Aluehallitus, kokous 13.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 177 Vaikuttamistoimielinten toimintasääntöjen hyväksyminen

VAKEDno-2022-211

Perustelut

Asian valmistelija: vt. hallintojohtaja Riikka Liljeroos

Aluehallitus on kokouksessaan 7.6.2022 § 94 päättänyt asettaa hyvinvointialueelle nuorisovaltuuston valtuustokaudelle 2022-2025, §110 asettaa hyvinvointialueelle vanhusneuvoston valtuustokaudelle 2022-​2025 ja § 111 asettaa hyvinvointialueelle vammaisneuvoston valtuustokaudelle 2022-​2025. Edelleen aluehallitus on kokouksessaan 22.6.2022 § 117 päättänyt asettaa hyvinvointialueelle monikulttuurisuusasiain neuvottelukunnan valtuustokaudelle 2022-2025.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön nuorisovaltuustoa, vanhusneuvostoa ja vammaisneuvostoa koskevissa pykälissä 19-22 on todettu seuraavasti:

Aluehallitus hyväksyy vaikuttamistoimielimelle toimintasäännön, joissa todetaan muun muassa toimielimen lakisääteiset ja mahdolliset muut tehtävät, jäsenten lukumäärä ja valintatapa, toimikausi, kokous- ja toimintakäytännöt, puheenjohtajan valinta, sihteerin tehtävien hoitaminen, toimintasuunnitelman laatiminen ja toimintakertomuksen antaminen sekä yhteistyö kuntatason vaikuttamistoimielimen kanssa.

Hyvinvointialueen vaikuttamistoimielinten työ on käynnistynyt syksyllä 2022 ja on jatkunut aktiivisesti. Tähän mennessä, kun vaikuttamistoimielimillä ei ole ollut vielä virallista toimintasääntöä, on kokouskäytänteissä noudatettu yleisiä hallintosäännön mukaisia toimielinten kokouskäytänteitä.

Vaikuttamistoimielimissä on syksyn 2022 ja kevään 2023 aikana valmisteltu ehdotukset niiden toimintasäännöistä. Vaikka hallintosäännössä ei erikseen ole kirjausta monikulttuurisuusasiain neuvottelukunnalle laadittavasta toimintasäännöstä, on virkavalmistelussa nähty perustelluksi selkeyden johdosta, että myös monikulttuurisuusasiain neuvottelukunnalle laaditaan oma toimintasääntö. Vaikuttamistoimielimet ovat esittäneet toimintasääntöjään aluehallitukselle hyväksyttäväksi seuraavasti:

  • Nuorisovaltuusto on hyväksynyt osaltaan kokouksessaan 23.11.2022 ehdotuksen omasta toimintasäännöstään ja esittänyt sen aluehallitukselle hyväksyttäväksi.
  • Vammaisneuvosto on hyväksynyt osaltaan kokouksessaan 2.12.2022 ehdotuksen omasta toimintasäännöstään ja esittänyt sen aluehallitukselle hyväksyttäväksi.
  • Vanhusneuvosto on hyväksynyt osaltaan kokouksessaan 19.4.2023 ehdotuksen omasta toimintasäännöstään ja esittänyt sen aluehallitukselle hyväksyttäväksi.
  • Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta hyväksynyt osaltaan kokouksessaan 7.6.2023 ehdotuksen omasta toimintasäännöstään ja esittänyt sen aluehallitukselle hyväksyttäväksi.

 

Vaikuttamistoimielinten ehdotukset toimintasäännöistään ovat liitteenä. Toimintasäännöissä on kuvattu vaikuttamistoimielimen toimintasäännön tarkoitus, vaikuttamistoimielimen asettaminen ja kokoonpano, tehtävät, yhteistyö kaupunkien vaikuttamistoimielinten kanssa, kokouskäytänteet, palkkiot ja matkakustannukset sekä toimintasäännön voimaantulo.

Ehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. hyväksyä nuorisovaltuuston toimintasäännön liitteen mukaisesti;
  2. hyväksyä vanhusneuvoston toimintasäännön liitteen mukaisesti;
  3. hyväksyä vammaisneuvoston toimintasäännön liitteen mukaisesti;
  4. hyväksyä monikulttuurisuusasiain neuvottelukunnan toimintasäännön liitteen mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohjeet

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen aluehallitukselle. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen. Oikaisuvaatimus toimitetaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle.

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään:

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, aluehallitus

Osoite:
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue / kirjaamo
PL 1000, 01301 Vantaa
kirjaamo@vakehyva.fi

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon 7 päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksiantotodistukseen merkittynä aikana taikka kolmantena päivänä sähköisen viestin lähettämisestä.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on oikaisuvaatimuksen tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä. Sähköinen viesti katsotaan saapuneeksi viranomaiselle silloin, kun se on viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä siten, että viestiä voidaan käsitellä.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimus lähetetään aina omalla vastuulla.