Områdesstyrelsen, möte 15-03-2022

Protokollet är granskat

§ 25 Kårkulla samkommuns sammanställning över egendom, avtal och ansvar inom specialomsorgsdistrikten som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde

VAKEDno-2022-30

Beskrivning

Lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen 616/2021 (nedan införandelagen) trädde i kraft 1.7.2021. Enligt 20 § 1 mom. i införandelagen ska specialomsorgsdistrikt samt jämte tillgångar, skulder och förbindelser överföras till välfärdsområdena den 1 januari 2023. Specialomsorgsdistriktens tillgångar, skulder och förbindelser ska slås ihop med det välfärdsområde som samkommunens medlemskommuner geografiskt sett hör till. Om medlemskommunerna i en samkommun hör till olika välfärdsområden ska tillgångarna, skulderna och förbindelserna delas mellan välfärdsområdena i proportion till medlemskommunernas ägarandelar, förutom ifall en överföring av tillgångar, skulder och förbindelser är av ringa betydelse med hänsyn till välfärdsområdets ekonomiska bärkraft. Välfärdsområdena får avtala om att dela tillgångar, skulder och förbindelser på annat sätt.

Införandelagen 56 § har bestämmelser om överföringen av Kårkulla samkommuns verksamhet och personal. Enligt i 21 § 1 mom. i införandelagen ska specialomsorgsdistrikt senast den 28 februari 2022 ge välfärdsområdet en sammanställning av följande:

1) samkommunens egendom,

2) skulder och övriga förbindelser, ansvar och avtal som välfärdsområdet övertar ansvaret för, samt

3) sådana realiserade och förväntade förändringar och operativa och ekonomiska risker i väsentliga tillgångsposter, avtal och ansvar som inte framgår av det senaste bokslutet eller koncernbokslutet.

Enligt 21 § 2 mom. i införandelagen har välfärdsområdet rätt att få de ytterligare uppgifter och handlingar som välfärdsområdet bedömer vara behövliga.

Kårkulla samkommuns samkommunsstämma har vid sitt sammanträde 27.1.2022 beslutat att befullmäktiga samkommunsstyrelsen att besluta om godkännandet av sammanställningarna som överlämnas till välfärdsområdena i enlighet med 21 § i införandelagen.

Kårkulla samkommuns samkommunsstämma har i 28.2.2022 § 24 överlämnat sammanställningen avsedd i 21 § i införandelagen.

Egendomen i de samkommuner som avses i 20 § i införandelagen överförs till välfärdsområdet med stöd av införandelagen.
Den sammanställning som avses i 21 och 26 § i införandelagen och det beslut som avses i 28 § motsvarar åtkomsthandlingar för egendomen (40 § i införandelagen).

I 29 § i införandelagen finns bestämmelser om ogiltighet för och uppsägning av vissa avtal som överförs från kommuner och samkommuner. Enligt 29 § 5 mom. i lagen om välfärdsområden ska välfärdsområdet i fråga om ogiltighet konstatera och i fråga om uppsägning besluta om ogiltigförklaring och uppsägning av ett avtal eller ett avtalsvillkor. Avtalsparten och social- och hälsovårdsministeriet ska underrättas om saken senast den 31 oktober 2023. Dessutom bestäms det i 29 § 6 mom. att innan det konstaterar att avtalet eller avtalsvillkoret är ogiltigt eller fattar beslutet att säga upp avtalet ska välfärdsområdet hålla samråd med avtalsparten i ett avtal om köpta tjänster.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att:

  1. anteckna för kännedom sammanställningen enligt Kårkulla samkommunsstyrelsens 28.2.2022 § 24 som inkommit till Vandas och Kervos välfärdsområde, och
  2. anteckna för kännedom befullmäktigandet av Kårkulla samkommundirektören att lämna sammanställningarna till välfärdsområden och göra ändringar om så behövs efter sammanställningarna lämnats in, senast 30.6.2022.
  3. föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar att anteckna för kännedom sammanställningen enligt Kårkulla samkommunsstyrelsens samkommunstämmans 28.2.2022 § 24 som inkommit till Vanda och Kervo välfärdsområde, och
  4. föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar att anteckna för kännedom befullmäktigandet av Kårkulla samkommundirektören att lämna sammanställningarna till välfärdsområden och göra ändringar om så behövs efter sammanställningarna lämnats in, senast 30.6.2022.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av förändringsledare för välfärdsområdet Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.