Aluehallitus, kokous 7.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 46 Eron myöntäminen väliaikaisesta HUS-valmisteluryhmän jäsenen tehtävästä ja uuden jäsenen nimeäminen

VAKEDno-2022-106

Perustelut

Asian valmistelija: päätöksenteon valmistelupäällikkö Riikka Liljeroos

Lain sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta (ns. voimaanpanolaki) 9 §:ssä säädetään väliaikaisesta HUS-valmisteluryhmästä. Uudenmaan hyvinvointialueiden väliaikaiset valmistelutoimielimet ja Helsingin kaupunki ovat nimenneet väliaikaiseen valmisteluryhmään kukin yhden jäsenen ja hänelle varajäsenen. Yksi jäsen varajäsenineen nimetään HUS-kuntayhtymästä.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen väliaikainen valmistelutoimielin päätti 22.9.2022 § 9 päätöksellään nimetä varajäsenensä Vantaan kaupunginlakimies Sari-Anna Pennasen väliaikaisen HUS-valmisteluryhmän jäsenen tehtävään. Sari-Anna Pennanen on 11.3.2022 saapuneella kirjeellään ilmoittanut eroavansa tehtävästään. Tämän vuoksi Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen on syytä nimetä uusi edustaja väliaikaiseen HUS-valmisteluryhmään.

Voimaanpanolain 11 §:n mukaan väliaikainen HUS-valmisteluryhmä valmistelee ehdotuksen HUS-yhtymän perussopimukseksi. Väliaikaisen HUS-valmisteluryhmän on valmisteltava lisäksi ne asiat, jotka ovat HUS-yhtymän perustamiseksi ja toiminnan käynnistämiseksi välttämätöntä käsitellä yhtymän ylimmän toimielimen kokouksessa, Uudenmaan aluevaltuustojen kokouksessa tai Helsingin kaupunginvaltuustossa. Tämä käsittää muun ohella HUS-yhtymän hallintosäännön (kts. voimaanpanolain 46 § 4 mom.)

Lain 9 § 3 momentin mukaan väliaikaisen HUS-valmisteluryhmän puheenjohtajana toimii Helsingin kaupungista nimetty jäsen ja varapuheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelta nimetty jäsen. Kokoonpanoon sovelletaan naisten ja miesten tasa-arvosta annettua lakia, jonka mukaan toimielimessä tulee olla vähintään 40 prosenttia kumpaakin sukupuolta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sekä varsinaisissa että varajäsenissä tulee olla kolme naista ja kolme miestä.

Nimettävien jäsenten tulee olla alueensa tai organisaationsa viranhaltijoita, joilla on hyvä asiantuntemus toimialansa toiminnasta ja taloudesta.

Voimaanpanolain 11 § mukaan väliaikainen valmistelutoimielin johtaa hyvinvointialueen toiminnan ja hallinnon käynnistämisen valmistelua ja käyttää sitä koskevaa päätösvaltaa sekä vastaa tehtäviinsä liittyvästä puhevallan käyttämisestä aluevaltuuston toimikauden alkuun asti. Aluevaltuuston toimikausi on alkanut, joten päätösvalta väliaikaisen HUS-valmisteluryhmän jäsenen nimeämisessä on nykyisin aluehallituksella.

Ehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. myöntää Sari-Anna Pennaselle eron väliaikaisen HUS-valmisteluryhmän jäsenen tehtävästään;
  2. nimetä uuden jäsenen väliaikaiseen HUS-valmisteluryhmään seuraavasti: talousvalmistelujohtaja Hanna Heinikainen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialueen muutosjohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.