Väliaikainen valmistelutoimielin, kokous 16.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 LISÄPYKÄLÄ: Päätös osatoteuttajasopimuksen solmimisesta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen valmisteluelimen ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän välillä sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen VN/27028/2021 mukaisesti koskien ICT- (lisäpykälä)

VAKE-2022-19

Perustelut

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on kunnista ja valtiosta erillinen julkisoikeudellinen yhteisö, jolla on alueellaan hyvinvointialuetta koskevassa laissa (611/2021) säädetty itsehallinto. Sosiaali- ja terveydenhuoltoa sekä pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voi-maanpanosta annetun lain (616/2021, jäljempänä myös voimaanpanolaki) 4 §:n mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille 1.1.2023. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen toiminta käynnistyy 1.1.2023. Väliaikainen valmisteluelin voi voimaanpanolain 10 §:n 3 momentin kohdan 2 mukaan tehdä hyvinvointialuetta sitovia sopimuksia vain määräaikaisesti voimassa oleviksi siten, että määräaika päättyy viimeistään 31. päivänä joulukuuta 2023.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue tarvitsee lakisääteisten tehtäviensä hoitamista varten talous- ja henkilöstöhallinnon sekä tiedolla johtamisen järjestelmiä. Talous- ja henkilöstöhallinnon palvelujen sekä tiedolla johtamisen hankintaa on selvitetty Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymältä. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen väliaikainen valmistelutoimielin on kokouksessaan 3.11.2021 § 8 päättänyt tehdyn selvityksen ja arvioinnin nojalla jatkaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen talous- ja HR-tukipalvelukokonaisuuden valmistelua siten, että nämä palvelut tullaan järjestämään yhteistyössä HUS-Asvian kanssa. Lisäksi  väliaikainen valmistelutoimielin päätti valtuuttaa hallintovalmistelujohtajan ja operatiivinen johtoryhmän valmistelemaan tukipalvelukokonaisuuden hankkimista ja tuottamaan etenemissuunnitelman tulevan aluevaltuuston päättäjille.

Sosiaali- ja terveysministeriö on päätöksellään 20.12.2021 VN/27028/2021 myöntänyt Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle hankeavustuksena valtionavustusta hyvinvointialueiden perustamisen ja sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisen uudistuksen yhteydessä toteutettavan tiedonhallinnan, tietohallinnon ja tietojärjestelmien muutoksen valmisteluun, suunnitteluun ja toteutukseen. Avustusta saa käyttää kaikkiin hyvinvointialueen, Helsingin kaupungin ja HUS-yhtymän tiedonhallinnan ja tietohallinon muutoksen rahoituksesta vuosina 2021–2026 annetun valtioneuvoston asetuksen (820/2021) 3 § 2 momentissa mainittuihin käyttötarkoituksiin. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen valmisteluelin on päätöksellään 9.2.2022 § 6 päättänyt aloittaa neuvottelut sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen 20.12.2021 VN/27028/2021 mukaisten osatoteuttajasopimusten solmimiseksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän, Vantaan kaupungin ja Keravan kaupungin kanssa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä on tarjonnut eri ratkaisuvaihtoehtoja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen talous- ja henkilöstöhallinnon palvelujen toteuttamiseksi. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä on muun ohella tarjonnut palveluksi nk. hybridiratkaisua, joka koostuu Oracle Fusion -taloushallinnon järjestelmästä sekä CGI Suomi Oy:n henkilöstöhallinnon järjestelmästä. Tarjottu hybridiratkaisu vastaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirillä käytössä olevaa talous- ja henkilöstöhallinnon järjestelmäkokonaisuutta. Lisäksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on tarjonnut tietoallas-ratkaisua tiedolla johtamisen palveluksi.

Osapuolet ovat neuvotteluissaan sopineet alustavasti, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle kanavoidaan ajalle 1.1.2022-30.6.2022 valtionavustusta STM:n tiekartan mukaisesti seuraavasti:

  • Taloushallinnon järjestelmät kustannus enintään 650 000,00 € (alv 0 %).
  • Henkilöstöhallinnon palvelut, kustannus enintään 500 000,00 € (alv 0 %).
  • Tiedolla johtamisen järjestelmät, tietoallas, kustannus enintään 250 000,00 € (alv 0 %).
     

Valtionavustuksen kokonaismäärä ajalle 1.1.2022-30.6.2022 on yhteensä enintään 1400 000,00  € (alv 0 %).

Tehtävät kohdistuvat STM:n päätöksen mukaisesti hyvinvointialueen järjestelmien ja palvelujen palveluympäristöjen luomiseen.

Avustusrahoituksen piiriin kuuluvat kustannukset hyväksytään erikseen osana Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin yhteistä valmisteluprojektia.

Liitteet:
Osatoteuttajasopimus Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän välillä sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen VN/27028/2021 mukaisesti koskien ICT-valmistelurahoitusta

Ehdotus

Väliaikainen valmistelutoimielin päättää:

  1. mahdollistaa avustusrahoituksen kanavoimisen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle talous- ja henkilöstöhallinnon sekä tiedolla johtamisen järjestelmien ja palvelujen palveluympäristöjen luomiseen valtionavustusta STM:n päätöksen mukaisesti seuraavasti:
    - Taloushallinnon järjestelmät kustannus enintään 650 000 € (alv 0 %)
    - Henkilöstöhallinnon palvelut, kustannus enintään 500 000 € (alv 0 %) sekä
    - Tiedolla johtamisen järjestelmät, tietoallas, kustannus enintään 250 000 € (alv 0 %);
    Valtionavustuksen kokonaismäärä ajalle 1.1.2022-30.6.2022 on yhteensä enintään 1 400 000,00 € (alv 0 %);
  2. solmia liitteen mukainen osatoteuttajasopimuksen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän välillä; sekä
  3. todeta, että avustusrahoituksen piiriin kuuluvat kustannukset hyväksytään erikseen osana Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin yhteistä valmisteluprojektia.

Päätös

Väliaikainen valmistelutoimielin päätti yksimielisesti keskustelun jälkeen:

  1. mahdollistaa avustusrahoituksen kanavoimisen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle talous- ja henkilöstöhallinnon sekä tiedolla johtamisen järjestelmien ja palvelujen palveluympäristöjen luomiseen valtionavustusta STM:n päätöksen mukaisesti seuraavasti:
    - Taloushallinnon järjestelmät kustannus enintään 650 000 € (alv 0 %)
    - Henkilöstöhallinnon palvelut, kustannus enintään 500 000 € (alv 0 %) sekä
    - Tiedolla johtamisen järjestelmät, tietoallas, kustannus enintään 250 000 € (alv 0 %);
    Valtionavustuksen kokonaismäärä ajalle 1.2022-30.6.2022 on yhteensä enintään 1 400 000,00 € (alv 0 %);
  1. solmia liitteen mukainen päivitetyn osatoteuttajasopimuksen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän välillä; sekä
  2. todeta, että avustusrahoituksen piiriin kuuluvat kustannukset hyväksytään erikseen osana Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin yhteistä valmisteluprojektia.
     

Lisätietoja päätöksestä antaa: väliaikaisen valmistelutoimielimen puheenjohtaja Timo Aronkytö, etunimi.sukunimi@vantaa.fi.

Kokouskäsittely

Kokouksen aikana käsiteltiin päivitetty osatoteuttajasopimus Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän välillä sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen VN/27028/2021 mukaisesti koskien ICT-valmistelurahoitusta. Päivitetty sopimus on pöytäkirjan liitteenä.

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohjeet

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen. Oikaisuvaatimus toimitetaan hankintayksikölle.

Hankintayksikön yhteystiedot:
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue
PL 1700, 01030 Vantaa
kirjaamo.vantaanjakeravanhyvinvointialue@vantaa.fi

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon 7 päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksiantotodistukseen merkittynä aikana taikka kolmantena päivänä sähköisen viestin lähettämisestä.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on oikaisuvaatimuksen tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä. Sähköinen viesti katsotaan saapuneeksi viranomaiselle silloin, kun se on viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä siten, että viestiä voidaan käsitellä.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimus lähetetään aina omalla vastuulla.