Områdesstyrelsen, möte 07-04-2022

Protokollet är granskat

§ 40 Samarbetsavtal om Mellersta Nylands räddningsverk

VAKEDno-2022-104

Beskrivning

Beredare av ärendet: beredningsdirektören för räddningsväsendet Jussi Rahikainen

 

Nuvarande Mellersta Nylands räddningsverk har varit verksam sedan 2004 som ett gemensamt räddningsverk för 8 kommuner (Vanda, Kervo, Nurmijärvi, Tusby, Träskända, Borgnäs, Hyvinge och Mäntsälä), med Vanda som värdkommun. Från och med början av 2023 överförs ansvaret för ordnandet av räddningsväsendet från ovannämnda 8 kommuner till Vanda och Kervo samt Mellersta Nylands välfärdsområden.

 

Lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen 616/2021 trädde i kraft 1.7.2021. Enligt 58 § i lagen ska Vanda och Kervo och Mellersta Nylands välfärdsområden senast 31.5.2022 komma överens om hur den personal och materiel och de avtal som överförs från nuvarande Mellersta Nylands räddningsverk ska fördelas mellan välfärdsområdena.

 

Mellersta Nylands räddningsverk behöver inte uppdelas om välfärdsområden senast 31.5.2022 ingår samarbetsavtal om ett gemensamt räddningsverk. Det att det nuvarande räddningsverket uppdelas i två delar skulle öka kostnaderna för räddningsväsendet, göra användningen av resurser mindre flexibelt och försämra kvaliteten av och tillgången till tjänsterna.

 

De temporära organ för Vanda och Kervo (8.9.2021) och Mellersta Nylands (15.9.2021) välfärdsområden beslutade att ingå ett avtal om beredningen som siktade mot grundande av ett gemensamt räddningsverk. Detta arbete utfördes som en del av beredningen av Vanda och Kervo välfärdsområde i nära samarbete med beredningen av Mellersta Nylands välfärdsområde.

 

Vid diskussioner med ministerier konstaterades att det gemensamma räddningsverket kan grundas enligt lagen om välfärdsområden (611/2021) 7 § genom att överföra organiseringsansvaret för räddningsväsendet från Mellersta Nylands välfärdsområde till Vanda och Kervo välfärdsområde. Det gemensamma räddningsverket skulle administrativt sett vara beläget inom Vanda och Kervo välfärdsområde. Det nuvarande räddningsverkets egendom, avtal, ansvar och anställda som listats i sammanställningen som lämnats av Vanda stad skulle överföras till det gemensamma räddningsverket som grundas, det vill säga till Vanda och Kervo välfärdsområde.

 

I samarbetsavtalet fastställs bland annat antalet ledamöter i räddningsnämnden och dess uppgifter samt grunderna för välfärdsområdens betalningsandelar gällande det gemensamma räddningsverket. Räddningsverkets fastighetskostnader riktas direkt till välfärdsområdet enligt förorsakarprincipen från och med 1.1.2023. Övriga kostnader för räddningsväsendet riktas under 2023 i proportion till kommunernas andelar under 2022. Efter övergångsperioden i 2028 fördelas övriga kostnader för räddningsväsendet mellan välfärdsområdena 50 % enligt invånarantalet och 50 % enligt kapacitetsfördelningsmodellen för räddningsverksamheten.

 

Om välfärdsområden inte ingår samarbetsavtal, ska det nuvarande Mellersta Nylands räddningsverk uppdelas mellan välfärdsområdena senast 31.5.2022. Om detta inte sker ska statsrådet besluta om den personal och materiel och de avtal som överförs samt de övriga nödvändiga ärenden i anknytning till överföringen av organiseringsansvaret för räddningsväsendet som välfärdsområdena inte kommit överens om.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar att godkänna det bifogade samarbetsavtalet för det gemensamma räddningsverket för Vanda och Kervo samt Mellersta Nylands välfärdsområden.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade enhälligt att föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar att godkänna det bifogade samarbetsavtalet för det gemensamma räddningsverket för Vanda och Kervo samt Mellersta Nylands välfärdsområden.

Mer information om beslutet ges av förändringsledare för välfärdsområdet Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Möte hantering

Förändringsledare för räddningsväsendet Jyrki Landstedt anmälde jäv och anmälde att han kommer att avlägsna sig från sammanträdet då det här ärendet behandlas och beslut fattas om det (anställningsjäv). Områdesstyrelsen beslutade dock att höra honom som sakkunnig vid behandlingen av ärendet. Dessutom anlände beredningsdirektören för räddningsväsendet Jussi Rahikainen till sammanträdet kl. 17:20. De lämnade mötet före beslutet kl. 17:39.

Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussionen.

Efter beslutsfattandet anlände Jyrki Landstedt tillbaka till mötet kl. 17:41.