Aluehallitus, kokous 9.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 117 Hyvinvointialueen eri toimialojen virkojen perustaminen

VAKEDno-2023-1013

Perustelut

Asian valmistelija: vt. henkilöstöjohtaja Anne Sivula

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 50 §:n mukaan aluevaltuusto päättää hyvinvointialuejohtajan ja toimialajohtajien virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virkanimikkeen muuttamisesta. Aluehallitus päättää muiden virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virkanimikkeen muuttamisesta. Viran kelpoisuusvaatimusten muuttamisesta päättää toimialajohtaja alaistensa viranhaltijoiden osalta ottaen huomioon, mitä erikseen on säädetty tai määrätty. Hyvinvointialuejohtajan viran kelpoisuusvaatimuksista päättää aluevaltuusto. Muiden virkojen kelpoisuusvaatimuksista päätetään virkaa perustettaessa. Pelastuslautakunta päättää pelastuslaitosta koskevat asiat 24 §:n mukaisesti.

Toimialojen esitykset virkojen muuttamisesta:

  1. Palveluohjaajan työsuhteinen tehtävä muutetaan viraksi
    • vanhusten palvelujen toimiala, kotona asumisen palvelujen palvelualue, vanhusten neuvonta ja asiakasohjauksen tehtäväalue.
  2. Sosiaaliohjaajan työsuhteinen tehtävä muutetaan viraksi
    • aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen toimiala, aikuissosiaalityön palvelujen palvelualue, kotoutumista tukevat sosiaalipalvelut.
  3. Erityissosiaaliohjaajan virka muutetaan sosiaalityöntekijän viraksi, muutos kahteen vakanssiin
    • lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimiala, perheitä tukevien palvelujen palvelualue, lapsiperheiden palvelutarpeen arviointi ja sosiaalityö;
    • lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimiala, lapsiperheiden palvelutarpeen arviointi ja sosiaalityö.
  4. Johtajaylilääkärin virka muutetaan hallinnollisen ylilääkärin viraksi
    • terveydenhuollon palvelut, johto ja hallinto.
  5. Vastaavan ohjaajan toimi muutetaan viraksi
    • aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen toimiala, tuettu asuminen.
       

Muutokset on käyty läpi toimialajohtajien kanssa. Muutosten kokonaisvaikutus on kustannusneutraali. Henkilöstöpalvelut esittää, että aluehallitus perustaa edellä mainitut virat hyvinvointialueelle. Virkojen perustaminen ja muuttaminen johtuu palvelutuotannon muutostarpeista.

Hyvinvointialueiden virkojen perustamiseen liittyvät yleiset määräykset

Lain hyvinvointialueesta 92 §:n mukaan hyvinvointialueen palveluksessa oleva henkilöstö on virkasuhteessa tai työsopimussuhteessa hyvinvointialueeseen. Virkasuhteesta ja työsopimussuhteesta sekä virka-​ ja työehtosopimuksista hyvinvointialueilla säädetään erikseen. Tehtävää,​ jossa käytetään julkista valtaa,​ hoidetaan virkasuhteessa. Tällaista tehtävää varten perustetaan virka. Perustellusta syystä henkilö voidaan kuitenkin ottaa tällaiseen tehtävään virkasuhteeseen myös ilman,​ että tehtävää varten on perustettu virka. 

Edelleen lain hyvinvointialueesta 93 §:n 1 momentin mukaan viran perustamisesta ja lakkauttamisesta päättää aluevaltuusto tai hyvinvointialueen hallintosäännössä määrätty muu toimielin. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 50 §:n nojalla viran perustaminen ja viran kelpoisuusvaatimuksista päättäminen kuuluu aluehallituksen toimivaltaan. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle perustettavat virat ovat hyvinvointialueen yhteisiä virkoja.

Perustuslain 125 §:n 2 momentin mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito,​ kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lain kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta 6 §:n mukaan virkasuhteeseen otettavalla on lisäksi oltava erikseen säädetty tai hyvinvointialueen päättämä erityinen kelpoisuus. Henkilö voidaan ottaa määräaikaiseen virkasuhteeseen erityisistä kelpoisuusvaatimuksista riippumatta,​ jos siitä erikseen säädetään tai hyvinvointialue erityisestä syystä yksittäistapauksessa toisin päättää. Virkasuhteeseen voidaan ottaa vain 18 vuotta täyttänyt henkilö. 

Hyvinvointialue voi päätöksellään tiukentaa laissa tai asetuksessa säädettyjä kelpoisuusvaatimuksia. Sen sijaan kelpoisuusvaatimuksia ei voida lieventää hyvinvointialueen päätöksellä. Kun kelpoisuusvaatimuksia ei ole säädetty lailla tai asetuksella,​ hyvinvointialueen toimivaltainen viranomainen harkitsee viran tarkoituksenmukaiset kelpoisuusvaatimukset. Viran kelpoisuusvaatimukset voidaan määrätä hallintosäännön määräyksillä,​ virkaa perustettaessa tai erillisillä päätöksillä. Toimivaltaan päättää kelpoisuusvaatimuksista kuuluu myös kelpoisuusvaatimusten muuttaminen.

Hyvinvointialueen hallintosäännön 56 §:n mukaan aluevaltuusto päättää hyvinvointialuejohtajan ja toimialajohtajien valinnasta. Hyvinvointialuejohtaja valitsee suorat alaisensa,​ jotka eivät ole toimialajohtajia. Lisäksi hyvinvointialuejohtaja päättää toimialajohtajan avoimen viran hoitajan. Toimialajohtaja,​ palvelualuejohtaja ja tehtäväalueen päällikkö ja toimintayksikön esihenkilö valitsee alaisensa henkilöstön. Palvelussuhteeseen ottamisessa on huomioitava kulloinkin voimassa olevat mahdolliset täyttölupamääräykset. Palvelussuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen noudattaa palkkauksessa hyvinvointialueen palkkausjärjestelmiä. Palvelussuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen päättää myös valittavan koeajan määräämisestä tai siitä sopimisesta. Pelastusjohtajan valinnasta päätetään 24 §:n mukaisesti.

Ehdotus

Aluehallitus päättää perustaa seuraavat virat Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle 1.6.2023 lukien:

  1. Sosiaaliohjaajan virka. Viran kelpoisuusvaatimuksena on lain 817/2015 8 §:n mukainen laillistus;
  2. Palveluohjaajan virka. Viran Kelpoisuusvaatimuksena on tehtävään soveltuva sosiaali- tai terveysalan korkeakoulututkinto tai vastaava aikaisempi opistoasteinen tutkinto;
  3. Kaksi sosiaalityöntekijä virkaa. Viran kelpoisuusvaatimuksena on lain 817/2015 7 §:n mukainen laillistus;
  4. Hallinnollisen ylilääkärin virka.  Viran kelpoisuusvaatimuksena on Suomessa laillistettu lääkäri, erikoislääkärin oikeudet soveltuvalta erikoisalalta. Vähintään 5 vuoden kokemus hallinnollisista ja johtotehtävistä julkisessa terveydenhuollossa;
  5. Vastaavan ohjaajan virka. Viran kelpoisuusvaatimuksena on lain 817/2015 8 §:n mukainen laillistus.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Kokouskäsittely

Sosiaalityön esimies Jari Salonen poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana klo 10.46.