Aluehallitus, kokous 18.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 124 Valtioneuvoston päätös Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vuoden 2024 lainanottovaltuuden muuttamisesta ja tiivistetty investointiesitys

VAKE-2022-269

Perustelut

Asian valmistelija: juristi Tiia Tuovinen

Valtioneuvosto päättää vuosittain valtiovarainministeriön esityksestä hyvinvointialueen tilikausittaisen valtuuden määrästä pitkäaikaisen lainan ottamiseksi. Valtioneuvosto on päättänyt hyvinvointialueiden ja HUS-yhtymän vuoden 2024 lainanottovaltuuksista 1.6.2023. Päätöksen mukaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella ei ole lainanottovaltuutta.

Valtioneuvosto voi muuttaa hyvinvointialueen lainanottovaltuutta hyvinvointialueesta annetun lain (611/2021, jäljempänä hyvinvointialuelaki) 15 §:n mukaisesti, jos investointi on välttämätön hyvinvointialueen järjestämisvastuulle kuuluvien palvelujen tuottamisen jatkuvuuden kannalta tai lainsäädännössä edellytettyjen palvelujen turvaamiseksi, eikä investointitarvetta voida kattaa muulla tavoin.

Lainanottovaltuuden muuttamisesta voidaan päättää hyvinvointialueen hakemuksesta tai valtiovarainministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön tai sisäministeriön aloitteesta. Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on hakenut lainanottovaltuuden muuttamista 16.2.2024.

Valtiovarainministeriö on asettanut 13.3.2024 valtioneuvoston päätöksen valmistelua varten valmisteluryhmän, johon kuuluivat valtiovarainministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön, sisäministeriön sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen edustajat. Valmisteluryhmän tehtävänä oli arvioida lainanottovaltuuden muuttamisen edellytyksiä, tarvittavan lainanottovaltuuden suuruutta sekä hyvinvointialueelle asetettavia ehtoja. Arviointi perustui Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen taloutta ja toimintaa koskevan tiedon perusteella tehtyyn kokonaisarvioon. Lainanottovaltuuden määräksi esitetään 9 150 000 euroa. Lainanottovaltuuden muuttamiselle esitetään ehtoja, jotka liittyvät investointien välttämättömyyteen sekä lainanhoitokyvyn varmistamiseen pidemmällä aikavälillä.

Lainanottovaltuuden ja asetettavien ehtojen tarkoituksena on Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen palvelujen turvaamiseksi varmistaa, että muutetun lainanottovaltuuden mukaisesti pitkäaikaisella lainalla rahoitettavat ja toteutettavat investoinnit ovat hyvinvointialuelaissa tarkoitetulla tavalla välttämättömiä ja että hyvinvointialueen lainanhoitokyky ei vaarannu.

Valtioneuvoston yleisistunto on päättänyt 6.6.2024 VM/2024/93 liitteenä olevan ehdotuksen mukaisesti Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lainanottovaltuuden muuttamisesta. Muutosneuvottelujen pohjalta muodostettu tiivistetty investointiesitys on tämän päätösehdotuksen liitteenä ja valmisteluryhmän loppuraportti oheismateriaalina.

Ehdotus

Aluehallitus päättää merkitä tiedoksi liitteinä olevat valtioneuvoston yleisistunnon päätöksen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lainanottovaltuuden muuttamisesta sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen tiivistetyn investointiesityksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa konsernipalvelujen toimialajohtaja Mikko Hokkanen, mikko.hokkanen@vakehyva.fi.

Kokouskäsittely

Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialajohtaja Hanna Mikkonen saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana klo 9.41.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohjeet

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen aluehallitukselle. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen. Oikaisuvaatimus toimitetaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle.

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään:

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, aluehallitus

Osoite:
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue / kirjaamo
PL 1000, 01301 Vantaa
kirjaamo@vakehyva.fi

p. 09 419191

Voit myös toimittaa oikaisuvaatimuksesi paikan päällä

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon 7 päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksiantotodistukseen merkittynä aikana taikka kolmantena päivänä sähköisen viestin lähettämisestä.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on oikaisuvaatimuksen tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä. Sähköinen viesti katsotaan saapuneeksi viranomaiselle silloin, kun se on viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä siten, että viestiä voidaan käsitellä.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimus lähetetään aina omalla vastuulla.