Aluehallitus, kokous 18.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 142 Lisäselvitys aluehallitukselle koskien viranhaltijapäätöstä 5.6.2024 § 17 vuokrasopimusten irtisanomisesta osoitteesta Hakopolku 4, Vantaa

VAKEDno-2024-2518

Perustelut

Asian valmistelija: vanhusten palvelujen toimialajohtaja Minna Lahnalampi-Lahtinen sekä tilakeskuspäällikkö Pasi Salo 

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen tilakeskuspäällikkö on viranhaltijapäätöksellään 5.6.2024 § 17 päättänyt: 

  1. irtisanoa osoitteessa Hakopolku 4, 01360 Vantaa sijaitsevan 34 asuntoa koskevan vuokrasopimuksen, joka on allekirjoitettu 1.9.2019, päättymään vuokrasopimuksen ehtojen mukaisesti 31.12.2024. Kohteessa on asuinpinta-alaa yhteensä 1294 neliömetriä. Lisäksi totean, että alkuperäiseen vuokrasopimukseen on tehty 1.1.2023 alkanut muutossopimus, jolla kohteen alkuperäisestä vuokrasopimuksesta on erotettu teleoperaattorin laitetila; ja 

  1. irtisanoa osoitteessa Hakopolku 4, 01360 Vantaa sijaitsevan asuntoa A1 koskevan vuokrasopimuksen, joka on allekirjoitettu 11.9.1995, päättymään vuokrasopimuksen ehtojen mukaisesti 31.7.2024. Kohteen pinta-ala on 92 neliömetriä. 
     

Kyseinen viranhaltijapäätös on oheismateriaalina. 

Hakopolku 4 on VAV-konsernin omistama kohde. VAV on Vantaan kaupungin omistama yhtiö, joka rakennuttaa, omistaa ja hallinnoi vuokra-asuntoja. VAV-konsernin muodostavat emoyhtiö VAV Yhtymä Oy sekä kolme tytäryhtiötä: VAV Asunnot Oy, VAV Palvelukodit Oy ja VAV Hoiva-asunnot Oy.

VAV:n asumiskohde Hakopolku 4 siirtyi välivuokrattavaksi hyvinvointialueelle hyvinvointialueuudistuksessa 1.1.2023 alkaen. Rakennus ei kuitenkaan toimi enää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen toimipisteenä, vaan mikäli siellä on hyvinvointialueen palvelujen piirissä olevia asukkaita, he saavat palvelutarpeen mukaiset palvelut kotiin vietävinä palveluina samankaltaisesti kuin muutkin Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen asukkaat. Normaaliasuntojen vuokraus ei ole hyvinvointialueen järjestämisvastuulle kuuluvaa työtä.  

Tämän johdosta Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on esittänyt VAV-konsernille menettelytapaa, jolla asukkaiden vuokrasopimuksia voitaisiin jatkaa. Esityksestä ei ole päästy yhteisymmärrykseen, minkä vuoksi hyvinvointialue on tilakeskuspäällikön viranhaltijapäätöksellä joutunut irtisanomaan VAV-konsernin kanssa tehdyn vuokrasopimuksen sekä asukkaiden kanssa tehdyt sopimukset yksittäisten asuntojen edelleenvuokrauksesta yllä kuvatusti. Tästä huolimatta Vantaan ja Keravan hyvinvointialue sekä VAV Oy tekevät tiivistä yhteistyötä ja ovat molemmat osaltaan sitoutuneet varmistamaan sen, että asukkaiden arki häiriintyisi mahdollisimman vähän ja jokaiselle voitaisiin varmistaa hyvä ja tarkoituksenmukainen asumisratkaisu.

Hakopolulla asuu 32 asukasta toistaiseksi voimassa olevalla vuokrasopimuksella ja 2 asukasta määräaikaisella 31.12.2024 loppuun asti voimassa olevalla vuokrasopimuksella. Asukkaita on pyydetty osallistumaan asukastilaisuuteen 12.6.2024. Kirjallinen kutsu tilaisuuteen jaettu jokaisen asukkaan postilaatikkoon viikkoa ennen tilaisuutta ja tämän lisäksi kutsu laitettu esiin sisään tuloaulaan ja hissiin isännöitsijöiden toimesta. Tilaisuudessa jaettu kirjallinen info valmistelussa olevasta asiasta, joka sisälsi myös asiakasohjauksen yhteystiedot lisäkysymysten tekemiselle ja muun ohjauksen saamiseksi. Asukkaille luvattiin kirjallisesti ilmoittaa tämän aluehallituksen kokouksen jälkeen, miten asiassa edetään. 

Asukkaiden asumisen turvaamiseksi asukkaille annetaan ohjausta uuden korvaavan asumisvaihtoehdon löytämiseksi. Tarvittaessa asukasta autetaan asiakasohjauksen toimesta asumisen hakemisessa ja muuton järjestelyissä. Asiakasohjauksen ohjaajat jalkautuvat Hakopolulle ja tarvittaessa asukkaille varataan oma aika yksilöllisen ohjauksen saamiseksi uuden korvaavan asunnon löytämiseksi. 

Liitteenä on lisäselvitys aluehallitukselle koskien viranhaltijapäätöstä 5.6.2024 § 17 vuokrasopimusten irtisanomista osoitteesta Hakopolku 4, Vantaa. Lisäselvityksessä on kuvattu tarkemmin asumisen muotoja, Hakopolku 4-asumiskohdetta, asukkaiden informointia sekä muita käytännön toimenpiteitä. 

Ehdotus

Aluehallitus päättää merkitä tiedoksi liitteenä olevan lisäselvityksen koskien tilakeskuspäällikön viranhaltijapäätöstä 5.6.2024 § 17 vuokrasopimusten irtisanomista osoitteesta Hakopolku 4, Vantaa. 

Muutettu päätösehdotus:

Aluehallitus päättää merkitä tiedoksi liitteenä olevan lisäselvityksen koskien tilakeskuspäällikön viranhaltijapäätöstä 5.6.2024 § 17 vuokrasopimusten irtisanomista osoitteesta Hakopolku 4, Vantaa. Lisäksi aluehallitukselle tuodaan marraskuussa 2024 seurantatieto siitä, miten Hakopolku 4:n asukkaiden asuminen on järjestetty ja miten Raikukuja 14 ja Laukkarinne 8 -kohteiden järjestelyt ovat edenneet.

Päätös

Muutettu päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa konsernipalvelujen toimialajohtaja Mikko Hokkanen, mikko.hokkanen@vakehyva.fi.

-----------

Päätöksenteon jälkeen Marjo Vacker, Tanja Aidanjuuri, Riitta Särkelä, Sami Kanerva ja Maarit Raja-aho, saapuivat takaisin kokoukseen klo 10.41 ja Maarit Raja-Aho siirtyi takaisin kokouksen puheenjohtajaksi.

Kokouskäsittely

Aluehallituksen jäsenet Marjo Vacker, Tanja Aidanjuuri, Riitta Särkelä ja Sami Kanerva sekä aluehallituksen puheenjohtaja Maarit Raja-Aho ilmoittivat olevansa asiassa esteellisiä yhteisöjääviyden perusteella ja he poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi klo 10.24. Aluehallituksen 1. varapuheenjohtaja Olga Gilbert siirtyi kokouksen puheenjohtajaksi.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohjeet

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen aluehallitukselle. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen. Oikaisuvaatimus toimitetaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle.

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään:

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, aluehallitus

Osoite:
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue / kirjaamo
PL 1000, 01301 Vantaa
kirjaamo@vakehyva.fi

p. 09 419191

Voit myös toimittaa oikaisuvaatimuksesi paikan päällä

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon 7 päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksiantotodistukseen merkittynä aikana taikka kolmantena päivänä sähköisen viestin lähettämisestä.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on oikaisuvaatimuksen tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä. Sähköinen viesti katsotaan saapuneeksi viranomaiselle silloin, kun se on viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä siten, että viestiä voidaan käsitellä.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimus lähetetään aina omalla vastuulla.