Områdesstyrelsen, möte 15-03-2022

Protokollet är granskat

§ 8 Praxis och strukturer för samarbete vid Vanda och Kervo välfärdsområde under 2022

VAKE-2022-36

Beskrivning

Kommunerna, samkommunerna och välfärdsområdena tillämpar lagen om samarbete mellan kommunala arbetsgivare och arbetstagare, (449/2007). I välfärdsområdesreformen är det fråga om både en förändring i serviceproduktionen som har betydande konsekvenser för personalens ställning som beskrivs i 4 § i ovannända lagen och en överlåtelse av rörelse som beskrivs i 11 §.

Enligt 8 § i lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen (införandelagen) ska det temporära beredningsorganet i varje välfärdsområde bereda inledandet av välfärdsområdets verksamhet och förvaltning tills välfärdsområdesfullmäktige har valts och den välfärdsområdesstyrelse som tillsatts av välfärdsområdesfullmäktige har inlett sin verksamhet. Mandattiden för välfärdsområdesfullmäktige inleddes 1.3.2022 och välfärdsområdesstyrelsen hade sitt första sammanträde 15.3.2022. Under det temporära beredningsorganets mandattid hade det temporära beredningsorganet för Vanda och Kervo välfärdsområde en samarbetsgrupp, i vilken valdes företrädarna för arbetsgivaren och för arbetstagarna till välfärdsområdets samarbetsorgan på ett sätt där samarbetsorganet enligt 14 § i samarbetslagen i lämplig omfattning sätts samman i enlighet med samma principer som det kommunala samarbetsorganet. Samarbetssammanträden har hållits 24.11.2021, 22.12.2021, 2.2.2022 samt 23.2.2022.

Enligt 14 § i lagen om samarbete mellan arbetsgivare och arbetstagare i kommuner och välfärdsområden "Varje kommun och välfärdsområde har ett samarbetsorgan som består av företrädare för arbetsgivaren och företrädare för personalen. Arbetsgivaren samt de i 19 § avsedda föreningar som företräder personalen eller dessa föreningars registrerade lokala underföreningar utser företrädare i samarbetsorganet, vars mandatperiod är fyra år. I samarbetsorganets verksamhet deltar också det samarbetsombud som avses i 3 § 3 mom. Kommunerna, välfärdsområdena och de föreningar som avses i 1 mom. kan vid behov avtala om ett gemensamt samarbetsorgan för flera kommuner eller flera välfärdsområden."  

Enligt 5 § i lagen: "Innan arbetsgivaren avgör ett ärende som avses i 4 eller 4 a § ska arbetsgivaren med åtminstone de arbetstagare som saken gäller i en anda av samarbete och i syfte att uppnå enighet diskutera grunderna för, verkningarna av och alternativen till en åtgärd som är under beredning. Diskussionerna ska inledas i så god tid som möjligt. (20.12.2013/1138). Ett ärende som gäller en enskild arbetstagare behandlas i första hand mellan arbetstagaren i fråga och arbetsgivaren. På arbetstagarens begäran kan även en i 3 § avsedd företrädare för personalen delta i behandlingen av ärendet. Om ett ärende endast gäller en del av personalen, kan ärendet behandlas med berörda personer eller med företrädarna för ifrågavarande del av de anställda. Vittgående ärenden och ärenden som gäller personalen allmänt behandlas av det samarbetsorgan som avses i 14 §. Dessutom tillämpas på samarbetsförfarandet vad som föreskrivs i 7 §, om det är fråga om en i 4 § 1 mom. 4 punkten avsedd nedskärning av personalen, vad som föreskrivs i 10 §, om vid samarbetsförfarandet behandlas anlitande av hyrd arbetskraft och vad som föreskrivs i 11 §, om det är fråga om överlåtelse av rörelse."

Från och med 1.3.2022 finns det inte längre en gemensam nationell rekommendation för 2022 om organiseringen av samarbetet med huvudavtalsorganisationerna. Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT och huvudavtalsorganisationerna förhandlar om ett förtroendemannasystem för välfärdsområden under våren 2022. Ett ärende som omfattas av samarbetsförfarande ska behandlas i samarbetsförfarande innan arbetsgivaren fattar sitt beslut. Vittgående ärenden och ärenden som gäller personalen allmänt behandlas av samarbetsorganet. Bland annat överföringen av personal från kommunerna eller samkommunerna till välfärdsområdena hör till de ärenden som behandlas i samarbetsorganet. Således ska välfärdsområdet göra samarbetet möjligt och skapa strukturerna för det för 1.3–31.12.2022. Strukturerna för samarbetet inom Vanda och Kervo välfärdsområde från och med 1.1.2023 diskuteras om med huvudavtalsorganisationerna under hösten 2022, när förhandlingarna om de nationella avtalen om förtroendemannasystem är färdiga.

KT rekommenderar att vid beslut om personalorganisationernas regionala representation iakttas samma principer som i övrigt när det gäller antalet huvudförtroendemän. Utöver det representativa samarbetsförfarande som avses i lagen, hör det till god personalpolitik att den personal som berörs av utlämnandet av uppgifter också har informerats om saken både på arbetsenhets- och individnivå. Även regelbundna omfattande sammanträden med representanter för arbetstagarorganisationer för utbytet av information och upprätthållande av diskussion. I beredningen av Vanda och Kervo välfärdsområde har samarbetsstrukturerna beretts i enlighet med de principer som gör personalens delaktighet möjlig och växelverkan är öppen. Samarbetet med de överlåtande organisationerna är nära.

Tidsanvändningen beviljas av den arbetsgivare hos vilken förtroendemannen är anställd. Inom kommunsektorn har en rekommendation om tidsanvändning getts i det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet (AKTA kap. VII § 8 mom. 5). Välfärdsområdet och den överlåtande arbetsgivaren kommer sinsemellan överens om hur förtroendemännens kostnader täcks.

Utkastet till strukturerna och förfarandet för samarbetet och arbetarskyddssamarbetet för 1.3–31.12.2022 har behandlats med de överlåtande organisationernas huvudförtroendemän 22.2.2022. Behandlingen av organisationers kommentarer och den gemensamma diskussionen fortsätter 9.3.2022. Utkastet till strukturerna för samarbetet för 1.3–31.12.2022 finns med som kompletterande material.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att

  1. anteckna för kännedom beskrivningen ovan om organiseringen av samarbetet 1.3–31.12.2022,
  2. befullmäktiga HR-beredningsdirektören att utse representanter för arbetsgivaren i representativa samarbetsorganer.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussionen.

Mer information om beslutet ges av HR-beredningsdirektör Anne Sivula, anne.sivula@vantaa.fi.

Möte hantering

Under behandlingen lämnade Antero Eerola sammanträdet kl. 18:37 och Jari Sainio lämnade sammanträdet kl. 18:38.
Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussionen.
Efter beslutsfattandet lämnade HR-beredningsdirektör Anne Sivula sammanträdet kl. 18:39.