Aluehallitus, kokous 15.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Hyvinvointialuejohtajan viran avoimeksi julistaminen

VAKEDno-2022-47

Perustelut

Lain hyvinvointialueesta (hyvinvointialuelaki) 42 §:n mukaan hyvinvointialueen toimintaa johdetaan aluevaltuuston hyväksymän hyvinvointialuestrategian mukaisesti. Aluehallitus johtaa hyvinvointialueen toimintaa, hallintoa ja taloutta. Hyvinvointialuejohtaja johtaa aluehallituksen alaisena hyvinvointialueen hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa. 

Edelleen lain 45 §:n mukaan hyvinvointialuejohtajan valitsee aluevaltuusto. Hyvinvointialuejohtaja voidaan valita joko toistaiseksi tai määräajaksi ja hän on virkasuhteessa hyvinvointialueeseen. Jos hyvinvointialuejohtajan vaalissa kukaan ei ole saanut yli puolta annetuista äänistä, toimitetaan uusi vaali kahden eniten ääniä saaneen välillä. Tässä vaalissa eniten ääniä saanut tulee valituksi. Hyvinvointialuejohtajalla on oikeus käyttää puhevaltaa aluehallituksen puolesta sekä saada hyvinvointialueen viranomaisilta tietoja ja nähtäväkseen asiakirjoja, jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu. 

Hyvinvointialuelain 46 §:n mukaan hyvinvointialueen ja hyvinvointialuejohtajan on tehtävä johtajasopimus, jossa sovitaan hyvinvointialueen johtamisen edellytyksistä. Johtajasopimuksen hyväksyy aluehallitus. Johtajasopimukseen voidaan ottaa määräyksiä hyvinvointialuejohtajan ja aluehallituksen puheenjohtajan työnjaosta hyvinvointialueen johtamisessa. Otettaessa sopimukseen työnjakoa koskevia määräyksiä on otettava huomioon, mitä hallintosäännössä määrätään. Johtajasopimukseen voidaan ottaa määräyksiä menettelytavoista, joilla johtajan viran hoitamiseen liittyvät erimielisyydet 47 §:ssä tarkoitetun menettelyn sijasta ratkaistaan. Johtajasopimuksessa voidaan tällöin menettelyn ohella sopia johtajalle maksettavasta erokorvauksesta. 

Lain 47 §:n mukaan aluevaltuusto voi irtisanoa hyvinvointialuejohtajan tai siirtää hänet muihin tehtäviin, jos hän on menettänyt aluevaltuuston luottamuksen. Asia tulee vireille aluehallituksen esityksestä tai vähintään neljäsosan valtuutetuista tehtyä sitä koskevan aloitteen. Asiaa valmisteltaessa johtajalle on ilmoitettava, mihin luottamuksen menetys perustuu, ja varattava hänelle tilaisuus tulla kuulluksi. Irtisanomisen tai muihin tehtäviin siirtämisen edellytyksenä on, että sitä kannattaa vähintään kaksi kolmasosaa kaikista valtuutetuista. Päätös voidaan panna heti täytäntöön. Samalla johtaja voidaan vapauttaa tehtäviensä hoidosta. 

Perustuslain 125 §:n 2 momentin mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lain kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta 6 §:n mukaan virkasuhteeseen otettavalla on lisäksi oltava erikseen säädetty tai hyvinvointialueen päättämä erityinen kelpoisuus. Henkilö voidaan ottaa määräaikaiseen virkasuhteeseen erityisistä kelpoisuusvaatimuksista riippumatta, jos siitä erikseen säädetään tai hyvinvointialue erityisestä syystä yksittäistapauksessa toisin päättää. Virkasuhteeseen voidaan ottaa vain 18 vuotta täyttänyt henkilö. 

Hyvinvointialue voi päätöksellään tiukentaa laissa tai asetuksessa säädettyjä kelpoisuusvaatimuksia. Sen sijaan kelpoisuusvaatimuksia ei voida lieventää hyvinvointialueen päätöksellä. Kun kelpoisuusvaatimuksia ei ole säädetty lailla tai asetuksella, hyvinvointialueen toimivaltainen viranomainen harkitsee viran tarkoituksenmukaiset kelpoisuusvaatimukset. Viran kelpoisuusvaatimukset voidaan määrätä hallintosäännön määräyksillä, virkaa perustettaessa tai erillisillä päätöksillä. Toimivaltaan päättää kelpoisuusvaatimuksista kuuluu myös kelpoisuusvaatimusten muuttaminen. 

Hyvinvointialuelain 93 §:n mukaan viran perustamisesta ja lakkauttamisesta päättää aluevaltuusto tai hyvinvointialueen hallintosäännössä määrätty muu toimielin. Kun virka, jossa ei käytetä julkista valtaa, tulee avoimeksi, se lakkautetaan. Hallintosäännön 45 §:n mukaan aluevaltuusto päättää hyvinvointialuejohtajan ja toimialajohtajien virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virkanimikkeen muuttamisesta. Aluehallitus päättää muiden virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virkanimikkeen muuttamisesta. Hyvinvointialuejohtajan viran kelpoisuusvaatimuksista päättää aluevaltuusto. Muiden virkojen kelpoisuusvaatimuksista päätetään virkaa perustettaessa. 

Aluevaltuusto on kokouksessaan 8.3.2022 § 11 päättänyt perustaa hyvinvointialuejohtajan viran ja että viran kelpoisuusvaatimuksena on virkatehtävän hoitamiseen soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja useamman vuoden johtamiskokemus, hyvinvointialueen hoitamiseen liittyvien toimialojen tuntemus, kokemus yhteiskuntasuhteiden hoitamisesta sekä suomen kielen hyvä ja ruotsin kielen tyydyttävä kirjallinen ja suullinen taito. 

Lain kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta 4 §:n mukaan virkasuhteeseen ottaminen edellyttää julkista hakumenettelyä, jollei jäljempänä toisin säädetä. Hakuaika on vähintään 14 kalenteripäivää siitä, kun ilmoitus on julkaistu kuntalain 108 §:ssä tai hyvinvointialueesta annetun lain 113 §:ssä säädetyllä tavalla. Edelleen lain 5 §:n mukaan "sellaiseen virkasuhteeseen, joka on ollut julkisesti haettavana, voidaan ottaa vain henkilö, joka on hakenut sitä kirjallisesti ennen hakuajan päättymistä ja silloin täyttää kelpoisuusvaatimukset. Hakemukseen on liitettävä selvitys hakijan kelpoisuudesta. Kunnanjohtajan virkaan ja valtuuston päätöksen mukaisesti muuhunkin kunnan virkasuhteeseen voidaan suostumuksensa nojalla ottaa sellainenkin henkilö, joka ei ole hakenut sitä ja jonka kelpoisuudesta on esitetty selvitys. " Hyvinvointialuejohtajaa ei siten ole mahdollista valita suostumusmenettelyllä, vaan jokaisen hakijan on jätettävä virallinen hakemus julkisen hakumenettelyn kautta. 

Hallintosäännön 49 §:n mukaan "viran julistaa haettavaksi valinnasta päättävä toimielin tai viranhaltija. Viran julistaa kuitenkin haettavaksi aluehallitus, kun valinnasta päättävä viranomainen on aluevaltuusto." Hyvinvointialuejohtajan viran haettavaksi julistaminen kuuluu siten aluehallituksen toimivaltaan. Hakuilmoitus on tarkoitus julkaista mahdollisimman pian aluehallituksen päätöksenteon jälkeen.

Suunnitelma rekrytointiprosessista, viran hakuilmoitusluonnos sekä alustava luonnos hyvinvointialuejohtajan johtajasopimuksesta ovat oheismateriaalina.

Ehdotus

Aluehallitus päättää: 

  1. julistaa hyvinvointialuejohtajan viran avoimeksi;
  2. että viran täyttämisessä sovelletaan kuuden kuukauden koeaikaa;
  3. valtuuttaa HR-valmistelujohtajan viimeistelemään hakuilmoituksen ja valitsemaan sen julkaisukanavat;
  4. valita rekrytointiryhmän seuraavasti:
    • aluevaltuuston puheenjohtajisto
    • aluehallituksen puheenjohtajisto
    • HR-valmistelujohtaja ja hallintovalmistelujohtaja ja että
    • rekrytointiryhmän sihteerinä toimii päätöksenteon valmistelupäällikkö.
  5. käydä lähetekeskustelun alustavasta luonnoksesta koskien hyvinvointialuejohtajan johtajasopimusta.
     

Pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta jo kokouksessa. 

Päätös

Aluehallitus päätti yksimielisesti keskustelun jälkeen: 

  1. julistaa hyvinvointialuejohtajan viran avoimeksi;
  2. että viran täyttämisessä sovelletaan kuuden kuukauden koeaikaa;
  3. valtuuttaa HR-valmistelujohtajan viimeistelemään hakuilmoituksen ja valitsemaan sen julkaisukanavat;
  4. valita rekrytointiryhmän seuraavasti:
    • puheenjohtaja Maarit Raja-Aho 
    • varapuheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä
    • jäsen Lauri Kaira
    • jäsen Antero Eerola 
    • jäsen Olga Gilbert
    • jäsen Pirkko Letto
    • jäsen Pirjo Luokkala
    • jäsen Tanja Aidanjuuri
    • HR-valmistelujohtaja ja hallintovalmistelujohtaja ja että
    • rekrytointiryhmän sihteerinä toimii päätöksenteon valmistelupäällikkö.
  5. käydä lähetekeskustelun alustavasta luonnoksesta koskien hyvinvointialuejohtajan johtajasopimusta.
     

Pöytäkirja tarkastettiin tämän asian osalta jo kokouksessa.

Lisätietoja päätöksestä antaa HR-valmistelujohtaja Anne Sivula, anne.sivula@vantaa.fi.

Kokouskäsittely

Hyvinvointialueen muutosjohtaja Timo Aronkytö ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi klo 18.22. Asian esittelijänä toimi sote-valmistelun muutosjohtaja Olli Huuskonen.

Aluehallitus päätti myöntää HR-valmistelujohtaja Anne Sivulalle puhe- ja läsnäolo-oikeuden tämän ja seuraavan pykälän kohdalle ja kuulla häntä asiantuntijana asiassa. Hän saapui kokoukseen klo 18.22.

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen sillä muutoksella, että kohta 4 muutetaan kuulumaan seuraavasti:
"4. valita rekrytointiryhmän seuraavasti:

  • puheenjohtaja Maarit Raja-Aho 
  • varapuheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä
  • jäsen Lauri Kaira
  • jäsen Antero Eerola 
  • jäsen Olga Gilbert
  • jäsen Pirkko Letto
  • jäsen Pirjo Luokkala
  • jäsen Tanja Aidanjuuri
  • HR-valmistelujohtaja ja hallintovalmistelujohtaja ja että
  • rekrytointiryhmän sihteerinä toimii päätöksenteon valmistelupäällikkö."
     

Päätöksenteon jälkeen Timo Aronkytö saapui takaisin kokoukseen klo 18.34.