Områdesstyrelsen, möte 07-04-2022

Protokollet är granskat

§ 45 Utseende av representanter för diskussioner om DigiFinland Ab:s aktieägaravtal och bolagsordningar

VAKEDno-2022-105

Beskrivning

Beredare av ärendet: chef för beslutsberedningsprocessen Riikka Liljeroos

Finanspolitiska ministerutskottet har den 1 mars 2022 förordat att det statsägda DigiFinland Ab:s ägarbas ska breddas till välfärdsområdena, HUS-sammanslutningen och Helsingfors stad från och med den 1 januari 2023. DigiFinland utvecklar och producerar nationella digitala tjänster för social- och hälsovårdens, räddningsväsendets och andra sektorers behov och stöder oavhängig interoperabilitet för IKT samt kunskapsbaserad ledning. 

Finansministeriet, som svarar för ägarstyrningen för DigiFinland tillsammans med social- och hälsovårdsministeriet och inrikesministeriet, inbjuder välfärdsområden, HUS-sjukvårdsdistrikt och Helsingfors stad till förhandlingar om att bredda ägarbasen av DigiFinland till välfärdsområdena. Målet med förhandlingarna är att finslipa DigiFinlands aktieägaravtal och bolagsordning samt villkoren i anknytning till överlåtelse av ägande.  

Välfärdsområdenas tillfälliga förvaltning, Helsingfors stad och HUS har fört fyra förberedande diskussioner om DigiFinlands ägarstruktur och affärsverksamhet. I förhandlingarna behandlas även utkast till aktieägaravtal och bolagsordningar. Efter diskussionerna var man ense om att DigiFinlands roll är att vara en anknuten enhet som är gemensam för välfärdsområdena och staten. 

Avsikten är att staten ska behålla en ägar- och rösträttsandel på minst 33,4 procent av Digi-Finland och att staten ska överlåta majoritetsinnehavet till välfärdsområdena utan vederlag. Överlåtelse av ägande förutsätter riksdagens samtycke och beslut av statsrådets allmänna sammanträde. Ärenden som gäller beställningen och finansieringen av tjänster överenskoms beställarspecifikt mellan bolaget och dess kunder. 

Målet för förhandlingarna är att nå samförstånd om aktieägaravtalet, bolagsordningen och villkoren för överlåtelse, som grund för det avgörande som ska göras av beslutsfattarna i områdena och hos staten. Följande tidpunkter har reserverats för förhandlingar: 

1. förhandlingar: Utkast till aktieägaravtal och bolagsordning samt egendomsarrangemang

Tid: fredag 26.4.2022 kl. 15:00–17:00

Plats: Teams 

2. förhandlingar: Behandling av ändringsförslagen

Tid: måndag 9.5.2022 kl. 10:30–12:30

Plats: Teams 

3. förhandlingar: Sammanfattning, slutledningar och fortsättningsskeden

Tid: måndag 23.5.2022 kl. 12:00–14:00

Plats: Teams 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att utse representanterna i förhandlingarna om DigiFinland Ab:s aktieägaravtal och bolagsordning enligt följande: förvaltningsberedningsdirektör Mikko Hokkanen och IKT-beredningsdirektör Timo Pitkänen.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussionen.

Mer information om beslutet ges av förändringsledare för välfärdsområdet Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Möte hantering

Ordförande för välfärdsområdesfullmäktige Sirkka-Liisa Kähärä anlände tillbaka till sammanträdet under behandlingen av ärendet kl. 20:54.