Områdesstyrelsen, möte 15-03-2022

Protokollet är granskat

§ 23 Vanda stads sammanställning över egendom, antalet anställda, lönekostnaderna och semesterlöneskulden inom räddningsväsendet som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde samt Mellersta Nylands välfärdsområde

VAKEDno-2022-30

Beskrivning

Från och med början av 2023 överförs organiseringsansvaret för social- och hälsovård och räddningsväsende från kommuner och samkommuner på 21 välfärdsområden. Organiseringsansvaret överförs från Vanda och Kervo till Vanda och Kervo välfärdsområde. I lagstiftningen har organiseringsansvaret för räddningsväsendet bestämts övertas utöver av Vanda och Kervo välfärdsområde också av Mellersta Nylands välfärdsområde.

Lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen 616/2021 (nedan införandelagen) trädde i kraft 1.7.2021. Enligt 26.1 § i lagen ska kommunen senast den 28.2.2022 ge välfärdsområdet en sammanställning över lokaler som används av social- och hälsovården och räddningsväsendet samt över lös egendom, avtal och ansvar som överförs, enligt vad som avses i 22, 23 och 25 §. Dessutom ska kommunen inom denna tid ge välfärdsområdet en uppskattning av antalet anställda som överförs med stöd av 18 §, lönekostnaderna och semesterlöneskulden som överförs med stöd av 24 §.

Välfärdsområdesfullmäktige ska behandla de sammanställningar som kommuner lämnar och som avses i 26 § i införandelagen senast den 31.3.2022 och utifrån den fatta beslut om överföring av (i 22–25 § i införandelagen avsedd) lös egendom, semesterlöneskuld, avtal och ansvar till välfärdsområdet och på välfärdsområdets ansvar (införandelagen 28 §).

Välfärdsområdet får av kommunen begära den kompletterande information och de handlingar det anser sig behöva. Om välfärdsområdet anser att dess möjligheter att orda social- och hälsovården och räddningsväsendet i området inte tryggas av de lokaler, den lösa egendom och de avtal som övergår i dess besittning enligt den sammanställning som kommunen lämnar ska välfärdsområdet hålla samråd med kommunen (införandelagen 26.2 §).

Kommunen ska komplettera den sammanställning som avses ovan senast den 30.6.2022, om det sedan sammanställningen lämnades har skett väsentliga förändringar i lokaler, lös egendom eller avtal och om välfärdsområdet anser att den behöver kompletteras (införandelagen 26.3 §).

Vanda stadstyrelse har i 31.1.2022 § 10,§ 11 och § 12 godkänt sammanställningarna i fråga som avses i 22 §, 23 § och 25 § i införandelagen. Dessutom har Vanda stad i enlighet med 26 § i införandelagen lämnat en uppskattning av antalet anställda, lönekostnaderna och semesterlöneskulden som överförs också till Mellersta Nylands välfärdsområde. En separat framställning om personalen som överförs av räddningsväsendet har förelagts stadsstyrelsen. Vanda stad lämnar sammanställningen över räddningsväsendets egendom och uppskattningen av antalet räddningsväsendets anställda, lönekostnaderna och semesterlöneskulden som överförs även till Mellersta Nylands välfärdsområde (införandelagen 58 §). Vid samma sammanträde finns en separat framställning om Mellersta Nylands räddningsverks sammanställningar. Likaså finns det en separat sammanställning över de lokaler som används av social- och hälsovårdsväsendet och som överförs till välfärdsområdet i det här sammanträdets föredragningslista.

Den sammanställning som kommunen lämnar och som avses i 26 § i införandelagen och välfärdsområdets beslut som avses i 28 § motsvarar åtkomsthandlingar för egendomen (införandelagen 40 §).

I 29 § i införandelagen finns bestämmelser om ogiltighet för och uppsägning av vissa avtal som överförs från kommuner och samkommuner. Enligt 29 § 5 mom. i lagen om välfärdsområden ska välfärdsområdet i fråga om ogiltighet konstatera och i fråga om uppsägning besluta om ogiltigförklaring och uppsägning av ett avtal eller ett avtalsvillkor. Avtalsparten och social- och hälsovårdsministeriet ska underrättas om saken senast den 31 oktober 2023. Dessutom bestäms det i 29 § 6 mom. att innan det konstaterar att avtalet eller avtalsvillkoret är ogiltigt eller fattar beslutet att säga upp avtalet ska välfärdsområdet hålla samråd med avtalsparten i ett avtal om köpta tjänster. Vid uppsägning och ogiltigförklaring av ett avtal ska proportionalitetsprincipen tillämpas. Om parterna inte når enighet i fråga om ändring av avtalet och ogiltigheten gäller endast en del av avtalet har parterna rätt att säga upp avtalet. Om ogiltigheten eller uppsägningsgrunden endast gäller en ringa del av avtalet, har välfärdsområdet inte rätt att ogiltigförklara eller säga upp hela avtalet.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar att

  1. anteckna för kännedom sammanställningen över lös egendom, avtal och ansvar inom Mellersta Nylands räddningsverk som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde enligt Vanda stadsstyrelsens bilaga 31.1.2022 § 12 och med stöd av 26 § i införandelagen,
  2. anteckna för kännedom att de avtal och övriga nödvändiga uppgifter som omnämns i punkt 1 och som förutsätts för att inleda beredningen av välfärdsområdets verksamhet och förvaltning ska överlåtas till Vanda och Kervo välfärdsområde och vid behov Mellersta Nylands välfärdsområde med stöd av 13 § i införandelagen i tillräckligt god tid, dock senast 1.1.2023,
  3. anteckna för kännedom uppskattningen av antalet anställda, lönekostnaderna och semesterlöneskulden inom räddningsväsendet som överförs av Vanda stad till Vanda och Kervo välfärdsområde  och till Mellersta Nylands välfärdsområde enligt Vanda stadsstyrelsens 31.1.2022 § 12 och med stöd av 18 § i införandelagen. Antalet anställda är 511 personer (31.12.2021), lönekostnaderna är 28.263.823,82 euro och semesterlöneskulden är 4.650.404,03 euro. Summorna omfattar arbetsgivarens bikostnader,
  4. anteckna för kännedom att Vanda stad lämnar in till Vanda och Kervo välfärdsområde med stöd av 13 § i införandelagen de uppgifter som är nödvändiga för det beredningsarbete med vilket välfärdsområdets verksamhet och förvaltning inleds om anställda som överförs med stöd av 18 § före utgången av februari och vid behov till Mellersta Nylands välfärdsområde,
  5. det egendom, den semesterlöneskuld samt de rättigheter och ansvar som beskrivits i Vanda stadsstyrelsens bilaga 31.1.2022 § 12 överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde 1.1.2023 enligt framställningen,
  6. anteckna för kännedom rätten som enligt 26 § i införandelagen förbehållits att vid behov komplettera uppgifter som lämnats.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av förändringsledare för välfärdsområdet Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Möte hantering

Maarit Raja-AhoTanja Aidanjuuri, Pirjo Luokkala och Sakari Rokkanen anmälde jäv (samfundsjäv) också vid behandlingen av 22 § och avlägsnade sig från sammanträdet då det här ärendet behandlades och beslut fattades om det. Sammanträdets ordförande var första vice ordförande Olga Gilbert.