Områdesstyrelsen, möte 15-03-2022

Protokollet är granskat

§ 17 Utseende av välfärdsområdets representant i nämnderna för fullmäktigeperioden 2022–2025

VAKEDno-2022-59

Beskrivning

Enligt 142 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde har utöver organets ledamöter och föredraganden följande personer rätt att närvara och yttra sig vid ett organs sammanträden:

  • Välfärdsområdesfullmäktiges ordförande och vice ordförande vid välfärdsområdesstyrelsens sammanträden enligt 26 § i lagen om välfärdsområden samt ordföranden för nationalspråksnämnden enligt 33 § i lagen om välfärdsområden,   

  • välfärdsområdesstyrelsens ordförande och välfärdsområdesdirektören vid de övriga organens sammanträden, dock inte vid revisionsnämndens sammanträden eller välfärdsområdesfullmäktiges tillfälliga utskotts sammanträden eller sammanträden för valorgan som föreskrivs i vallagen samt

  • nationalspråksnämndens ordförande har rätt att närvara och yttra sig i välfärdsområdesstyrelsen.

Enligt 143 § i förvaltningsstadgan kan välfärdsområdesstyrelsen med beaktande av begränsningarna i 143 § mom. 2 i förvaltningsstadgan förordna en ledamot att företräda välfärdsområdesstyrelsen i andra organ. Företrädaren har rätt att närvara och yttra sig vid organens sammanträden. Företrädaren kan också vara ersättare i välfärdsområdesstyrelsen eller välfärdsområdesdirektören. Välfärdsområdesstyrelsen kan inte förordna en företrädare i revisionsnämnden, i välfärdsområdesfullmäktiges tillfälliga utskott eller i valorgan som föreskrivs i vallagen.

Beslutsförslag

Områdesstyrelsen beslutar att utse sina representanter och deras ersättare i nämnden för närdemokrati och delaktighet samt i nationalspråksnämnden för fullmäktigeperioden 2022–2025.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade enhälligt efter diskussionen att

  1.  utse sin representant och hens ersättare i nämnden för närdemokrati och delaktighet för fullmäktigeperioden 2022-2025 enligt följande: representant Terhi Enjala, ersättare Suvi Karhu.
  2. bordlägga valet av representant och ersättare i nationalspråksnämnden.

Mer information om beslutet ges av förändringsledare för välfärdsområdet Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.