Områdesstyrelsen, möte 07-04-2022

Protokollet är granskat

§ 50 Fullmäktigemotion för att säkerställa organisationernas verksamhetsförutsättningar och samarbete

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Beredare av ärendet: chef för beslutsberedningsprocessen Riikka Liljeroos

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 29.3.2022 § 37 lämnades Riitta Särkeläs fullmäktigemotion om säkerställandet av organisationernas verksamhetsförutsättningar och samarbete. Fullmäktigemotionen har dessutom undertecknats av 46 områdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:

"Organisationerna gör ett ovärderligt arbete som stöder välfärdsområdena i att nå de mål som satts upp för social- och hälsovårdsreformen. Med hjälp av organisationernas verksamhet främjas och stärks invånarnas välfärd, hälsa och trygghet. Organisationernas verksamhet hjälper människor att klara sig i vardagliga situationer och ger stöd även inom skuggområden för tjänster.

Organisationernas verksamhet kompletterar offentliga tjänster och kan till exempel ingå i servicekedjan eller -helheten. Sammanlagt 255 social- och hälsovårdsorganisationer och 5 stiftelser är verksamma inom Vanda och Kervo område, och de är en viktig resurs för välfärdsområdet. Enligt lagen om ordnandet av social- och hälsovården ska välfärdsområdet främja invånarnas välfärd och hälsa och ha huvudansvaret i den mån denna uppgift är kopplad till andra lagstadgade uppgifter inom välfärdsområdet. Den måste också främja verksamhetsförutsättningarna och påverkansmöjligheterna hos organisationer som jobbar för främjandet av välfärd och hälsa, i just dessa uppdrag.


I framtiden kommer stödet till organisationers verksamhet att vara både på välfärdsområdenas och kommunernas ansvar.
Det är viktigt att förfarandena avtalas tillsammans med välfärdsområdets kommuner, så att organisationernas verksamhetsmöjligheter inte äventyras under förändringsfasen. I praktiken innebär det bland annat att man låter organisationer använda utrymmen, garanterar organisationsunderstöd samt kommer överens om kommunernas och välfärdsområdenas ansvar. En struktur för regelbunden dialog och samarbete behövs mellan organisationer och välfärdsområdet.


Organisationer får genom STEA understöd från Veikkaus avkastning för olika slags verksamhet, vilken genomförs i framtiden inom välfärdsområden. En del av dessa funktioner genomförs nu genom partnersamverkan med kommunen: organisationen får genom STEA understöd för verksamheten i fråga och kommunen medfinansierar samma verksamhet. Det är viktigt att partnersamverkan fortsätter i samarbete med välfärdsområden och att välfärdsområden reserverar resurser för partnersamverkan liksom kommunerna. Annars finns det en risk att funktionerna i fråga, som ofta varit till stöd för de som befunnit sig i utsatt ställning på grund av till exempel våld i nära relationer, psykisk ohälsa eller något annat skäl, kan äventyras.


Jag föreslår/vi föreslår att under 2022 Vanda-Kervo välfärdsområde

  • tillsammans med välfärdsområdets kommuner samt organisationer skapar och avtalar om praxis kring stöd till organisationer, för att säkerställa organisationernas verksamhetsförutsättningar även i framtiden
  • definierar den ansvariga part vilken i framtiden kommer att ansvara för stöd till organisationerna inom välfärdsområdet och reserverar resurser för stöd av organisationers verksamhet
  • utreder den partnersamverkan inom välfärdsområdet som innehåller understöd för organisationer genom STEA och städernas finansiering för denna verksamhet, samt säkerställer att dessa funktioner fortsätter inom välfärdsområdet
  • bildar en struktur för regelbunden dialog och samarbete mellan organisationer och välfärdsområden som en del av välfärdsområdets förvaltningsmodell, så att organisationer kan vara en viktig sakkunnig och resurs vid utvecklingen av välfärdsområdet och ett stöd för invånarna."

Områdesfullmäktige beslutade enhälligt att anteckna för kännedom den inkomna fullmäktigemotionen och sända den för beredning i välfärdsområdesstyrelsen.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och sända den till ekonomiberedningsdirektören samt specialsakkunniga (främjande av hälsa / delaktighet) för beredning.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av förändringsledare för välfärdsområdet Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.