Aluehallitus, kokous 15.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 18 Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen edustajien alustava nimittäminen HUS-yhtymän perussopimusta koskeviin poliittisiin neuvotteluihin

VAKEDno-2022-24

Perustelut

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari on lähettänyt Länsi-Uudenmaan, Keski-Uudenmaan, Vantaan ja Keravan sekä Itä-Uudenmaan hyvinvointialueille kirjeen koskien HUS-yhtymän perussopimusta koskevia poliittisia neuvotteluita.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksen voimaanpanolain mukaan Uudenmaan hyvinvointialueiden aluevaltuustojen ja Helsingin kaupunginvaltuuston on hyväksyttävä HUS-yhtymän perussopimus 30.4.2022 mennessä. Jotta sopimuksen käsittely onnistuu hyvinvointialueiden ja Helsingin hallinnoissa annettuun määräaikaan mennessä, tulisi perussopimuksen sisällöstä olla alueiden välinen yhteinen näkemys maaliskuun loppuun mennessä.

HUS-perussopimusvalmistelua on tehty syksystä 2021 lähtien HUS-valmisteluryhmässä. Valmistelutyöhön on kytketty myös poliittinen seuranta, jota on toteutettu Uudenmaan laajuisessa poliittisessa seurantaryhmässä. Seurantaryhmässä on ollut edustettuna kolme jäsentä jokaisen alueen väliaikaisen toimielimen poliittisesta seurantaryhmästä sekä Helsingistä.

Hyvinvointialueiden hallintojen aloittamisen myötä on tarkoituksenmukaista, että seurantaryhmän korvaa hyvinvointialueiden ja Helsingin nimeämistä poliittisista edustajista koostuva kokoonpano, joka käy perussopimuksen hyväksymistä varten tarvittavat poliittiset keskustelut.

Helsingin kaupunki on pyytänyt nimeämään jokaisesta hyvinvointialueesta kolme jäsentä em. kokoonpanoon. Valinnoissa on syytä huomioida tarkoituksenmukaisella tavalla alueen poliittinen edustavuus. Jäsenet on pyydetty ilmoittamaan mahdollisimman pian ja että perussopimusluonnosta koskeva ensimmäinen kokous pidetään keskiviikkona 9.3.2022.

Koska perussopimusluonnosta koskeva ensimmäinen kokous on pidetty  jo 9.3.2022, on hyvinvointialueen muutosjohtaja viranhaltijapäätöksellään 2.3.2022 § 1 alustavasti päättänyt nimetä edustajat seuraavasti:

  • Kansallisen Kokoomuksen nimeämä 1 edustaja
  • Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen nimeämä 1 edustaja
  • Vihreän liiton nimeämä 1 edustaja


Varsinaisen päätöksen lopullisista jäsenistä tekee Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluehallitus ensimmäisessä kokouksessaan 15.3.2022.

Ehdotus

Aluehallitus päättää nimetä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen edustajat HUS-yhtymän perussopimusta koskeviin poliittisiin neuvotteluihin seuraavasti:

  • Kansallisen Kokoomuksen nimeämä 1 edustaja
  • Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen nimeämä 1 edustaja
  • Vihreän liiton nimeämä 1 edustaja

Päätös

Aluehallitus päätti keskustelun jälkeen nimetä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen edustajat HUS-yhtymän perussopimusta koskeviin poliittisiin neuvotteluihin seuraavasti:

  • Kansallisen Kokoomuksen nimeämä 1 edustaja (Sakari Rokkanen)
  • Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen nimeämä 1 edustaja (Pirkko Letto)
  • Vihreän liiton nimeämä 1 edustaja (Eva Tawasoli)
     

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialueen muutosjohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Kokouskäsittely

Päätettyään asiasta käydyn keskustelun aluehallituksen puheenjohtaja totesi, että Antero Eerola oli tehnyt pohjaehdotuksesta poikkeavan muutosehdotuksen, jonka mukaan HUS-yhtymän perussopimusta koskeviin poliittisiin neuvotteluihin lisätään edustajiksi perussuomalaisten nimeämä 1 edustaja, vasemmistoliiton nimeämä 1 edustaja sekä G7-valtuustoryhmän nimeämä 1 edustaja. Eerolan muutosehdotusta ei kannatettu, joten se raukesi kannattamattomana.