Aluehallitus, kokous 13.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 179 Vastaus valtuustoaloitteeseen koskien Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen mahdollisuutta aloittaa miesten eturauhassyövän seulonnat

VAKEDno-2022-67

Perustelut

Asian valmistelija: terveydenhuollon palvelujen toimialajohtaja Kati Liukko 

Aluevaltuuston kokouksessa 2.5.2023 § 39 jätettiin Tarja Eklundin valtuustoaloite "Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen tutkittava mahdollisuus aloittaa miesten eturauhassyövän seulonnat". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 27 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti: 

"Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä. Riski sairastua eturauhassyöpään kasvaa iän mukana. Vuosittain todetusta noin 5400 eturauhassyöpätapauksesta valtaosa parantuu täysin. Eturauhassyövän hoidon onnistumisen kannalta tärkeää on nopea tutkimuksiin ja hoitoihin hakeutuminen. 

Liian moni eturauhassyöpä löytyy vasta levinneenä. Miesten kynnys hakeutua PSA-​testiin ja hoitoon on liian korkea,​ koska oireita ei tunnisteta tai oteta riittävän vakavasti.  

Moni elämä olisi pelastettavissa,​ jos syöpä havaittaisiin ajoissa. Lähes 40 prosenttia eturauhassyövistä löytyy 50–69-​vuotiaiden miesten ikäryhmästä. Tutkimukset olisi siis hyvä aloittaa jo tästä ryhmästä. 

Me aluevaltuuston jäsenet ehdotamme, että Vantaa-​Keravan hyvinvointialue selvittää missä laajuudessa seulonnat voitaisi suorittaa sekä aiheutuvat kustannukset ensi vuoden budjetin laadintaan mennessä.

Aluehallitus päätti kokouksessaan 30.5.2023 § 161 merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen terveydenhuollon palvelujen toimialajohtajan valmisteltavaksi 2.11.2023 mennessä. 

Vastaus valtuustoaloitteeseen:

Väestötason seulonta

Suomalainen asiantuntijaryhmä ei suosittele eturauhassyövän seulonnan käynnistämistä tieteelliseen näyttöön liittyvän epävarmuuden ja palvelujärjestelmältä vaadittavien resurssien saatavuushaasteiden takia. 

Eturauhassyövän seulonta PSA-testillä alentaa kuolleisuutta, mutta väestötason seulonta johtaa tarpeettomiin diagnooseihin. Seulonnan hyötyjen ja haittojen tasapaino on epäsuotuisa merkittävän ylidiagnostiikan takia. Modernin magneettikuvausta hyödyntävän seulonnan hyödyistä ja haitoista ei ole vielä näyttöä.  

Magneettikuvausta hyödyntävä seulonta ilmeisesti vähentää ylidiagnostiikkaa ja ylihoitoa verrattuna PSA-seulontaan, mutta sen vaikuttavuudesta ei vielä ole tutkimusnäyttöä tai -tietoa. Laajin asiaa koskeva tutkimus on käynnissä Suomessa, mutta sen tuloksia joudutaan odottamaan vielä vuosia. (Suomalaisen asiantuntijaryhmän kannanotto eturauhassyövän seulontaan valmistunut, STM: https://stm.fi/-/suomalaisen-asiantuntijaryhman-kannanotto-eturauhassyovan-seulontaan-valmistunut)

Eturauhassyövän diagnostiikka ja hoito terveydenhuollon palvelujen toimialalla

Terveysasemapalveluissa on keväällä 2023 päätetty ottaa käyttöön malli, jossa oireettomille miehille tarjotaan mahdollisuus PSA-tutkimuksiin tietyin reunaehdoin. Malli perustuu Käypä hoito -suositukseen. (Eturauhassyöpä, Käypä hoito: https://www.kaypahoito.fi/khp00006). Mallin käyttöönoton koulutus henkilöstölle on 15.6.2023.

Ehdotus

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto merkitsee tiedoksi vastauksen valtuustoaloitteeseen ja toteaa valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.

Muutettu päätösehdotus:

Aluehallitus päättää:

  1. antaa Tarja Eklundille sekä 27 muulle valtuustoaloitteen allekirjoittaneelle aluevaltuutetulle yllä selostusosassa olevan vastauksen valtuustoaloitteeseen;
  2.  esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto merkitsee tiedoksi aluehallituksen vastauksen valtuustoaloitteeseen ja toteaa valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.

Päätös

Muutettu päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimus- ja valituskielto

Tähän päätökseen, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa hakea muutosta.
(Laki hyvinvointialueesta 141 §)