Områdesstyrelsen, möte 07-04-2022

Protokollet är granskat

§ 44 Inrättande av sektordirektörers tjänster

VAKEDno-2022-94

Beskrivning

Beredare av ärendet: HR-beredningsdirektör Anne Sivula

Enligt 93 § i lagen om välfärdsområden fattas beslut om att inrätta eller dra in tjänster av välfärdsområdesfullmäktige eller ett annat organ som anges i välfärdsområdets förvaltningsstadga. När en tjänst i vilken offentlig makt inte utövas blir ledig ska den dras in. Enligt 45 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde beslutar välfärdsområdesfullmäktige om inrättande och indragning av tjänsterna som välfärdsområdesdirektör och sektordirektör samt om ändring av beteckningarna för dem. Välfärdsområdesstyrelsen beslutar om inrättande och indragning av övriga tjänster samt om ändring av beteckningarna för dem. Välfärdsområdesfullmäktige beslutar om behörighetsvillkoren för tjänsten som välfärdsområdesdirektör. Behörighetsvillkoren för övriga tjänster avgörs när tjänsterna inrättas.

Enligt 31 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde indelas personalorganisationen i sektorer, serviceområden, uppgiftsområden och verksamhetsenheter. Sektorer leds av sektordirektörer, serviceområden leds av serviceområdeschefer, uppgiftsområden leds av uppgiftsområdeschefer och verksamhetsenheter leds av verksamhetsenhetschefer.

Enligt 31 § i förvaltningsstadgan är Vanda och Kervo välfärdsområde fördelad i följande sektorer:

  • Sektorn för tjänster för barn, unga och familjer
  • Sektorn för vuxensocialarbete och funktionshinderservice
  • Sektorn för service inom äldreomsorg
  • Sektorn för hälsovårdstjänster
  • Sektorn för räddningsväsendets tjänster
  • Sektorn för koncerntjänster

 

Det föreslås att för Sektorn för tjänster för barn, unga och familjer, Sektorn för vuxensocialarbete och funktionshinderservice, Sektorn för äldreservice, Sektorn för hälsovårdstjänster, samt Sektorn för koncerntjänster inrättas sektordirektöres tjänster och för Sektorn för räddningsväsendets tjänster räddningsdirektörens tjänst. 

Enligt 125 § 2 mom. i grundlagen är skicklighet, förmåga och beprövad medborgerlig dygd de allmänna utnämningsgrunderna för offentliga tjänster. Enligt 6 § i lagen om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden ska den som anställs i ett tjänsteförhållande dessutom ha särskilt föreskriven eller av välfärdsområdet bestämd särskild behörighet. En person kan anställas i tjänsteförhållande för viss tid oberoende av de särskilda behörighetsvillkoren, om det föreskrivs särskilt eller välfärdsområdet av särskilda skäl beslutar något annat i ett enskilt fall. Endast personer som fyllt 18 år kan anställas i tjänsteförhållande.

Välfärdsområdet kan besluta om strängare behörighetsvillkor än vad som förutsätts i lag eller förordning. Däremot kan välfärdsområdet inte besluta att behörighetsvillkoren ska vara mindre stränga. Om behörighetsvillkoren inte bestäms i lag eller förordning, avväger välfärdsområdets behöriga myndighet vilka behörighetsvillkor som är ändamålsenliga för tjänsten. Behörighetsvillkoren för en tjänst kan bestämmas i förvaltningsstadgan, när tjänsten inrättas eller genom särskilda beslut. Till befogenheterna att besluta om behörighetsvillkor hör också rätt att ändra dem.

Enligt 4 § i lagen om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden förutsätter anställning i tjänsteförhållande ett offentligt ansökningsförfarande, om inte något annat föreskrivs. Ansökningstiden är minst 14 kalenderdagar från det att ett tillkännagivande har offentliggjorts på det sätt som anges i 108 § i kommunallagen eller i 113 § i lagen om välfärdsområden.

Avsikten är att efter tjänsterna har inrättats och behörighetsvillkoren har fastställts ska välfärdsområdesstyrelsen ledigförklara  sektordirektörers och räddningsväsendets räddningsdirektörens tjänst vid sitt sammanträde 27.4.2022. 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar att:

  1. inrätta sektordirektörers tjänster för Sektorn för tjänster för barn, unga och familjer, Sektorn för vuxensocialarbete och funktionshinderservice, Sektorn för äldreservice, Sektorn för hälsovårdstjänster samt Sektorn för koncerntjänster,
  2. behörighetsvillkoren för sektordirektörer är en för uppgiften lämplig högre högskoleexamen, flera års erfarenhet av arbetsledning, kännedom om åtminstone en sektor rörande skötsel av välfärdsområden (sektorn som ska ledas), goda skriftliga och muntliga kunskaper i finska och nöjaktiga skriftliga och muntliga kunskaper i svenska, samt
  3. inrätta för Sektorn för räddningsväsendets tjänster räddningsdirektörens tjänst,
  4. behörighetsvillkoren för räddningsdirektörens tjänst är en för uppgiften lämplig högre högskoleexamen, behörighet för befäl som förutsätts i räddningslagen (Statsrådets förordning om räddningsväsendet, 407/2011, 6 §), flera års erfarenhet av arbetsledning, bra kännedom om räddningsväsendet, goda skriftliga och muntliga kunskaper i finska och nöjaktiga skriftliga och muntliga kunskaper i svenska.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av förändringsledare för välfärdsområdet Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.