Aluehallitus, kokous 7.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 45 Edustajien nimeäminen neuvotteluihin DigiFinland Oy:n osakassopimuksesta ja yhtiöjärjestyksestä

VAKEDno-2022-105

Perustelut

Asian valmistelija: päätöksenteon valmistelupäällikkö Riikka Liljeroos

Talouspoliittinen ministerivaliokunta on 1.3.2022 puoltanut valtion omistaman DigiFinland Oy:n omistuspohjan laajentamista hyvinvointialueille, HUS-yhtymälle ja Helsingin kaupungille 1.1.2023 lukien. DigiFinland kehittää ja tuottaa kansallisia digitaalisia palveluja sosiaali- ja terveydenhuollon, pelastustoimen ja muiden toimialojen tarpeisiin sekä tukee toimialariippumattomasti ICT:n yhteentoimivuutta ja tiedolla johtamista. 

DigiFinlandin omistajaohjaajana toimiva valtiovarainministeriö yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön ja sisäministeriön kanssa kutsuu hyvinvointialueet, HUS-sairaanhoitopiirin ja Helsingin kaupungin neuvotteluihin DigiFinlandin omistuksen laajentamisesta. Neuvottelujen tarkoituksena on viimeistellä DigiFinlandin osakassopimus ja yhtiöjärjestys sekä omistuksen luovuttamiseen liittyvät ehdot.  

DigiFinlandin omistusrakenteesta ja liiketoiminnasta on käyty neljä valmistelevaa keskustelua hyvinvointialueiden väliaikaishallinnon, HUS:n ja Helsingin kaupungin kanssa. Keskusteluissa käsiteltiin myös luonnoksia osakassopimus- ja yhtiöjärjestykseksi. Keskustelujen jälkeen yhteinen tilannekuva oli, että DigiFinlandille nähdään rooli hyvinvointialueiden ja valtion yhteisenä sidosyksikkönä. 

Tarkoituksena on, että valtiolle jää vähintään 33,4 prosentin omistus- ja äänivaltaosuus DigiFinlandista ja valtio luovuttaa enemmistöomistuksen vastikkeetta hyvinvointialueille. Omistuksen luovuttaminen edellyttää eduskunnan suostumusta ja valtioneuvoston yleisistunnon päätöstä. Palvelujen tilaamista ja rahoittamista koskevat asiat sovitaan tilaajakohtaisesti yhtiön ja sen asiakkaiden kesken. 

Neuvottelujen tavoitteena on saavuttaa yhteisymmärrys osakassopimuksesta ja yhtiöjärjestyksestä sekä omistuksen luovuttamisen ehdoista, minkä pohjalta asia viedään ratkaistavaksi hyvinvointialueiden ja valtion päättäjille. Neuvotteluille on varattu seuraavat ajankohdat: 

1. neuvottelu: Osakassopimus- ja yhtiöjärjestysluonnokset ja omistusjärjestely 
Aika: perjantai 26.4.2022 klo 15.00 – 17.00 
Paikka: Teams 

2. neuvottelu: Muutosehdotusten käsittely 
Aika: maanantai 9.5.2022 klo 10.30 – 12.30 
Paikka: Teams 

3. neuvottelu: Yhteenveto, johtopäätökset ja jatkovaiheet 
Aika: maanatai 23.5.2022 klo 12.00 – 14.00 
Paikka: Teams 

Ehdotus

Aluehallitus päättää nimetä edustajat neuvotteluihin DigiFinland Oy:n osakassopimuksesta ja yhtiöjärjestyksestä seuraavasti: hallintovalmistelujohtaja Mikko Hokkanen ja ICT-valmistelujohtaja Timo Pitkänen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialueen muutosjohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Kokouskäsittely

Aluevaltuuston puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä saapui takaisin kokoukseen tämän asian käsittelyn aikana klo 20.54.