Områdesstyrelsen, möte 15-03-2022

Protokollet är granskat

§ 18 Preliminär utseende av representanter för Vanda och Kervo välfärdsområde gällande politiska diskussioner om grundavtalet för HUS-sammanslutningen

VAKEDno-2022-24

Beskrivning

Biträdande borgmästare vid Helsingfors stads social- och hälsovårdssektor har sänt ett brev till Västra Nylands, Mellersta Nylands, Vanda och Kervo samt Östra Nylands välfärdsområde gällande politiska diskussioner om grundavtalet för HUS-sammanslutningen.

Enligt införandelagen av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet ska områdesfullmäktige vid Nylands välfärdsområden och Helsingfors stadsfullmäktige godkänna grundavtalet för HUS-sammanslutningen senast 30.4.2022. För att avtalet kan behandlas inom välfärdsområdens och Helsingfors förvaltningar inom utsatt tid, ska områdena ha en gemensam syn på innehållet i grundavtalet senast vid slutet av mars.

HUS-grundavtalet har beretts sedan hösten 2021 i HUS-beredningsgruppen. Till beredningsarbetet har även anknutits politisk övervakning, som har genomförts i en grupp för politisk övervakning för hela Nyland. Övervakningsgruppen har tre representanter ur grupper för politisk övervakning från varje områdets temporära organ samt från Helsingfors.

I och med att välfärdsområdens förvaltningar inleder sitt arbete är det ändamålsenligt att övervakningsgruppen ersätts av en sammansättning som består av politiska representanter som utses av välfärdsområden och Helsingfors. Sammansättningen går igenom de politiska diskussionerna som är nödvändiga för godkännande av grundavtalet.

Helsingfors stad har begärt att varje välfärdsområde utser tre medlemmar i ovan nämnda sammansättning. Valen ska på ett ändamålsenligt sätt beakta områdets politiska representativitet. Medlemmar har betts anmälas snarast möjligt och att det första sammanträdet som gäller utkastet till grundavtalet ordnas på onsdag 9.3.2022.

Eftersom det första sammanträdet som gäller utkastet till grundavtalet ordnades på onsdag 9.3.2022, har förändringsledaren för välfärdsområdet med tjänsteinnehavarbeslut 2.3.2022 § 1 preliminärt beslutat att utse representanter som följande:

  • 1 representant som utsetts av Nationella Samlingspartiet
  • 1 representant som utsetts av Finlands Socialdemokratiska Part
  • 1 representant som utsetts av Gröna förbundet

Det egentliga beslutet om de slutliga medlemmarna fattas av områdesstyrelsen inom Vanda och Kervo välfärdsområde vid sitt första sammanträde 15.3.2022.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att utse representanter för Vanda och Kervo välfärdsområde i politiska diskussioner om grundavtalet för HUS-sammanslutningen som följande:

  • 1 representant som utsetts av Nationella Samlingspartiet
  • 1 representant som utsetts av Finlands Socialdemokratiska Parti
  • 1 representant som utsetts av Gröna förbundet

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade efter diskussionen att utse representanter för Vanda och Kervo välfärdsområde i politiska diskussioner om grundavtalet för HUS-sammanslutningen som följande:

  • 1 representant som utsetts av Nationella Samlingspartiet (Sakari Rokkanen)
  • 1 representant som utsetts av Finlands Socialdemokratiska Parti (Pirkko Letto)
  • 1 representant som utsetts av Gröna förbundet (Eva Tawasoli)

Mer information om beslutet ges av förändringsledare för välfärdsområdet Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Möte hantering

Efter att ha avslutat diskussionen kring ärendet konstaterade välfärdsområdesstyrelsens ordförande att Antero Eerola hade gjort ett ändringsförslag som avvek från grundförslaget, enligt vilket i de politiska diskussionerna om grundavtalet för HUS-sammanslutningen ska tillsättas 1 representant som sannfinländarna utsett, 1 representant som vänsterpartiet utsett samt 1 representant som G7-fullmäktigegruppen utsett. Eerolas ändringsförslag fick inget understöd och förföll.