Aluehallitus, kokous 15.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 19 Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen palkkio- ja matkustussääntö

VAKE-2022-61

Perustelut

Lain hyvinvointialueesta (hyvinvointialuelaki) 22 §:n mukaan aluevaltuuston päättää luottamushenkilöiden taloudellisten etuuksien perusteista. Aluevaltuusto voi päättää perusteista erillisellä päätöksellä tai määräykset voidaan ottaa myös hallintosääntöön omaksi luvukseen.

Hyvinvointialuelain 87:n mukaan "luottamushenkilölle maksetaan:

  1. kokouspalkkiota;
  2. korvausta ansionmenetyksestä ja kustannuksista, joita luottamustoimen vuoksi aiheutuu sijaisen palkkaamisesta, lastenhoidon järjestämisestä tai muusta vastaavasta syystä;
  3. matkakustannusten korvausta ja päivärahaa.
     

Luottamushenkilölle voidaan myös maksaa palkkiota määräajalta sekä muita erillispalkkioita. Hyvinvointialue voi luottamushenkilöltä saadun valtuutuksen perusteella periä tälle maksetusta palkkiosta tuloverolain (1535/1992) 31 §:n 1 momentin 5 kohdassa tarkoitetun luottamushenkilömaksun, jonka hyvinvointialue tilittää puolueelle tai puolueyhdistykselle. Perittyjen luottamushenkilömaksujen määrä on ilmoitettava hyvinvointialueen tilinpäätöksessä."

Liitteenä on ehdotus Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen palkkio- ja matkustussäännöstä. Palkkio- ja matkustussääntö sisältää ehdotuksen kokouspalkkioista, luottamushenkilöille maksettavista vuosipalkkioista, aluehallituksen puheenjohtajan palkkauksesta hänen hoitaessaan tehtävää osa-aikaisesti, määräykset ansionmenetyksen korvaamisesta, matkakustannusten korvaamisesta sekä muiden kustannusten korvaamisesta. Palkkio- ja matkustussääntö sisältää luottamushenkilöiden palkkioiden lisäksi myös määräykset toimielimen esittelijänä, sihteerinä tai asiantuntijana toimivien viranhaltijoiden/työntekijöiden kokouspalkkioista.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen väliaikainen valmistelutoimielin on kokouksessaan 9.2.2022 § 7 hyväksynyt luonnoksen yhteistoimintasopimuksesta HUS-kuntayhtymän kanssa koskien luottamushenkilöiden palkkiomaksupalveluita. Tarkoituksena on, että palkkiomaksu käynnistyisi huhtikuussa ja tapahtuisi kerran kuukaudessa aluevaltuuston päättämien periaatteiden mukaisesti. Tarkoituksena olisi, että palkkio- ja matkustussäännössä määritellyt kokouspalkkiot maksetaan kuukausittain maksukautta seuraavan kuukauden viimeiseen päivään mennessä. Vuosipalkkiot ja matkalaskut maksetaan kuitenkin kaksi kertaa vuodessa kesäkuussa ja joulukuussa toteutuneen perusteella.

Päättäessään palkkio- ja matkustussäännön hyväksymisestä aluevaltuuston on tarkoitus päättää myös sen soveltamisesta eli maksetaanko palkkio- ja matkustussäännön mukaiset kokouspalkkiot myös ennen valtuustokauden ensimmäistä kokousta pidetyistä aluevaltuuston perehdytystilaisuuksista 8.2., 9.2, 16.2. ja 1.3.2022.

Ehdotus

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää:

  1. hyväksyä liitteenä olevan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen palkkio- ja matkustussäännön;
  2. että palkkio- ja matkustussääntöä sovelletaan takautuvasti 8.2.2022 lukien.

Päätös

Aluehallitus päätti yksimielisesti keskustelun jälkeen esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää:

  1. hyväksyä liitteenä olevan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen palkkio- ja matkustussäännön;
  2. että palkkio- ja matkustussääntöä sovelletaan takautuvasti 8.2.2022 lukien.
     

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialueen muutosjohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Kokouskäsittely

Esittelijä teki palkkio- ja matkustussääntöön seuraavan muutoksen: Valtuustovaliokunnan ja valtuustotoimikunnan kokouspalkkio muutetaan 240 euron suuruiseksi. Aluehallitus hyväksyi tämän muutoksen yksimielisesti keskustelun jälkeen.

Lisäksi aluehallitus päätti yksimielisesti keskustelun jälkeen tehdä seuraavat muutokset palkkio- ja matkustussääntöön:

  • 2 §:n kokouspalkkiot ja §:n 6 vuosipalkkiot alennetaan 10 %, summa pyöristetään ylempään 10 euroon.
  • 2 §:n teksti "Kokouksiksi katsotaan myös aluehallituksen, sen jaoston ja toimikuntien sekä lautakuntien seminaarit, kyselytilaisuudet ja vastaavat, joiden kokouspalkkio on puolet ao. toimielimen varsinaisen kokouksen kokouspalkkiosta. Lautakuntien, jaoston ja toimikuntien jäsenille maksetaan kuitenkin kokouspalkkiota enintään kahdesta seminaarista vuodessa." muutetaan muotoon: "Kokouksiksi katsotaan myös aluehallituksen, sen jaoston ja toimikuntien sekä lautakuntien seminaarit, kyselytilaisuudet ja vastaavat."
  • 2 §:n teksti "Aluevaltuuston seminaariin osallistuvalle aluevaltuuston puheenjohtajalle ja jäsenelle maksetaan aluevaltuuston kokouspalkkion suuruinen palkkio edellyttäen, että luottamushenkilö on ollut tilaisuudessa läsnä vähintään kaksi kolmasosaa seminaarin kestosta. Aluevaltuuston kyselytilaisuuteen osallistuvalle aluevaltuuston puheenjohtajalle maksetaan 305 euroa ja jäsenelle 185 euroa." muutetaan muotoon "Aluevaltuuston seminaariin osallistuvalle aluevaltuuston puheenjohtajalle ja jäsenelle maksetaan aluevaltuuston kokouspalkkion suuruinen palkkio edellyttäen, että luottamushenkilö on ollut tilaisuudessa läsnä vähintään tunnin."
  • 2 §:n teksti "Toimielimen jäsenelle maksetaan kokouspalkkio edellyttäen, että jäsen on ollut kokouksessa vähintään kaksi kolmasosaa toimielimen kokousajasta tai vähintään kaksi tuntia, ellei poissaolo perustu siihen, että jäsen on ollut esteellinen ottamaan osaa asian käsittelyyn. Tämä määräys ei kuitenkaan koske varajäsentä, joka kutsutaan kokoukseen varsinaisen jäsenen sijaan." muutetaan muotoon "Toimielimen jäsenelle maksetaan kokouspalkkio edellyttäen, että jäsen on ollut kokouksessa vähintään tunnin tai tätä lyhyempien kokousten osalta koko kokouksen ajan, ellei poissaolo perustu siihen, että jäsen on ollut esteellinen ottamaan osaa asian käsittelyyn. Tämä määräys ei kuitenkaan koske varajäsentä, joka kutsutaan kokoukseen varsinaisen jäsenen sijaan osaksi kokousaikaa."
  • 4 §:n teksti "Edellä 1–3 momenteissa mainituille luottamushenkilöille maksetaan kokouspalkkio toimielimen kokoukselta edellyttäen, että luottamushenkilö on ollut kokouksessa läsnä vähintään kaksi kolmasosaa toimielimen kokousajasta tai vähintään kaksi tuntia." muutetaan muotoon "Edellä 1–3 momenteissa mainituille luottamushenkilöille maksetaan kokouspalkkio toimielimen kokoukselta edellyttäen, että luottamushenkilö on ollut kokouksessa läsnä vähintään tunnin ja tätä lyhyempien kokousten osalta koko kokouksen ajan."
  • 6 §:n kohta "Muut lautakunnat" muutetaan muotoon "Muut lautakunnat, toimikunnat ja valiokunnat"
     

Muutokset sisältävä päivitetty luonnos palkkio- ja matkustussäännöstä lisätään pöytäkirjan liitteeksi.