyvinvointialuejohtajan ja toimialajohtajien virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virkanimikkeen muuttamisesta, ja aluehallitus päättää muiden virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virkanimikkeen muuttamisesta. Edelleen hallintosäännön 88 §:ssä on todettu, että tarkastuspäällikön tehtävänä on valita ulkoisen tarkastuksen yksikön muu henkilöstö, ja että henkilöstön palkkaamisen edellytyksenä on, että siihen on varattu talousarviossa määrärahat ja että aluehallitus myöntää tehtäviin erillisen täyttöluvan. Viran perustaminen sekä täyttöluvan myöntäminen kuuluvat em. määräysten nojalla aluehallituksen toimivaltaan.

Ehdotus

Aluehallitus päättää perustaa tarkastajan viran ulkoisen tarkastuksen yksikköön ja myöntää viralle täyttöluvan. Viran kelpoisuusvaatimuksena on soveltuva korkeakoulututkinto ja riittävä kokemus tehtäväalasta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.