Väliaikainen valmistelutoimielin, kokous 16.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Henkilöstön siirtosuunnitelmaa koskevan ehdotuksen hyväksyminen

VAKEDno-2022-13

Perustelut

Taustaa

Lain sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta (voimaanpanolaki) 10 §:n mukaan valmistelutoimielimen tehtävänä on yhteistyössä niiden viranomaisten kanssa, joista tehtäviä ja niitä hoitavaa henkilöstöä siirtyy hyvinvointialueelle selvittää hyvinvointialueille siirtyvä henkilöstö ja valmistella aluevaltuustolle ehdotukset henkilöstön siirtosuunnitelmaksi ja -sopimuksiksi.

Voimaanpanolain 26 §:n mukaan kunnan on tehtävä viimeistään 28 päivänä helmikuuta 2022 hyvinvointialueelle selvitys 22, 23 ja 25 §:ssä tarkoitetuista sosiaali- ja terveydenhuollon tai pelastustoimen käytössä olevista toimitiloista, siirtyvästä irtaimesta omaisuudesta, sopimuksista ja vastuista. Lisäksi samassa määräajassa kunnan tulee antaa hyvinvointialueelle arvio 18 §:n nojalla siirtyvän henkilöstön määrästä, palkkakuluista ja 24 §:n mukaisesta lomapalkkavelasta.

Voimaanpanolain 13 §:n mukaan hyvinvointialueen viranomaisilla on salassapitosäännösten estämättä oikeus saada hyvinvointialueen kunnilta, perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon yhteistoiminta-alueilta, sairaanhoitopiiriltä, erityishuoltopiiriltä ja alueen pelastustoimelta hyvinvointialueen toiminnan ja hallinnon käynnistämisen valmistelun edellyttämät välttämättömät tiedot​.

Voimaanpanolain 18 §:n mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen tehtävien ja tehtäviä hoitavan henkilöstön siirto kunnista ja kuntayhtymistä hyvinvointialueelle sekä hyvinvointiyhtymään katsotaan liikkeenluovutukseksi. Liikkeenluovutukseksi katsotaan myös kunnan tai kuntayhtymän palveluksessa olevien opiskeluhuollon psykologien ja kuraattoreiden siirtyminen hyvinvointialueelle ja hyvinvointiyhtymään.

Liikkeenluovutukseksi katsotaan myös kunnan 1 momentissa tarkoitettujen tehtävien tukitehtävien ja tehtäviä hoitavan henkilöstön siirrot, jos tehtävää hoitavan henkilön tosiasiallisista tehtävistä vähintään puolet on 1 momentissa tarkoitettujen tehtävien tukitehtäviä.

Jos tämän lain 29 §:n perusteella yksityisen palvelutuottajan kanssa tehty ostopalvelusopimus on mitätön tai hyvinvointialue irtisanoo ostopalvelusopimuksen, sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö ja edellä 2 momentissa tarkoitettuja tukitehtäviä hoitava henkilöstö siirtyy sopimuksen päätyttyä liikkeenluovutuksena hyvinvointialueelle, jos henkilöstöä on aiemmin ostopalvelusopimuksen perusteella siirtynyt ostopalvelutuottajan palvelukseen.

Tietojen luovuttamisen käytännöissä noudatetaan tietosuojaa koskevaa lainsäädäntöä.

Henkilöstön siirtosuunnitelma

Lain edellyttämät henkilöstön siirtosopimus ja henkilöstön siirtosuunnitelma eroavat toisistaan seuraavasti:

  • Henkilöstön siirtosopimus on hyvinvointialueen ja henkilöstöä luovuttavien työnantajien välinen sopimus, sopimukseen kirjataan henkilöstön liikkeenluovutukseen liittyvät keskeiset seikat​.
  • Henkilöstön siirtosuunnitelma on työsuunnitelma siitä, miten henkilöstön siirtymisen ja henkilöstöasioiden valmistelu hyvinvointialueelle vuoden 2022 aikana tapahtuu. Henkilöstön siirtosuunnitelmassa kuvataan tavoitteet ja toimenpiteet henkilöstön siirrossa sekä henkilöstötoimintojen valmistelussa.
  • Siirtosuunnitelma sisältää myös karkean aikataulusuunnitelman. Henkilöstön siirtosuunnitelman toimenpiteet ja aikataulu täsmentyvät hankkeen edetessä.


Henkilöstösuunnitelmaa toteutetaan yhteistoiminnassa henkilöstön edustajien ja esihenkilöiden sekä henkilöstöä luovuttavien organisaatioiden kanssa. Henkilöstön osallisuuden mahdollistumiseksi luodaan erilaisia käytäntöjä, henkilöstöviestintään panostetaan ja jatkuva tiedonkulku varmistetaan. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen väliaikaisen valmistelutoimielimen yhteistoimintaryhmä käsittelee ehdotusta henkilöstön siirtosuunnitelmaksi 23.2.2022 kokouksessaan. Ehdotus henkilöstön siirtosuunnitelmaksi on liitteenä.

Liitteet:
Ehdotus henkilöstön siirtosuunnitelmaksi.

Ehdotus

Väliaikainen valmistelutoimielin päättää esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää hyväksyä liitteenä olevan ehdotuksen henkilöstön siirtosuunnitelmaksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.

Lisätietoja päätöksestä antaa: HR-valmistelujohtaja Anne Sivula, etunimi.sukunimi@vantaa.fi.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimus- ja valituskielto

Tähän päätökseen, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa hakea muutosta.
(Laki hyvinvointialueesta 141 §)