Områdesstyrelsen, möte 07-04-2022

Protokollet är granskat

§ 46 Beviljande av avsked från en visstidsanställning som medlem i HUS-beredningsgruppen och utseende av en ny medlem

VAKEDno-2022-106

Beskrivning

Beredare av ärendet: chef för beslutsberedningsprocessen Riikka Liljeroos

I 9 § i lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen (sk. Införandelagen) finns bestämmelser om den temporära HUS-beredningsgruppen. De temporära beredningsorganen för Nylands välfärdsområden och Helsingfors stad har utsett var för sig en medlem och en ersättare till beredningsgruppen. En medlem och en ersättare utses av Samkommunen HNS.

Det temporära beredningsorganet för Vanda och Kervo välfärdsområde beslutade att enligt sitt beslut 22.9.2022 § 9 utse sin ersättare, Vanda stadsjurist Sari-Anna Pennanen till uppdraget som medlem i den temporära HUS-beredningsgruppen. Sari-Anna Pennanen har via sitt brev som anlänt 11.3.2022 anmält att de avgår. Därför har Vanda och Kervo välfärdsområde skäl att utse en ny representant i den temporära HUS-beredningsgruppen.

Enligt 11 § i införandelagen bereder den temporära HUS-beredningsgruppen ett förslag till grundavtal för HUS-sammanslutningen. Den temporära HUS-beredningsgruppen ska dessutom bereda de ärenden som måste behandlas av HUS-sammanslutningens högsta organ när det sammanträder, av fullmäktige i välfärdsområdena i Nyland när dessa sammanträder och av Helsingfors stadsfullmäktige för att HUS-sammanslutningen ska kunna bildas och dess verksamhet inledas. Detta omfattar bland annat HUS-sammanslutningens förvaltningsstadga (se 46 § 4 mom i införandelagen)

Enligt 9 § 3 mom ska ordförande för den temporära HUS-beredningsgruppen vara den medlem som utsetts av Helsingfors stad och vice ordförande den medlem som utsetts av Västra Nylands välfärdsområde. I sammansättningen tillämpas lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män, enligt vilken i organet ska vardera kön vara representerade till minst 40 procent. I praktiken innebär detta att både ordinarie medlemmar och ersättare ska bestå av tre kvinnor och tre män.

Medlemmarna som utses ska vara tjänsteinnehavare inom sitt område eller sin organisation som har god sakkunskap om verksamheten och ekonomin inom sitt verksamhetsområde.

Enligt 11 § i införandelagen leder det temporära beredningsorganet beredningsarbetet inriktat på att inleda välfärdsområdets verksamhet och förvaltning och utövar därmed sammanhängande beslutanderätt, samt för talan i frågor som gäller dess uppgifter, tills välfärdsområdesfullmäktiges mandattid börjar. Välfärdsområdesfullmäktiges mandatperiod har börjat, så idag utövar välfärdsområdesstyrelsen beslutanderätten för utseende av en medlem i HUS-beredningsgruppen.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att

  1. bevilja Sari-Anna Pennanen avsked av sitt uppdrag som medlem i den temporära HUS-beredningsgruppen,
  2. utse följande ny medlem i den temporära HUS-beredningsgruppen: ekonomiberedningsdirektör Hanna Heinikainen.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av förändringsledare för välfärdsområdet Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.