Områdesstyrelsen, möte 15-03-2022

Protokollet är granskat

§ 4 Bildande av områdesfullmäktigegrupper och godkännande av namnen på fullmäktigegrupper

VAKEDno-2022-44

Beskrivning

Enligt 97 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde kan ledamöterna och ersättarna bilda fullmäktigegrupper för arbetet i fullmäktige.

När en fullmäktigegrupp bildas ska detta samt gruppens namn och ordförande anmälas skriftligt till välfärdsområdesfullmäktiges ordförande. Alla ledamöter som ansluter sig till gruppen ska underteckna anmälan. Också en enskild ledamot anses utgöra en fullmäktigegrupp om han eller hon har lämnat in anmälan enligt mom. 2.

Välfärdsområdesfullmäktige godkänner namnen på fullmäktigegrupperna. Namnet får inte vara olämpligt. Namnet på en ny fullmäktigegrupp som bildas av ledamöter som utträtt ur ett partis fullmäktigegrupp får inte ge upphov till risk för förväxling.

Fullmäktigegrupper har begärts anmäla bildandet av fullmäktigegrupper. Följande grupper har anmält sig:

- Vihreä valtuustoryhmä
- Aluevaltuustoryhmä Valta kuuluu kansalle
- Svenska folkpartiets fullmäktigegrupp
- Kristillisdemokraatit, KD

Resten av anmälningarna samt eventuella uppdateringar i anmälningar som redan anlänt bes lämnas till välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde senast 29.3.2022.

Beslutsförslag

Områdesstyrelsen beslutar föreslå för områdesfullmäktige att fullmäktige beslutar att godkänna namnen på fullmäktigegrupperna.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussionen.

Mer information om beslutet ges av förändringsledare för välfärdsområdet Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.