Aluehallitus, kokous 7.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 50 Valtuustoaloite koskien järjestöjen toiminnan tukemista ja yhteistyötä

VAKEDno-2022-67

Perustelut

Asian valmistelija: päätöksenteon valmistelupäällikkö Riikka Liljeroos

Aluevaltuuston kokouksessa 29.3.2022 § 37 jätettiin Riitta Särkelän valtuustoaloite koskien järjestöjen toiminnan tukemista ja yhteistyötä. Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut lisäksi 46 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:

"Järjestöissä tehdään korvaamatonta työtä, joka tukee hyvinvointialueita saavuttamaan sote-uudistukselle asetetut tavoitteet. Järjestöjen toiminnan avulla edistetään ja vahvistetaan asukkaiden hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta. Järjestöjen toiminta auttaa ihmisiä selviytymään arjen tilanteissa ja tukee myös palvelujen katvealueilla. Järjestöjen tarjoama apu ja tuki voi olla myös osa palveluketjua tai -kokonaisuutta. Vantaa-Keravalla toimii yhteensä 255 sosiaali- ja terveysjärjestöä ja 5 sosiaali- ja terveysalan säätiötä, jotka ovat tärkeä voimavara hyvinvointialueelle. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä koskevan lain mukaan hyvinvointialueen on edistettävä asukkaidensa hyvinvointia ja terveyttä ja jossa sillä on ensisijainen vastuu siltä osin, kuin tämä tehtävä kytkeytyy hyvinvointialueen muihin lakisääteisiin tehtäviin. Sen on myös edistettävä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien järjestöjen toimintaedellytyksiä ja vaikutusmahdollisuuksia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.

Järjestöjen toiminnan tukeminen on jatkossa sekä hyvinvointialueiden että kuntien vastuulla. On tärkeää, että toimintatavoista sovitaan yhdessä alueen kuntien kanssa niin, etteivät järjestöjen toimintamahdollisuudet vaarannu muutosvaiheessa. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa tilojen luovuttamista järjestöjen käyttöön, järjestöavustuksien takaamista sekä kuntien ja hyvinvointialueiden vastuista sopimista. Järjestöjen ja hyvinvointialueen välille tarvitaan myös säännöllisen vuoropuhelun ja yhteistyö rakenne.

Järjestöt saavat STEAn kautta avustusta Veikkauksen tuotoista erilaiseen toimintaan, joka toteutuu jatkossa hyvinvointialueilla. Osa näistä toiminnoista toteutetaan kumppanuustoimintana nyt kunnan kanssa: järjestö saa kyseiseen toimintaan STEAn kautta avustusta ja osarahoittajana samassa toiminnassa toimii kunta. On tärkeää, että nämä kumppanuustoiminnat jatkuvat yhteistyönä hyvinvointialueiden kanssa ja että niihin varataan hyvinvointialueiden resurssi kuntien tapaan. Muuten on vaarana, että kyseiset toiminnat, jotka usein ovat tukemassa haavoittavassa tilanteessa esimerkiksi lähisuhdeväkivallan, mielenterveysongelmien tai muun syyn vuoksi elävien ihmisten selviytymistä.

Esitän/esitämme, että vuoden 2022 aikana Vantaa-Kerava hyvinvointialueella

  • luodaan ja sovitaan yhdessä alueen kuntien sekä järjestöjen kanssa toimintaperiaatteet järjestöjen tukemisesta, joiden avulla turvataan järjestöjen toimintaedellytykset myös tulevaisuudessa
  • määritellään vastuutaho, jolle jatkossa kuuluu järjestöjen tukeminen hyvinvointialueella ja varataan järjestöjen toiminnan tukemiseksi resurssit
  • kartoitetaan hyvinvointialueella olevat kumppanuustoiminnat, joissa on STEAn kautta tulevaa tukea järjestölle ja kaupunkien rahoitusta samaan toimintaan sekä varmistetaan näiden toimintojen jatkuvuus hyvinvointialueella
  • luodaan järjestöjen ja hyvinvointialueen säännölliselle ja jatkuvalle vuoropuhelulle rakenne osaksi hyvinvointialueen hallintomallia, jotta järjestöt voivat olla tärkeä osaaja ja resurssi hyvinvointialuetta kehitettäessä ja sen asukkaiden tukena."
     

Aluevaltuusto päätti yksimielisesti merkitä tiedoksi saapuneen valtuustoaloitteen ja lähettää sen aluehallituksen valmisteltavaksi.

Ehdotus

Aluehallitus päättää merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen talousvalmistelujohtajan sekä erityisasiantuntijan (hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen / osallisuus) valmisteltavaksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua. 

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialueen muutosjohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.