Områdesstyrelsen, möte 15-03-2022

Protokollet är granskat

§ 19 Arvodes- och resestadga för Vanda och Kervo välfärdsområde

VAKE-2022-61

Beskrivning

Enligt 22 § i lagen om välfärdsområden beslutar välfärdsområdesfullmäktige om grunderna för de förtroendevaldas ekonomiska förmåner. Fullmäktige kan fatta ett separat beslut om grunderna, eller ta in bestämmelser om saken i förvaltningsstadgan som ett eget kapitel.

Enligt 87 § i lagen om välfärdsområden "till en förtroendevald betalas

  1. sammanträdesarvoden,
  2. ersättning för inkomstbortfall och för kostnader, som på grund av förtroendeuppdraget föranleds av avlönande av vikarie, ordnande av vård av barn eller annan motsvarande orsak,
  3. ersättning för resekostnader och dagtraktamente.

Till en förtroendevald kan också betalas arvode för viss tid samt andra särskilda arvoden. Välfärdsområdet får med fullmakt av den förtroendevalda ta ut i 31 § 1 mom. 5 punkten i inkomstskattelagen (1535/1992) avsedda avgifter på mötesarvoden för förtroendeuppdrag. Välfärdsområdet redovisar avgifterna till partiet eller partiföreningen. Välfärdsområdet redovisar avgifterna till partiet eller partiföreningen. Beloppet av de uttagna avgifterna ska uppges i välfärdsområdets bokslut."

Arvodes- och resestadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde finns bifogad. Arvodes- och resestadgan innehåller ett förslag om sammanträdesarvoden, årsarvoden till förtroendevalda, välfärdsområdesstyrelsens ordförandes lön när han eller hon sköter sitt uppdrag på deltid, bestämmelser om ersättning för förlust av förtjänst, ersättning för resekostnader samt ersättning för andra kostnader. Arvodes- och resestadgan innehåller vid sidan av arvoden till förtroendevalda även bestämmelser om sammanträdesarvoden till tjänsteinnehavare, anställda som är föredragande, sekreterare eller sakkunnig i ett organ.

Avsikten är att betalningen av arvoden börjar i april och äger rum en gång i månaden enligt de principer som områdesfullmäktige beslutar om.
Avsikten är att mötesarvodena i arvodes- och resestadgan betalas en gång i månaden, senast den sista dagen i månaden efter betalningsperioden.
Årsarvoden och reseräkningar betalas dock två gånger om året, i juni och i december, på grundval av det som förverkligats.

När områdesfullmäktige beslutar om godkännande av arvodes- och resestadgan ska fullmäktige också besluta om tillämpningen, dvs. huruvida sammanträdesarvoden enligt arvodes- och resestadgan betalast ut även för introduktionstillfällen för områdesfullmäktige som ordnades före fullmäktigeperiodens första sammanträde 8.2, 9.2, 16.2 och 1.3.2022.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar att

  1. godkänna bifogade arvodes- och resestadga för Vanda och Kervo välfärdsområde,
  2. att arvodes- och resestadgan tillämpas retroaktivt från och med 8.2.2022.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade enhälligt efter diskussionen föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar att

  1. godkänna bifogade arvodes- och resestadga för Vanda och Kervo välfärdsområde,
  2. arvodes- och resestadgan tillämpas retroaktivt från och med 8.2.2022.

Mer information om beslutet ges av förändringsledare för välfärdsområdet Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Möte hantering

Föredraganden gjorde följande ändring i arvodes- och resestadgan: Sammanträdesarvodet för fullmäktigeutskottet och fullmäktigekommitén ändras till 240 euro. Välfärdsområdesstyrelsen godkände ändringen enhälligt efter diskussionen.

Dessutom beslutade områdesstyrelsen enhälligt efter diskussionen att göra följande ändringar i arvodes- och resestadgan:

  • Mötesarvoden i 2 § och årsarvoden i 6 § minskas med 10 %, summan avrundas till närmaste högre 10 euro.
  • Texten i 2 § "Som sammanträden räknas också välfärdsområdesstyrelsens, dess sektioners och kommittérs samt nämnders seminarier, frågestund och motsvarande, vars mötesarvode är hälften av de egentliga mötesarvodena för ifrågavarande organ. Till ledamöterna i nämnderna, sektionerna och kommittéerna betalas dock mötesarvode för högst två seminarier per år." ändras till: "Som sammanträden räknas också välfärdsområdesstyrelsens, dess sektioners och kommittérs samt nämnders seminarier, frågestund och motsvarande."
  • Texten i 2 §: "Till välfärdsområdesfullmäktiges ordförande och ledamöter som deltar i områdesfullmäktiges seminarium betalas samma arvode som för områdesfullmäktiges möten om de deltar i minst två tredjedelar av seminariet. Till välfärdsområdesfullmäktiges ordförande som deltar i fullmäktiges frågestund betalas 305 euro och till ledamöterna 185 euro." ändras till: "Till välfärdsområdesfullmäktiges ordförande och ledamöter som deltar i områdesfullmäktiges seminarium betalas samma arvode som för områdesfullmäktiges möten om de varit närvarande under minst en timme."
  • Texten i 2 §: ​​​​​"Till förtroendeorganens ledamöter betalas mötesarvode under förutsättning att de varit närvarande under minst två tredjedelar av mötestiden, eller minst två timmar, om frånvaron inte berott på jäv. Denna bestämmelse gäller inte ersättare som kallas till möten i stället för ordinarie ledamöter." ändras till: "Till förtroendeorganens ledamöter betalas mötesarvode under förutsättning att de varit närvarande under minst en timme, eller hela mötet i fråga om möten som varar i mindre än en timme, om frånvaron inte berott på jäv. Denna bestämmelse gäller inte ersättare som kallas till möten i stället för ordinarie ledamöter under en del av mötestiden."
  • Texten i 4 §: "Till ovan i 1–3 mom. nämnda förtroendevalda betalas mötesarvode på villkor att de varit närvarande under minst två tredjedelar av mötestiden eller i minst två timmar." ändras till "Till ovan i 1–3 mom. nämnda förtroendevalda betalas mötesarvode på villkor att de varit närvarande under minst en timme och hela mötet i fråga om möten som varar i mindre än en timme."
  • Punkten "Övriga nämnder" i 6 § ändras till "Övriga nämnder, kommittéer och utskott"

Utkastet till den uppdaterade arvodes- och resestadgan bifogas med ändringar till protokollet.