Områdesstyrelsen, möte 15-03-2022

Protokollet är granskat

§ 9 Uppdatering av förvaltningsstadgan för välfärdsområdet från och med 29.3.2022

VAKEDno-2022-12

Beskrivning

Förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde har godkänts vid välfärdsområdesfullmäktiges första sammanträde 8.3.2022 § 4.

Enligt 96 § i lagen om välfärdsområden får välfärdsområdesfullmäktige i förvaltningsstadgan delegera beslutanderätt till andra organ i välfärdsområdet, förtroendevalda och tjänsteinnehavare. Beslutanderätt får dock inte delegeras i ärenden som välfärdsområdesfullmäktige enligt bestämmelserna i denna lag eller i någon annan lag ska besluta om.

Beslutanderätt kan inte delegeras genom ett separat beslut av välfärdsområdesfullmäktige, utan välfärdsområdesfullmäktige fattar alltid beslut om delegering av beslutanderätt genom förvaltningsstadgan. När välfärdsområdesfullmäktige fattar beslut om förvaltningsstadgan slår fullmäktige samtidigt fast sin egen ställning som den myndighet som utövar välfärdsområdets beslutanderätt och som bestämmer om arbetsfördelningen mellan välfärdsområdets organ och tjänsteinnehavare samt avgör huruvida en myndighet i välfärdsområdet ska ha befogenheter att själv besluta om vidaredelegering av sin beslutanderätt. Förvaltningsstadgan är således en av de viktigaste handlingarna med tanke på välfärdsområdets verksamhet och maktrelationer.

I detta skede föreslås att förvaltningsstadgan uppdateras vad gäller följande delar:

  • § 8 Informationssäkerhet och dataskydd: tilläggs följande: "ICT-beredningsdirektören ansvarar för verkställandet, styrningen och utfärdandet av tillämpningsdirektiv för verkställande av datasäkerheten.”
  • § 11 Sektionen för individärenden: medlemsantalet ändras till 7 ledamöter.
  • § 18 Sektioner: ändras så att välfärdsområdesfullmäktige tillsätter sektioner som lyder under välfärdsområdesstyrelsen:
    • Intressebevakningssektionen (6 ledamöter)
    • sektionen för tjänster för familjer (11 ledamöter)
    • sektionen för vuxensocialarbete och funktionshinderservice (11 ledamöter)
    • sektionen för hälsovårdstjänster (11 ledamöter)
    • sektionen för äldreservice (11 ledamöter)
    • dessutom ändras rubriken till "18 § Intressebevaknings- och framtidssektionerna"
  • § 26 Uppgifter och befogenheter för sektionen för individärenden: Rubriken ändras till "Uppgifter och befogenheter för sektioner” och de i 18 § omnämnda sektioners uppgifter och befogenheter tilläggs i denna paragraf.
  • § 31 Personalorganisationen: tilläggs att välfärdsområdet fördelas i sektorer (sektorn för tjänster för barn, unga och familjer, sektorn för vuxensocialarbete och funktionshinderservice, sektorn för tjänster för den äldre befolkningen, sektorn för hälsovårdstjänster, sektorn för räddningsväsendets tjänster, sektorn för koncerntjänster). Välfärdsområdesdirektören indelar sektorerna i serviceområden.
  • § 51 tilläggs att i 2022, innan sektordirektören börjar sin tjänst hör det till välfärdsområdesdirektörens befogenheter att besluta om valet av serviceområdeschefer.

Egentliga ändringsförslag är markerade med grönt och förslag till radering med rött i det bifogade utkastet till förvaltningsstadgan.

För att de sektioner som bestämts om i uppdaterade förvaltningsstadgan kan väljas är det avsikten att förvaltningsstadgan ska träda i kraft genast efter att den godkänts. I förvaltningsstadgan bestäms om hur kommunen ska ordna sin interna förvaltning och verksamhet. Av denna orsak kan förvaltningsstadgan enligt vedertagen praxis tillämpas genast då den eller en ändring i den har godkänts. Om paragrafen om godkännandet av förvaltningsstadgan eller en ändring i den justeras genast vid fullmäktiges sammanträde, är det möjligt att tillämpa förvaltningsstadgan exempelvis på beslut som fattas vid samma sammanträde.

Efter det är det avsikten att förvaltningsstadgan uppdateras senare under våren, och att räddningsnämnden tillsätts när Vanda och Kervo välfärdsområde och Mellersta Nylands välfärdsområde inlett ett samarbetsavtal om räddningsverket. Dessutom uppdateras förvaltningsstadgan senare att motsvara den personalorganisation som inleder sin verksamhet 1.1.2023. Samtidigt bereds delegeringen av beslutanderätten för individärenden. De ska vara färdiga när organiseringsansvaret överförs till välfärdsområdet 1.1.2023. Den här uppdateringen ska avgöras i fullmäktige vid utgången av 2022. Dessutom har välfärdsområdesfullmäktige vid sitt sammanträde 8.3.2022 § 4 beslutat att att välfärdsområdesfullmäktige utvärderar behovet av ändringar i förvaltningsstadgan under året och gör vid behov ändringar i den i slutet av 2022. Politiska grupper tar del i beredningen och välfärdsområdesstyrelsen gör framställningen för välfärdsområdesfullmäktige.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar att

  1. att godkänna det bifogade utkastet till uppdaterade förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde,
  2. att förvaltningsstadgan träder i kraft genast efter godkännandet och att protokollet justeras redan under sammanträdet för detta beslut.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar att

  1. att godkänna det bifogade utkastet till uppdaterade förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde,
  2. att förvaltningsstadgan träder i kraft genast efter godkännandet och att protokollet justeras redan under sammanträdet för detta beslut.

Mer information om beslutet ges av förändringsledare för välfärdsområdet Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Möte hantering

Antero Eerola anlände tillbaka till sammanträdet under behandlingen av ärendet kl. 18:42. Jari Sainio anlände tillbaka till sammanträdet under behandlingen av ärendet kl. 18:46.

Under behandlingen gjorde föredraganden följande ändringar i utkastet till den uppdaterade förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde:

  • § 18 punkt intressebevakningssektionen i § 18 ändras så att de ordinarie ledamöterna i sektionen är välfärdsområdesstyrelsens presidium samt tre ordinarie ledamöter i styrelsen och välfärdsområdesstyrelsens ordförande är ordförande för sektionen. Varje ledamot har en personlig ersättare. Intressebevakningssektionen har en ordförande och en vice ordförande.
  • § 9 tilläggs att områdesfullmäktiges ordförande är ordförande, områdesfullmäktiges vice ordförande är vice ordförande och fullmäktigegruppernas ordförande är ordinarie ledamöter i fullmäktigeutskottet. Dessutom tilläggs att den största fullmäktigegruppens ordförande är ordförande, den näst största fullmäktigegruppens ordförande är vice ordförande och övriga fullmäktigegruppers ordförande är ordinarie ledamöter i fullmäktigekommitén.
  • § 31 sektorn för tjänster för den äldre befolkningen ändras till sektorn för äldreservice.
  • § 18 och § 26 namnen på framtidssektionerna ändras till att motsvara namnen på sektorerna (sektionen för tjänster för familjer ändras till sektionen för tjänster för barn, unga och familjer).
  • § 108 ordinarie ledamöter i områdesstyrelsen tilläggs möjlighet att delta med närvaro- och yttranderätten vid områdesfullmäktiges sammanträden.
  • § 26 till uppgifterna för framtidssektioner tilläggs för varje sektion en ny punkt 8 "utvecklar tjänsternas horisontala och vertikala integration".
  • § 18 i varje sektion tilläggs att enligt 36 § i lagen om välfärdsområden kan en ersättare i ett organ också vara ledamot i en sektion.
    Välfärdsområdesfullmäktige kan besluta att också andra än personer som är ledamöter och ersättare i organet kan väljas till ledamöter i en sektion, dock inte till ordförande för sektionen.

Välfärdsområdesstyrelsen godkände enhälligt ändringarna ovan. Utkastet till den uppdaterade förvaltningsstadgan bifogas med ändringar till protokollet.