Aluehallitus, kokous 9.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 122 Vastaus valtuustoaloitteeseen koskien järjestöjen toiminnan tukemista ja yhteistyötä

VAKEDno-2022-67

Perustelut

Asian valmistelija: erityisasiantuntija Pia Tasanko-Lavikainen

Aluevaltuuston kokouksessa 29.3.2022 § 37 jätettiin Riitta Särkelän valtuustoaloite koskien järjestöjen toiminnan tukemista ja yhteistyötä. Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut lisäksi 46 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:

"Järjestöissä tehdään korvaamatonta työtä, joka tukee hyvinvointialueita saavuttamaan sote-uudistukselle asetetut tavoitteet. Järjestöjen toiminnan avulla edistetään ja vahvistetaan asukkaiden hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta. Järjestöjen toiminta auttaa ihmisiä selviytymään arjen tilanteissa ja tukee myös palvelujen katvealueilla. Järjestöjen tarjoama apu ja tuki voi olla myös osa palveluketjua tai -kokonaisuutta. Vantaa-Keravalla toimii yhteensä 255 sosiaali- ja terveysjärjestöä ja 5 sosiaali- ja terveysalan säätiötä, jotka ovat tärkeä voimavara hyvinvointialueelle. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä koskevan lain mukaan hyvinvointialueen on edistettävä asukkaidensa hyvinvointia ja terveyttä ja jossa sillä on ensisijainen vastuu siltä osin, kuin tämä tehtävä kytkeytyy hyvinvointialueen muihin lakisääteisiin tehtäviin. Sen on myös edistettävä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien järjestöjen toimintaedellytyksiä ja vaikutusmahdollisuuksia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.

Järjestöjen toiminnan tukeminen on jatkossa sekä hyvinvointialueiden että kuntien vastuulla. On tärkeää, että toimintatavoista sovitaan yhdessä alueen kuntien kanssa niin, etteivät järjestöjen toimintamahdollisuudet vaarannu muutosvaiheessa. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa tilojen luovuttamista järjestöjen käyttöön, järjestöavustuksien takaamista sekä kuntien ja hyvinvointialueiden vastuista sopimista. Järjestöjen ja hyvinvointialueen välille tarvitaan myös säännöllisen vuoropuhelun ja yhteistyö rakenne.

Järjestöt saavat STEAn kautta avustusta Veikkauksen tuotoista erilaiseen toimintaan, joka toteutuu jatkossa hyvinvointialueilla. Osa näistä toiminnoista toteutetaan kumppanuustoimintana nyt kunnan kanssa: järjestö saa kyseiseen toimintaan STEAn kautta avustusta ja osarahoittajana samassa toiminnassa toimii kunta. On tärkeää, että nämä kumppanuustoiminnat jatkuvat yhteistyönä hyvinvointialueiden kanssa ja että niihin varataan hyvinvointialueiden resurssi kuntien tapaan. Muuten on vaarana, että kyseiset toiminnat, jotka usein ovat tukemassa haavoittavassa tilanteessa esimerkiksi lähisuhdeväkivallan, mielenterveysongelmien tai muun syyn vuoksi elävien ihmisten selviytymistä.

Esitän/esitämme, että vuoden 2022 aikana Vantaa-Kerava hyvinvointialueella

  • luodaan ja sovitaan yhdessä alueen kuntien sekä järjestöjen kanssa toimintaperiaatteet järjestöjen tukemisesta, joiden avulla turvataan järjestöjen toimintaedellytykset myös tulevaisuudessa
  • määritellään vastuutaho, jolle jatkossa kuuluu järjestöjen tukeminen hyvinvointialueella ja varataan järjestöjen toiminnan tukemiseksi resurssit
  • kartoitetaan hyvinvointialueella olevat kumppanuustoiminnat, joissa on STEAn kautta tulevaa tukea järjestölle ja kaupunkien rahoitusta samaan toimintaan sekä varmistetaan näiden toimintojen jatkuvuus hyvinvointialueella
  • luodaan järjestöjen ja hyvinvointialueen säännölliselle ja jatkuvalle vuoropuhelulle rakenne osaksi hyvinvointialueen hallintomallia, jotta järjestöt voivat olla tärkeä osaaja ja resurssi hyvinvointialuetta kehitettäessä ja sen asukkaiden tukena."
     

Aluehallitus päätti kokouksessaan 7.4.2022 § 50 merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen talousvalmistelujohtajan sekä erityisasiantuntijan (hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen / osallisuus) valmisteltavaksi.

Aloite on jätetty jo vuonna 2022, mutta siihen vastataan vasta nyt johtuen hyvinvointialueen käynnistymisestä. Vastaus perustuu ajankohtaiseen tilanteeseen. Hyvinvointialueen vuonna 2022 voimassa olleen hallintosäännön mukaan valtuustoaloitteiden vastauksissa olevaa 6 kuukauden määräaikaa ei sovellettu vuonna 2022, minkä johdosta aloitteen vastaus on tulossa nyt päätöksentekoon.

Vastaus valtuustoaloitteeseen:  

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 25 §:n mukaan lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan tehtävänä on koordinoida hyvinvointialueen järjestöyhteistyötä, päättää avustushaun avaamisesta sekä laatia aluehallitukselle ehdotus avustusten myöntämisestä aluehallituksen vahvistamien avustusperiaatteiden pohjalta. Edelleen hallintosäännön 23 §:n mukaan aluehallitus päättää avustusten myöntämisestä lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan ehdotuksen pohjalta. Konsernipalvelujen asiantuntija- ja kehittämispalvelujen alainen HYTE-tiimi (hyvinvoinnin ja terveyden edistämis-, osallisuus- ja järjestöyhteistyö) tukee lautakuntaa järjestöyhteistyön koordinaatiotehtävässä. Tiimissä työskentelee muun muassa järjestöyhteistyön erityisasiantuntija.   

Avustusvalmistelu käynnistyi hyvinvointialueella keväällä 2022. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen sekä Vantaan ja Keravan kaupunkien johtoryhmät linjasivat toukokuussa kokouksissaan, että jatkossa sekä hyvinvointialue että kunnat avustavat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuotantoa tukevia järjestöjä yhdessä sovitun linjauksen perusteella. Hyvinvointialueen avustusperiaatteet valmisteltiin alkusyksyn aikana yhteistyössä Vantaan ja Keravan kaupunkien kanssa. Aluehallitus hyväksyi periaatteet kokouksessaan 5.10.2022 § 192. Avustusperiaatteiden mukaisesti hyvinvointialue myöntää avustuksia sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan. Aluehallitus myöntää avustukset sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan seuraavan jaottelun mukaisesti: Toiminta-avustus sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan ja kumppanuusavustus sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan.

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta teki päätöksen avustushaun avaamisesta kokouksessaan 9.11.2022 § 30. Avustusten haku käynnistyi 24.11. ja päättyi 22.12.2022 klo 12.00. Hyvinvointialueen talousarviossa varattiin avustusmäärärahaa vuodelle 2023 yhteensä 850 000 euroa.

Edelleen lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta laati kokouksessaan 6.3.2023 § 15 aluehallitukselle ehdotuksen myönnettävistä avustuksista ja aluehallitus päätti kokouksessaan 14.3.2023 § 63 kokouksessaan avustusten myöntämisestä 29 hakijalle. Toiminta-avustusta myönnettiin 21 hakijalle yhteensä 94 500 euroa ja kumppanuusavustusta kahdeksalle hakijalle yhteensä 755 500 euroa. Avustusvalmistelussa tehtiin tiivistä yhteistyötä Vantaan ja Keravan kaupunkien lisäksi Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEAn kanssa. Näin pyrittiin muun muassa varmistamaan STEAn kanssa yhteisesti rahoitettavien toimintojen jatkuvuus.  

Järjestöjen ja hyvinvointialueen säännölliselle ja jatkuvalle vuoropuhelulle on luotu erilaisia rakenteita. Syksyllä 2022 kartoitettiin järjestöyhteistyön kyselyn yhteydessä järjestöjen kiinnostusta muodostaa kokeiluna järjestöjen oma kehittämisryhmä. Ryhmän tehtävänä on toimia yhtenä yhdyspintana järjestöjen ja hyvinvointialueen välillä sekä tuoda järjestöjen näkemyksiä erityisesti strategisen tason valmistelutyöhön (muun muassa järjestöjen tuki, yhteistyön rakenteet, järjestöyhteistyön näkyminen hyvinvointialueen strategisissa ohjelmissa ja suunnitelmissa). Ryhmään ilmoittautui yhteensä 28 erilaista järjestötoimijaa. Ryhmä on kokoontunut lokakuusta 2022 lähtien noin kerran kuukaudessa.

Ryhmän on tarkoitus kokoontua siihen asti, että hyvinvointialueelle perustetaan järjestöjen yhteistyöryhmä / järjestöneuvottelukunta / vastaava järjestöyhteistyön elin. Tätä valmistellaan parhaillaan (asiaa koskevaa selvitystä käsitelty mm. valtuustovaliokunnassa 24.4.2023 ja käsitellään lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnassa 8.5.2023). Tarkoituksena on tämän jälkeen kesän aikana jatkaa asiaa koskevaa vuoropuhelua järjestöjen kanssa ja tehdä sen pohjalta jatkotyöstöä niin, että alkusyksystä asiaa voitaisiin tuoda lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan, valtuustovaliokunnan sekä laajemmin valtuustoryhmien käsiteltäväksi ja päätös asettamisesta on tarkoitus tuoda käsittelyyn myöhemmin syksyn aikana. Myös järjestöyhteistyön koordinaatioryhmässä on hyvinvointialueen ja kuntatoimijoiden lisäksi järjestöedustus. Järjestöt ovat olleet edustettuina lisäksi muun muassa HYTE-neuvotteluissa. 

Järjestöyhteistyön ja järjestöjen toimintaedellytysten kokonaisvaltaiseksi tukemiseksi valmisteltiin syksyn 2022 aikana yhteistyössä järjestöjen, lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan sekä hyvinvointialueen johdon ja asiantuntijoiden kanssa järjestöyhteistyön tiekartta. Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta hyväksyi tiekartan ja sen vuoden 2023 toimeenpanosuunnitelman kokouksessaan 6.3.2023 § 14. Hyväksytty järjestöyhteistyön tiekartta ja toimeenpanosuunnitelma on oheismateriaalina.

Ehdotus

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto merkitsee saadun selvityksen tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen ja toteaa valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi. 

Päätös

Aluehallitus päätti yksimielisesti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Kokouskäsittely

Kansalliskielilautakunnan puheenjohtaja Patrik Karlsson poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana klo 11.30.

Asian käsittelyn aikana Pirkko Letto esitti asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi. Jukka Hako sekä Pirjo Luokkala kannattivat Pirkko Leton palautusesitystä. Aluehallitus päätti tämän jälkeen yksimielisesti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi.