Aluehallitus, kokous 18.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 129 Vastaus valtuustoaloitteeseen koskien syöpäseulontojen toteuttamista myös Vantaan/Keravan toimipisteissä

VAKEDno-2024-1322

Perustelut

Asian valmistelija: terveydenhuollon palvelujen toimialajohtaja Kati Liukko

Aluevaltuuston kokouksessa 4.3.2024 § 16 jätettiin Vaula Norrenan valtuustoaloite "Syöpäseulonnat on toteutettava myös Vantaan/ Keravan toimipisteissä". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 26 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:

"Hyvinvointialue toteuttaa erilaisia joukkoseulontoja siten, että asiakkaiden pitää matkustaa Helsinkiin näytteenottoa varten.

Tästä koituu useiden tuntien työajan menetys asiakkaalle (ja hänen työnantajalleen) ja lisäksi matkojen vaatimat kustannukset. Kansantaloudellisesti kyseessä on kokonaisten naisikäluokkien työtuntien menetykset.

Hyvinvointialueen tulee vaatia sopimustoimijoiltaan palveluja Vantaan ja Keravan toimipisteissä.

Esimerkiksi mammografiasta todetaan Vantaa-Keravan nettisivuilla näin: ”Mammografian joukkoseulonnat toteuttaa Terveystalo, joka tuottaa sopimuskunnilleen palvelua. Terveystalon toimipisteet ovat Kamppi, Keskuskatu (Helsinki), Kauppakeskus Tripla, Myyrmäki ja Tikkurila. ”

Kuitenkaan Terveystalo ei todellisuudessa tarjoa mammografian joukkoseulontoja Vantaalla tai Keravalla, vaan ilmoittaa, että asiakkaan on mentävä Helsingin Keskuskadun toimipisteeseen. Esitämme, että Vantaa-Keravan hyvinvointialueen tulee järjestää joukkoseulontapalvelut myös Vantaa-Keravan alueella sijaitsevissa näytteenottopisteissä, niin että asiakkaiden ei tarvitse matkustaa pitkiä matkoja sitä varten."

Aluehallitus on kokouksessaan 26.3.2024 § 48 päättänyt merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen terveydenhuollon palvelujen toimialajohtajan valmisteltavaksi 4.9.2024 mennessä.

Vastaus valtuustoaloitteeseen:

Syöpäseulontojen tavoitteena on vähentää seulottavan syövän aiheuttamia kuolemia. Seulontatutkimukset ovat väestölle maksuttomia. Vantaan ja Keravan hyvinvointialue järjestää rintasyöpä-, kohdunkaula- ja suolistosyöpäseulonnat alueen väestölle perustuen lainsäädäntöön ja kansallisiin kriteereihin (Seulonnat - Sosiaali- ja terveysministeriö (stm.fi). 

Hyvinvointialueen 25–65-vuotiaat naiset kutsutaan kohdunkaulasyövän seulontatutkimukseen viiden vuoden välein.  Kohdunkaulasyöpäseulontojen palveluntuottajana toimii HUS. Asiakkaalla on mahdollisuus varata seulontalaboratorio viidestä eri toimipisteestä, Keravan, Korson, Hakunilan, Myyrmäen tai Tikkurilan laboratoriosta. HUS toimii myös suolistosyöpäseulontojen palveluntuottajana. Seulonta ei edellytä ajanvarausta. 

Hyvinvointialueen 50–69-vuotiaat naiset kutsutaan mammografiatutkimuksiin joka toinen vuosi. Palveluntuottajana toimii Terveystalo. Sopimus mammografiaseulontapalvelujen hankinnasta allekirjoitettiin 14.2.2024. Sopimuskausi on määräaikaisena voimassa sopimuksen allekirjoitushetkestä 31.12.2024 saakka. Määräaikaisen sopimuskauden jälkeen sopimus jatkuu ilman erillistä ilmoitusta toistaiseksi voimassa olevana. Mammografiatutkimuksiin kutsutuilla naisilla on mahdollisuus valita seulontapalvelut kuudesta eri toimipisteestä. Terveystalon tarjoama uusi seulontatoimipiste on Järvenpään yksikkö, mikä laajentaa Keravan sekä Vantaan pohjoisosassa asuvien seulottavien valinnanmahdollisuuksia. Muut toimintayksiköt ovat Myyrmäki, Tikkurila sekä Helsingissä Kamppi, Keskuskatu ja Kauppakeskus Tripla.  

Terveydenhuollon palvelujen toimiala seuraa tiiviisti asiakaspalautteita. Syöpäseulontoihin liittyvät mahdolliset palautteet käsitellään huolella ja epäkohtiin puututaan. Toimiala katsoo, että seulontatutkimuksia tällä hetkellä toteuttavat toimipisteet vastaavat tyydyttävästi alueen väestön tarpeisiin huomioiden palveluvalikoimaan lisätty mammografiatutkimuksia tuottava Järvenpään seulontayksikkö. Toimiala huomioi kannassaan myös nykyiset yhteiskunnassa laajasti vaikuttavat henkilöstön saatavuuteen liittyvät ongelmat, jotka asettavat niin julkiselle kuin yksityisellekin palveluntuottajalla haasteita järjestää palvelua pienissä yksiköissä, mikä edellyttää usein palvelujen keskittämistä.  

Terveydenhuollon palvelujen toimiala huomioi edelleen tulevissa syöpäseulontapalveluja koskevissa hankinnoissa kustannuskehyksen puitteissa seulontatoimipisteiden riittävän lukumäärän ja perustellut maantieteelliset sijainnit, jotta hyvinvointialueen väestöä palveltaisiin mahdollisimman tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti. Hyvinvointialueen väestön osallistumisaktiivisuutta syöpäseulontoihin pyritään lisäämään viestintäkampanjalla, joka toteutetaan syksyllä 2024. 

Ehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. antaa Vaula Norrenalle ja 25 muulle valtuustoaloitteen allekirjoittaneelle aluevaltuutetulle yllä selostusosassa olevan vastauksen valtuustoaloitteeseen;
  2. esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto merkitsee saadun selvityksen tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen ja toteaa valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa konsernipalvelujen toimialajohtaja Mikko Hokkanen, mikko.hokkanen@vakehyva.fi.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimus- ja valituskielto

Tähän päätökseen, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa hakea muutosta.
(Laki hyvinvointialueesta 141 §)