Aluehallitus, kokous 18.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 75 Hyvinvointialueen hallintosäännön päivittäminen 31.5.2022 lukien

VAKEDno-2022-12

Perustelut

Asian valmistelija: päätöksenteon valmistelupäällikkö Riikka Liljeroos

Vantaan ja Keravan aluevaltuusto on kokouksessaan 19.4.2022 § 40 hyväksynyt Vantaan ja Keravan sekä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueiden yhteisen pelastuslaitoksen yhteistoimintasopimuksen. Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto on 28.4.2022 kokouksessaan § 31 osaltaan hyväksynyt Vantaan ja Keravan sekä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueiden yhteisen pelastuslaitoksen yhteistoimintasopimuksen.

Yhteistoimintasopimuksen hyväksymispäätösten seurauksena on kunkin hyvinvointialueen hallintosääntöä päivitettävä yhteistoimintasopimuksessa sovittua vastaavaksi. Tämän vuoksi hallintosääntöä ehdotetaan päivitettävän seuraavilta osin:

  • 2 § Hyvinvointialueen toiminta ja tehtävät: lisätään maininta ”Hyvinvointialue järjestää kahden hyvinvointialueen pelastustoimen palvelut. Yhteistoimintasopimuksella on sovittu, että Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen pelastustoimi järjestetään Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen organisaation osaksi.”
  • § 14 Pelastuslautakunta: lisätään yhteistoimintasopimuksessa sovitut tiedot pelastuslautakunnan muodostamisesta: ”Pelastuslautakunnassa on 15 jäsentä ja jokaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen. Jäsenistä 8 jäsentä tulee Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta ja 7 jäsentä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelta. Jäseninä pelastuslautakunnassa voivat olla asianomaisten hyvinvointialueiden vaalikelpoiset henkilöt. Kummankin hyvinvointialueen jäsenistä sekä varajäsenistä vähintään puolet tulee olla aluevaltuuston jäseniä. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluevaltuusto valitsee pelastuslautakunnan jäsenistä puheenjohtajan ja Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto valitsee pelastuslautakunnan jäsenistä varapuheenjohtajan.
    Pelastuslautakunnan kokouksissa on läsnäolo- ja puheoikeus molempien hyvinvointialueiden aluehallituksen puheenjohtajalla ja hyvinvointialuejohtajalla.” 
  • 24 § Pelastuslautakunnan tehtävät ja toimivalta: lisätään 14 §:ssä määritellyn pelastuslautakunnan tehtävät ja toimivalta tähän pykälään.
  • 28 § Asian ottaminen aluehallituksen käsiteltäväksi: Lisätään maininta: ”Vantaan ja Keravan sekä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen hyväksymällä Keski-Uudenmaan pelastuslaitosta koskevalla yhteistoimintasopimuksella on sovittu, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluehallituksella ei ole otto-oikeutta hyvinvointialueiden yhteisen toimielimen, pelastuslautakunnan, tekemiin päätöksiin.”
  • 34 § Pelastustoimen muutosjohtaja lisätään kirjaus: Pelastustoimen muutosjohtaja toimii pelastuslautakunnan esittelijän siihen saakka kunnes pelastustoimen toimialajohtaja on valittu.
  • 45§ Viran perustaminen ja lakkauttaminen sekä viran kelpoisuusvaatimukset ja nimikkeen muuttaminen: lisätään maininta: Pelastuslautakunta päättää pelastuslaitosta koskevat asiat 24 §:n määritetyn mukaisesti.
  • 78 § Maksuista päättäminen: Lisätään maininta: Pelastuslautakunta päättää pelastuslaitosta koskevat asiat 24 §:n mukaisesti.
     

Lisäksi hallintosääntöön ehdotetaan tehtävän seuraavat muutokset:

  • 77 § Rahatoimen hoitaminen: Talousvalmistelujohtajalle ehdotetaan lisättävän oikeus päättää lyhytaikaisen (alle vuoden pituisen) lainan ottamisesta. Aluehallitus päättäisi pitkäaikaisen (yli vuoden pituisen) lainan ottamisesta.
  • 108 § Läsnäolo kokouksessa: Ehdotetaan lisättävän kirjaus "Lisäksi aluevaltuuston kokouksissa on puhe- ja läsnäolo-oikeus sote-valmistelun muutosjohtajalla, pelastustoimen muutosjohtajalla, hallintovalmistelujohtajalla sekä juristilla", jotta puhe- ja läsnäolo-oikeutta ei tarvitse myöntää joka kerta erikseen.
  • § 130 Valtuutettujen aloitteet: Ehdotetaan lisättävän kirjaus "Tätä 6 kuukauden määräaikaa ei sovelleta vuonna 2022."
     

Varsinaiset muutosehdotukset on kuvattu liitteenä olevassa hallintosääntöluonnoksessa vihreällä tekstillä (§ 130 lisäys sinisellä). 

Jotta hallintosääntöpäivityksessä määriteltävä pelastuslautakunta voidaan valita aluevaltuuston kokouksessa 31.5.2022 , on hallintosäännön tarkoitus astua voimaan heti hyväksymisen jälkeen.  Hallintosäännössä on kysymys hyvinvointialueen sisäisen hallinnon ja toiminnan järjestämisestä. Tästä syystä on vakiintuneesti katsottu, että hallintosääntöä voidaan soveltaa heti kun se tai sen muutos on hyväksytty. Jos hallintosäännön tai sen muutoksen hyväksymistä koskeva pykälä tarkastetaan heti valtuuston kokouksessa, on hallintosääntöä mahdollista soveltaa samassa kokouksessa tehtävissä päätöksissä.

Tämän jälkeen hallintosääntöä on tarkoitus päivittää vastaamaan 1.1.2023 aloittavaa henkilöstöorganisaatiota ja samalla valmistellaan yksilöasioihin liittyvät päätösvallan delegoinnit. Näiden tulee olla valmiina järjestämisvastuun siirtyessä hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen. Tämä päivitys tulee aluevaltuuston päätettäväksi loppuvuodesta 2022. Tämän lisäksi aluevaltuusto on kokouksessaan 8.3.2022 § 4 päättänyt, että aluevaltuusto arvioi hallintosäännön muutostarpeita vuoden aikana ja tekee tarvittaessa siihen muutoksia vuoden 2022 lopulla. Valmistelussa ovat mukana poliittiset ryhmät ja esityksen aluevaltuustolle tekee aluehallitus.

Ehdotus

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää:

  1. hyväksyä liitteenä olevan luonnoksen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen päivitetystä hallintosäännöstä;
  2. että hallintosääntö astuu voimaan välittömästi hyväksymisen jälkeen ja pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta jo kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialueen muutosjohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Kokouskäsittely

Asian käsittelyn aikana pidettiin kokoustauko klo 18.58-19.07. Riitta Särkelä saapui takaisin kokoukseen kokoustauon aikana.

Esittelijän selostusosaan tekemät muutokset on huomioitu pöytäkirjassa.