Aluehallitus, kokous 13.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 174 Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen Tikkurilan valmiusaseman lainarahoitus

VAKE-2023-2257

Perustelut

Asian valmistelija: rahoituspäällikkö Laura Kujanpää

Aluehallitus on päätöksellään 18.4.2023 § 95 Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen palveluverkko ja investointien toteutustapa päättänyt, että Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen neljän uuden valmiusaseman investointien toteutustapana on hyvinvointialueen omaan taseeseen rakentaminen.

Tikkurilaan rakennettavan valmiusaseman kokonaisurakkahinta on 3 868 000 euroa. Tikkurilaan rakennettava valmiusasemahanke on lisäksi hyväksytty osana hyvinvointialueen investointisuunnitelmaa aluevaltuuston päätöksellä 22.11.2023 § 91 Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen investointisuunnitelma 2023–2027: Investointisuunnitelmaesityksen päivittäminen ja valtiolle tarkastettavaksi lähettäminen. Sisäministeriö on hyväksynyt investointisuunnitelman pelastustoimea koskevan osan 9.12.2022 VN/29764/2022-SM-1. Hyväksytyssä investointisuunnitelmassa hankkeen toteuttamiseen on arvioitu tarvittavan 4 600 000 euroa.

Valtioneuvosto päättää vuosittain hyvinvointialueen valtuudesta pitkäaikaisen lainanottamiseksi. Hyvinvointialueen lainanottovaltuudesta säädetään hyvinvointialueesta annetun lain 15 §:ssä, investointisuunnitelmasta mainitun lain 16 §:ssä sekä arviointimenettelystä mainitun lain 122–124 §:ssä. Hyvinvointialue saa ottaa lainaa päätöksen mukaisen määrän investointisuunnitelman mukaisten investointien rahoittamiseksi. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle myönnetyn lainanottovaltuuden määrä suunnitelmakaudelle 2023–2027 on 206 555 700 euroa. Hyvinvointialue ei toistaiseksi ole nostanut pitkäaikaista lainaa myönnetyn lainanottovaltuuden puitteissa.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 82 § Rahatoimen hoitaminen ( 81 § aluevaltuustolle 12.6.2023 esitettävässä hallintosäännössä) mukaan aluevaltuusto päättää hyvinvointialueen kokonaisvarallisuuden hoidon sekä rahoitus- ja sijoitustoiminnan perusteista. Aluevaltuusto on kokouksessaan 27.9.2022 § 83 hyväksynyt edellä mainitut perusteet, jonka mukaan rahoitustarve investointeihin järjestetään ensisijaisesti velkakirjalainoilla. Lisäksi hyväksytyissä rahoitustoiminnan perusteissa on määritelty lainasalkun suojausasteen vaihteluvälin tavoitteeksi 30–80 % kokonaislainamäärästä. Suojatuksi katsotaan sellaiset lainat, jotka ovat sidottu kiinteään korkoon tai ovat vaihtuvakorkoisia lainoja, jotka ovat muutettu johdannaisinstrumenteilla kiinteäkorkoisiksi. Hyväksytyt rahoitus- ja sijoitustoiminnan perusteet ovat oheismateriaalina.

Edelleen hallintosäännön 82 §:n  (81 § aluevaltuustolle 12.6.2023 esitettävässä hallintosäännössä) mukaan aluehallitus päättää pitkäaikaisen (yli vuoden pituisen) lainan ottamisesta noudattaen aluevaltuuston hyväksymiä periaatteita.  Aluehallitus voi siirtää lainan ottamiseen ja antamiseen liittyvää toimivaltaansa alaiselleen viranomaiselle.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on pyytänyt 31.5.2023 neljältä eri rahoituslaitokselta (Kuntarahoitus Oyj, Nordea Pankki Suomi Oyj, OP Yrityspankki Oyj ja DanskeBank Oyj) lainatarjoukset seuraavin lainaehdoin:

  • Lainamäärä 3 868 000,00 euroa
  • Laina-aika 7 vuotta ja 10 vuotta
  • Kiinteä korko 50 % lainasta ja vaihtuva korkoperuste (Euribor 6kk) 50 % lainasta
  • Lyhennys- ja koronmaksuväli 3 kuukautta tai 6 kuukautta
  • Korkoindikaatiohetki 5.6.2023 klo 12:00


Lainatarjoukset pyydettiin toimittamaan hyvinvointialueelle tiistaihin 6.6.2023 klo 12:00 mennessä.

Määräaikaan mennessä lainatarjouksensa jätti kaikki neljä rahoituslaitosta, josta kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen kiinteä- ja vaihtuvakorkoisesta lainasta antoi Kuntarahoitus Oyj molemmille pyydetyille laina-ajoille. Saapuneet lainatarjoukset ovat oheismateriaalina.

Kuntarahoitus tarjoaa vaihtuvakorkoisen lainan (6 kk Euriboriin sidottuna) seitsemän vuoden laina-ajalle 0,190 %:n marginaalilla. Vastaavasti kiinteäkorkoista lainaa tarjotaan 3,340 % (korkoindikaatiohetki) vuotuisella korolla ilman laina-aikana tapahtuvaa hinnoittelukatkoa. Lainat ovat tasalyhenteisiä 3 kk välein. Lisäksi lainan koronmaksu tapahtuu 3 kk välein. Kuntarahoitus ei peri erillisiä kuluja luoton nostovaiheessa. Laina on nostettava kokonaisuudessaan 4.9.2023 mennessä Kuntarahoituksen nostoajankohtien mukaisesti.

Hyvinvointialueen (velallisen) aloitteesta tapahtuva luoton ennenaikainen takaisinmaksu on mahdollista Kuntarahoituksen yleisten velkakirjaehtojen kohdan 9. mukaisissa tilanteissa. Luoton ennenaikaiseen takaisinmaksuun sovelletaan kulloinkin voimassa olevaa Kuntarahoituksen palveluhinnastoa.

Ehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. hyväksyä Kuntarahoitus Oyj:n 6.6.2023 päivätyn lainatarjouksen seuraavasti:
    • Lainan kokonaismäärä 3 868 000,00 euroa, jaettuna kiinteä korkoiseen 1 934 000,00 euron luottoon (50 %) ja  vaihtuva korkoiseen 1 934 000,00 euron luottoon (50 %);
    • Laina-aika 7 vuotta;
    • Lyhennysohjelma tasalyhenteinen kolmen kuukauden välein;
    • Kiinteä korko 3,340 % p.a. (korkoindikaatiohetki) ja vaihtuvakorkoiselle luotolle 6kk Euribor + 0,190 %  p.a. Korko maksetaan 3 kuukauden välein;
  2. delegoida talousjohtajalle oikeuden nostaa luotto yhdessä tai useammassa erässä sekä päättää erien nostoajankohdista ja sopia tarkentavista lainaehdoista 4.9.2023 mennessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohjeet

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen aluehallitukselle. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen. Oikaisuvaatimus toimitetaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle.

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään:

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, aluehallitus

Osoite:
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue / kirjaamo
PL 1000, 01301 Vantaa
kirjaamo@vakehyva.fi

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon 7 päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksiantotodistukseen merkittynä aikana taikka kolmantena päivänä sähköisen viestin lähettämisestä.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on oikaisuvaatimuksen tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä. Sähköinen viesti katsotaan saapuneeksi viranomaiselle silloin, kun se on viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä siten, että viestiä voidaan käsitellä.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimus lähetetään aina omalla vastuulla.