Aluehallitus, kokous 15.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 26 Valtuutuksen antaminen Vantaan ja Keravan kaupungeille kilpailuttaa hankintoja hyvinvointialueen puolesta

VAKEDno-2022-64

Perustelut

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen on tarkoitus aluevaltuuston kokouksessa 29.3.2022 ottaa vastaan voimaanpanolain (Laki sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta) mukaiset omaisuusselvitykset Vantaan ja Keravan kaupungeilta sekä Eteva ja Kårkulla -kuntayhtymistä. Voimaanpanolain 25 §:n mukaan hyvinvointialueelle siirtyvät sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämiseen liittyvät sopimukset 1 päivästä tammikuuta 2023, jolleivät hyvinvointialue ja kunta toisin sovi.

Vantaan ja Keravan kaupunkien hankintayhteyshenkilöiden kanssa on käyty keskustelua siitä, miten hyvinvointialueen ja kaupunkien sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen hankinnat sovitetaan yhteen vuoden 2022 aikana. Vantaan ja Keravan kaupungeilla on 31.12.2022 asti toimivalta tehdä hankintoja sekä hyvinvointialueen järjestämisvastuun piiriin kuuluvien palveluiden sopimuksia eli mikäli hankinnan sopimuskausi alkaa vuoden 2022 aikana, voivat Vantaan ja Keravan kaupungit laatia hankintapäätökset ja asiaa koskevat sopimukset, ja sopimukset siirtyvät hyvinvointialueelle 1.1.2023 lukien. Kaupungit huomioivat sopimuksen siirtymistä koskevat kirjaukset osana hankinnan valmistelua. Tämän lisäksi hyvinvointialueen toimielimet ja viranhaltijat voivat tehdä hankintapäätöksiä hallintosäännön hankintarajat huomioiden.

Sekä Vantaan että Keravan kaupungeilla on kuitenkin huomattava määrä sopimuksia, joissa sopimuskausi päättyy 31.12.2022 tai heti alkuvuodesta 2023. Sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen palveluiden ja tavarahankintojen kilpailuttaminen edellyttävät palvelutuotannon erityisosaamista, jotta esimerkiksi hankinnan palvelukuvaus ja vaatimusmäärittelyt saadaan tehtyä asianmukaisesti. Kilpailutuksen valmisteluun tarvittava asiantuntemus on siten ennen henkilöstön siirtymistä hyvinvointialueen palvelukseen 1.1.2023 alkaen kaupungeilla. Tämän johdosta on tarkoituksenmukaista valtuuttaa Vantaan ja Keravan kaupungit hoitamaan hankintojen kilpailutusmenettelyt sekä hankintapäätösten ja -sopimusten tekeminen vuoden 2022 aikana hyvinvointialueen puolesta. Tämän lisäksi hyvinvointialue toteuttaa omia kilpailutuksiaan vuoden 2022 aikana.

Ehdotus

Aluehallitus päättää valtuuttaa Vantaan kaupungin sekä Keravan kaupungin hoitamaan vuonna 2022 puolestaan hankintojen kilpailutusmenettelyt ja tekemään asiassa hankintapäätöksen sekä hankintasopimuksen. Tämä valtuutus koskee koko kilpailutusmenettelyä, kuitenkin sillä edellytyksellä että hankintapäätös tulee tehdä 31.12.2022 mennessä ja uuden sopimuskauden tulee alkaa viimeistään 1.4.2023 lukien.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialueen muutosjohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.