Områdesstyrelsen, möte 07-04-2022

Protokollet är granskat

§ 49 Fullmäktigemotion gällande tryggande av tillräckliga mental- och missbrukstjänster inom Vanda och Kervo välfärdsområde

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Beredare av ärendet: chef för beslutsberedningsprocessen Riikka Liljeroos
 

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 8.3.2022 lämnades fullmäktigemotion av de Grönas fullmäktigegrupp som gäller tryggande av tillräckliga mental- och missbrukstjänster inom Vanda och Kervo välfärdsområde. Fullmäktigemotionen har underteckats av 12 ledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:

Tillräckliga mental- och missbrukstjänster ska tryggas inom Vanda och Kervo välfärdsområde
Vi står inför en psykisk hälsokris. De offentliga mental- och missbrukstjänsterna har inte svarat mot behovet före pandemin, och under pandemins lopp har behovet blivit betydligt större. Utmaningar kring psykisk hälsa har blivit särskilt uppenbara bland ungdomar – en av fem bland de som fötts i 1997 har fått en diagnos av något slag.
 

OECD uppskattade redan i 2018 att totalkostnaden av psykiska störningar i Finland är 11 miljarder om året. Psykiska orsaker var en av de ledande orsakerna till invalidpension redan före pandemin. Vårdkostnaderna för en person med psykiska störningar är ungefär 60 procent mer än genomsnittet per invånare.
Det är rätt ur ett mänskligt perspektiv och hållbart ur ett ekonomiskt perspektiv att ta hand om den psykiska hälsan av varje invånare inom Vanda och Kervo välfärdsområde innan problemen blir värre. Många människor får hjälp redan av några besök i psykosocialt stöd och diskussioner med en expert. När vi stöder de unga ska vi också ta hand om främjande av ork och välbefinnande bland hela familjen.

 

Vi föreslår att verksamhetsförutsättningarna av enheten för mental- och missbrukarvård med låg tröskel ska tryggas inom Vanda och Kervo välfärdsområde.
 

Tjänsterna kan omfatta till exempel tillgång till effektiverad öppenvård utan behov att köa. Tjänster med låg tröskel ska erbjudas alla åldersgrupper utan remiss och tidsbeställning. Tjänster kan ordnas till exempel genom förankrade metoder eller genom att utnyttja elektroniska kanaler. Välfärdsområdet ska ta hand om att öka serviceproduktionen och utveckla den så att tillräckligt stöd och psykosocial hjälp tryggas i rätt tid för de som behöver det.


Service kan produceras i samarbete med både HUS och organisationer. Det är viktigt att uppskatta hur verkningsfull vården är. Verkningsfullheten kan mätas till exempel med hjälp av väntetid, nöjdhetsundersökning, uppföljning av sinnesstämningen samt hur lång arbetsoförmågan är och vilka ändringar sker i den. Tjänsternas innehåll ska följa God medicinsk praxis-rekommendationerna.

Vi undertecknade fullmäktige föreslår att Vanda och Kervo välfärdsområde utreder hur nuläget är för mental- och missbrukstjänster och huruvida tjänster med låg tröskel eventuellt behöver mera resurser, och att detta ska vid behov beaktas i budgetförslaget för 2023.”

Områdesfullmäktige beslutade enhälligt att anteckna för kännedom de inkomna fullmäktigemotionerna och sända dem för beredning i välfärdsområdesstyrelsen.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och sända den för beredning till sektordirektören för hälsovårdstjänster. Svaret bereds när sektordirektören för hälsovårdstjänster har inlett sitt arbete.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.
Mer information om beslutet ges av förändringsledare för välfärdsområdet Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.