Områdesstyrelsen, möte 07-04-2022

Protokollet är granskat

§ 54 TILLÄGGSPARAGRAF Välfärdsområdesdirektörens tjänsteval (additional)

VAKEDno-2022-47

Beskrivning

Beredare av ärendet: HR-beredningsdirektör Anne Sivula

Enligt 42 § i lagen om välfärdsområden leds välfärdsområdets verksamhet i enlighet med den välfärdsområdesstrategi som välfärdsområdesfullmäktige har godkänt. Välfärdsområdesstyrelsen leder välfärdsområdets verksamhet, förvaltning och ekonomi. Välfärdsområdesdirektören, som är underställd välfärdsområdesstyrelsen, leder välfärdsområdets förvaltning, skötseln av välfärdsområdets ekonomi samt välfärdsområdets övriga verksamhet.

Områdesstyrelsen har i sitt sammanträde 8.3.2022 § 11 beslutat att grunda välfärdsområdesdirektörens tjänst och att behörighetsvillkoren för tjänsten är en för uppgiften lämplig högre högskoleexamen och flera års erfarenhet av arbetsledning, kännedom om branscher rörande skötsel av välfärdsområden, erfarenhet av hantering av samhälleliga relationer samt goda skriftliga och muntliga kunskaper i finska och nöjaktiga skriftliga och muntliga kunskaper i svenska.

Välfärdsområdesstyrelsen har i sammanträdet 15.3.2022 § 7 beslutat att

  1. ledigförklara välfärdsområdesdirektörens tjänst,
  2. i tjänsten tillämpas sex månaders prövotid,
  3. befullmäktiga HR-beredningsdirektören att slutföra anmälan för ansökan och välja publiceringskanalerna för den,
  4. välja rekryteringsgruppen som följande:
    • ordförande Maarit Raja-Aho
    • vice ordförande Sirkka-Liisa Kähärä
    • ledamot Lauri Kaira
    • ledamot Antero Eerola
    • ledamot Olga Gilbert
    • ledamot Pirkko Letto
    • ledamot Pirjo Luokkala
    • ledamot Tanja Aidanjuuri
    • HR-beredningsdirektören och förvaltningsberedningsdirektören och att
    • chefen för beslutsberedningsprocessen är sekreterare för rekryteringsgruppen.
  5. föra en remissdebatt om det preliminära utkastet gällande välfärdsområdesdirektörens direktörsavtal.

Välfärdsområdesdirektörens tjänst har varit ledigförklarat under tidsperioden 21.3.2022–4.4.2022.
Anmälan för ansökan publicerades i Vanda stads Laura-rekryteringssystem, i Oikotie-tjänsten, Duunitori-tjänsten, Monster-tjänsten, TE-tjänsternas webbplats, IS:s avainpaikat, HS avainpaikat, Rekrytointi.com-nätverket, Kauppalehtis webbplats, Talouselämäs webbplats samt på välfärdsområdets LinkedIn, Twitter, Facebook och Instagram. Anmälan för ansökan finns med som kompletterande material.


Behörighetsvillkoren för välfärdsområdesdirektörens tjänst är en för uppgiften lämplig högre högskoleexamen, flera års erfarenhet av arbetsledning, kännedom om branscher rörande skötsel av välfärdsområden, erfarenhet av hantering av samhälleliga relationer, goda skriftliga och muntliga kunskaper i finska och nöjaktiga skriftliga och muntliga kunskaper i svenska.

I anmälan fastställdes övriga kriterier som stöder valet:

  • ”har en människosyn som möjliggör coachande ledarskap, tillit i andra människors förmåga,
  • väldigt väl utvecklad social kompetens och förmåga att motivera. Växelverkan av naturen stöder nätverkande och integration och är produktivt
  • bra kommunikationsförmåga, klar muntlig och skriftlig framställningsförmåga,
  • stresstålighet och tidshantering
  • förmåga till beslutsfattande och verkställande
  • mod att ställa ambitiösa mål, mod att leda”

Vid sidan av det som angetts på anmälan styrs besättningen av tjänster de allmänna utnämningsgrunderna i 125 § i grundlagen. De omfattar skicklighet, förmåga och beprövad medborgerlig dygd. Enligt allmän praxis avses med skicklighet genom utbildning eller arbetserfarenhet förvärvade kunskaper och färdigheter, begreppet förmåga avser personliga egenskaper t.ex. begåvning, initiativkraft och andra liknande egenskaper som är nödvändiga för en framgångsrik skötsel av uppgifterna i fråga och med beprövad medborgerlig dygd avses i samband med allmänna medborgerliga aktiviteter förvärvade meriter som har relevans för skötseln av tjänsten samt ett gott uppförande.


Nio ansökningar för tjänsten anlände inom utsatt tid, före 4.4.2022 kl. 16:00. Sökandena var Timo Aronkytö, Olli Huuskonen, Minna Hyvönen, Emma Lehto, Satu Relander- Mäkinen, Sisko Ruuska, Raija Saari, Tanja Sandell och Toni Tidenberg.


Rekryteringsgruppen, i vilken tillhörde Maarit Raja-Aho (ordförande), Sirkka-Liisa Kähärä (vice ordförande), Lauri Kaira, Antero Eerola, Olga Gilbert, Pirkko Letto, Pirjo Luokkala, Tanja Aidanjuuri samt HR-beredningsdirektör Anne Sivula, förvaltningsberedningsdirektör Mikko Hokkanen samt chef för beslutsberedningsprocessen Riikka Liljeroos (sekreterare) hade sitt sammanträde 4.4.2022. Rekryteringsgruppen beslutade enhälligt av de som sökte välfärdsområdesdirektörens tjänst att intervjua Timo Aronkytö och Olli Huuskonen. Intervjuerna ordnades 6.4.2022 elektroniskt via Teams. Promemorior över rekryteringsgruppens sammanträden 4.4.2022 och 6.4.2022 med bilagor finns med som kompletterande material. Jämförelsen av sökandenas kvalifikationer finns som bilaga.


Vid sitt sammanträde 6.4.2022 beslutade rekryteringsgruppen att föreslå områdesstyrelsen och vidare områdesfullmäktige att Timo Aronkytö eller Olli Huuskonen väljs till välfärdsområdesdirektör.


Avsikten är att ärendet skulle fattas beslut om i välfärdsområdesfullmäktige redan i 19.4.2022. Fullmäktigegrupperna i områdesfullmäktige får möjlighet att intervjua Huuskonen och Aronkytö före fullmäktiges sammanträde. HR-beredningsdirektören koordinerar tiderna för fullmäktigegruppernas intervjuer.


Enligt 45 § i lagen om välfärdsområden väljs välfärdsområdesdirektören av fullmäktige. Välfärdsområdesdirektören kan väljas tills vidare eller för viss tid och står i tjänsteförhållande till välfärdsområdet. Om ingen i valet av välfärdsområdesdirektör har fått över hälften av de avgivna rösterna, förrättas ett nytt val mellan de två som har fått flest röster. Den som i detta val har fått flest röster blir vald. Välfärdsområdesdirektören har rätt att föra välfärdsområdesstyrelsens talan och att få upplysningar av välfärdsområdets myndigheter och ta del av deras handlingar, om inte något annat följer av sekretessbestämmelserna.


Enligt 46 § i lagen om välfärdsområdet ska välfärdsområdet och välfärdsområdesdirektören ingå ett direktörsavtal, i vilket det avtalas om förutsättningarna för ledningen av välfärdsområdet. Direktörsavtalet godkänns av välfärdsområdesstyrelsen. I direktörsavtalet kan det bestämmas om arbetsfördelningen mellan välfärdsområdesdirektören och välfärdsområdesstyrelsens ordförande vid ledningen av välfärdsområdet. När bestämmelser om arbetsfördelningen tas in i avtalet ska det som anges i förvaltningsstadgan beaktas. I direktörsavtalet kan det bestämmas om förfarandet för avgörande av meningsskiljaktigheter i anslutning till skötseln av välfärdsområdesdirektörens tjänst på annat sätt än enligt förfarandet i 47 §. I direktörsavtalet kan det då utöver förfarandet avtalas om det avgångsvederlag som ska betalas till direktören.


Välfärdsområdesstyrelsen har vid sitt sammanträde 15.3.2022 § 7 fört en remissdebatt om det preliminära utkastet gällande välfärdsområdesdirektörens direktörsavtal. Utkastet till direktörsavtalet finns med som kompletterande material.

Enligt 47 § i lagen om välfärdsområdet kan välfärdsområdesfullmäktige säga upp välfärdsområdesdirektören eller förflytta direktören till andra uppgifter, om denne har förlorat välfärdsområdesfullmäktiges förtroende. Saken väcks på framställning av välfärdsområdesstyrelsen eller om minst en fjärdedel av ledamöterna i välfärdsområdesfullmäktige har tagit initiativ till det. När saken bereds ska direktören underrättas om vad förlusten av förtroende grundar sig på och ges tillfälle att bli hörd. För uppsägning eller förflyttning av direktören till andra uppgifter krävs att minst två tredjedelar av alla ledamöter i välfärdsområdesfullmäktige understöder beslutet. Beslutet får verkställas omedelbart. Samtidigt kan direktören befrias från sina uppgifter.


Enligt 4 § i lagen om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden förutsätter anställning i tjänsteförhållande ett offentligt ansökningsförfarande, om inte något annat föreskrivs. Ansökningstiden är minst 14 kalenderdagar från det att ett tillkännagivande har offentliggjorts på det sätt som anges i 108 § i kommunallagen eller i 113 § i lagen om välfärdsområden. I 5 § i lagen om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden står även följande: "I ett tjänsteförhållande som har varit offentligt ledigförklarat kan anställas endast en person som skriftligen har sökt det före ansökningstidens utgång och då uppfyller behörighetsvillkoren. Till ansökan ska fogas en utredning över sökandens behörighet. Till tjänsten som kommundirektör och i enlighet med fullmäktiges beslut även till ett annat tjänsteförhållande hos kommunen kan även antas en person som inte har sökt tjänsten, om han eller hon samtycker därtill, och förutsatt att hans eller hennes behörighet har utretts." Således är det inte möjligt att välja välfärdsområdesdirektören genom medgivandeförfarande, utan varje sökande ska lämna en formell ansökan genom offentligt ansökningsförfarande.

Enligt 51§ i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde: ”Välfärdsområdesfullmäktige beslutar om val av välfärdsområdesdirektören och sektordirektörerna Välfärdsområdesdirektören väljer dem som är direkt underställda honom eller henne som inte är sektordirektörer. Dessutom fattar välfärdsområdesdirektören beslut om den som ska sköta en ledig tjänst som sektordirektör. I 2022, innan sektordirektören börjar sin tjänst hör det till välfärdsområdesdirektörens befogenheter att
besluta om val av välfärdsområdesdirektör. Sektordirektören, serviceområdeschefen och uppgiftsområdeschefen väljer annan personal som är underställd dem. I lönen ska beaktas eventuella föreskrifter om tillsättningstillstånd. Den myndighet som beslutar om anställningen beslutar även om lönen i enlighet med välfärdsområdets lönesystem. Den myndighet som beslutar om anställningen beslutar även om prövotiden eller överenskommelsen om den.”

 

Kompletterande material:

  • Muistio rekrytointiryhmän kokouksesta 4.4.2022 liitteineen
  • Muistio rekrytointiryhmän kokouksesta 6.4.2022 liitteineen
  • Alustava luonnos hyvinvointialuejohtajan johtajasopimuksesta
  • Hakuilmoitus

Bilagor:

  • Hakijavertailu (hakijoiden ansiovertailu)

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att:

  1. ärendet behandlas på basis av ordförandens redogörelse utan föredragning av en tjänsteinnehavare enligt 150 § i förvaltningsstadgan,
  2. föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar om:
    1. att förrätta välfärdsområdesdirektörens tjänsteval,
    2. att konstatera att valet är villkorligt tills den som utsetts har visat upp ett godtagbart intyg över sitt hälsotillstånd,
    3. välfärdsområdesdirektörerns lön,
    4. att i tjänsten tillämpas sex månaders prövotid,
    5. konstatera att enligt 46 § i lagen om välfärdsområdet ska välfärdsområdet och välfärdsområdesdirektören ingå ett direktörsavtal, i vilket det avtalas om förutsättningarna för ledningen av välfärdsområdet. Direktörsavtalet godkänns av välfärdsområdesstyrelsen.
  3. föra en fortsatt remissdebatt om det preliminära utkastet gällande välfärdsområdesdirektörens direktörsavtal.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade att:

  1. ärendet behandlas på basis av ordförandens redogörelse utan föredragning av en tjänsteinnehavare enligt 150 § i förvaltningsstadgan,
  2. föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar:
    1. att förrätta välfärdsområdesdirektörens tjänsteval,
    2. att konstatera att valet är villkorligt tills den som utsetts har visat upp ett godtagbart intyg över sitt hälsotillstånd,
    3. att välfärdsområdesdirektörerns lön är 15 500 € i månaden, och utöver den får direktören även bilförmån och telefonförmån,
    4. att i tjänsten tillämpas sex månaders prövotid,
    5. att konstatera att enligt 46 § i lagen om välfärdsområdet ska välfärdsområdet och välfärdsområdesdirektören ingå ett direktörsavtal, i vilket det avtalas om förutsättningarna för ledningen av välfärdsområdet. Direktörsavtalet godkänns av välfärdsområdesstyrelsen.
  3. föra en fortsatt remissdebatt om det preliminära utkastet gällande välfärdsområdesdirektörens direktörsavtal.


Mer information om beslutet ges av förvaltningsberedningsdirektör Mikko Hokkanen, mikko.hokkanen@vantaa.fi.

Möte hantering

Förändringsledare för välfärdsområdet Timo Aronkytö anmälde jäv och avlägsnade sig från sammanträdet då det här ärendet behandlades och beslut fattades om det kl. 21.10 (partsjäv).
Under behandlingen togs en förhandlingspaus kl. 21:13–21:54.
Beslutsförslaget behandlades punkt för punkt.
Punkter 1, 2.1 och 2.2 godkändes enhälligt utan diskussion.
Punkt 2.3:
Välfärdsområdesstyrelsens ordförande gjorde ett ändrat beslutsförslag enligt vilken punkten ändras så att lönen är 15 500 € i månaden, och utöver den får direktören även bilförmån och telefonförmån.

Efter att ha avslutat diskussionen kring ärendet konstaterade områdesstyrelsens ordförande att Antero Eerola hade gjort ett ändringsförslag som avvek från grundförslaget. Ändringsförslaget hade följande lydelse: "Förslag till punkt 54. beslutspunkt 2.3 i föredragningslistan - TAS BORT: ”välfärdsområdesdirektörerns lön” BYTS TILL: ”välfärdsområdesdirektörerns lön är 13 390 euro i månaden”." Antero Eerolas ändringsförslag fick inget understöd och förföll.
Punkter 2.4, 2.5 och 3 godkändes enhälligt utan diskussion.

Bilagor