Aluehallitus, kokous 18.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 81 Hyvinvointialueiden välinen yhteistyösopimus Kårkullan yksiköissä olevien hyvinvointialueiden asiakkaiden toiminnan jatkamisesta

VAKEDno-2022-169

Perustelut

Asian valmistelija: valmistelupäällikkö Tuomo Melin

Hyvinvointialueiden yhteistyösopimus perustuu laki sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta (myöh. voimaanpanolain) (616/2021) 56 §, jossa todetaan seuraavaa:  

Kårkulla-kuntayhtymän asiantuntijapalveluja koskevat tehtävät ja niitä hoitava henkilöstö sekä toiminnan Varsinais-Suomen hyvinvointialueen alueella sijaitsevat kiinteistöt, alueella sijaitsevia toimitiloja koskevat vuokrasopimukset ja alueella sijaitsevien toimitilojen hallintaan oikeuttava muu omaisuus siirtyvät Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle. Jos henkilöstö on tuottanut asiantuntijapalveluja myös oman hyvinvointialueensa alueen ulkopuolelle ennen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain voimaantuloa, hyvinvointialueiden on sovittava viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2022 toiminnan jatkamisesta. 

Kårkulla-kuntayhtymän kehitysvammaisten neuvolapalvelut ja niitä hoitava henkilöstö siirtyvät sille hyvinvointialueelle, jonka alueella tehtävää hoitava henkilöstö pääasiallisesti työskentelee. Jos henkilöstö on hoitanut tehtävää ennen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain voimaantuloa myös muiden hyvinvointialueiden alueella, hyvinvointialueiden on sovittava viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2022 palvelujen tuottamisesta myös näiden muiden hyvinvointialueiden alueella. 

Kårkulla-kuntayhtymän asumispalveluyksiköt sekä päivä- ja työkeskustoiminta sekä niiden kiinteistöt, toimitiloja koskevat vuokrasopimukset ja toimitilojen hallintaan oikeuttava muu omaisuus siirtyvät hyvinvointialueelle, jonka alueella toimitilat sijaitsevat. Jos näissä siirtyvissä asumispalveluyksiköissä tai päivä- ja työkeskustoiminnassa on ennen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain voimaantuloa järjestetty palveluja myös muiden hyvinvointialueiden asukkaille, hyvinvointialueet ovat velvollisia sopimaan viimeistään 31 päivänä toukokuuta 2022 toiminnan jatkamisesta. 

Kårkulla-kuntayhtymän muu kuin 1–3 momentissa tarkoitettu toiminta ja henkilöstö siirtyvät sille hyvinvointialueelle, jonka alueella henkilöstö pääasiallisesti työskentelee. Kårkulla-kuntayhtymän muut kuin 1 ja 3 momentissa tarkoitetut kiinteistöt, toimitiloja koskevat vuokrasopimukset sekä toimitilojen hallintaan oikeuttava muu omaisuus siirtyvät sille hyvinvointialueelle, jonka alueella toimitilat sijaitsevat. 

Edellä 1–3 momentissa tarkoitetut sopimukset ovat voimassa, kunnes hyvinvointialueet sopivat sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain 39 §:ssä tarkoitetusta kaksikielisten hyvinvointialueiden yhteistyöstä. Kaksikielisten hyvinvointialueiden yhteistyöstä on sovittava viimeistään 1 päivänä syyskuuta 2023 ja tällöin on sovittava myös tämän pykälän 1–3 momentissa tarkoitetuista asioista. 

Sopimuksen tavoitteena on varmistaa Kårkullan erityishuoltopiirin asiakkaiden palveluasumisen, työ- ja päivätoiminnan ja perhehoidon jatkuminen hyvinvointialueiden perustamisen jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että hyvinvointialueiden asiakkaiden palvelut jatkuvat eikä niitä voida lopettaa hyvinvointialueen yksipuolisella päätöksellä. 

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue tulee sopimaan ruotsinkielisistä palveluista yhteistyösopimukset seuraavien hyvinvointialueiden kanssa voimaanpanolain 5 § mom 3 mukaisesti 31.5.2022 mennessä: 

  • Itä-Uusimaa*  

  • Länsi-Uusimaa* 

  • Varsinais-Suomi*  

  • Helsingin kaupunki*  

 

Hyvinvointialueiden välinen yhteistyösopimus on laadittu yhteistyössä Länsi-Uudenmaan kanssa ja yhteisymmärryksessä muiden Kårkullan alueella toimivien hyvinvointialueiden kanssa. Sopimukseen tullaan myöhemmin tekemään teknisiä muutoksia erityisesti hinnoittelun, yhteystietojen, laskutusohjeiden, menettelytapojen ja sopimuksen piiriin kuuluvien asiakkaiden osalta. 

Kårkullan tietojen mukaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta 17 asiakkaita on muiden hyvinvointialueilla alueella palvelunkäyttäjiä. Näistä Helsingissä palveluissa on kahdeksan asiakasta, Varsinais-Suomen hyvinvointialueella seitsemän, ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella kaksi.  Vuodelle 2022 Kårkulla on budjetoinut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen palveluihin 1,29 miljoonaa euroa (myöh. Me) kustannuksia. 

Kårkullalta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle siirtyy Vantaan kaupungin alueella sijaitseva asumispalveluyksikkö Gladas, jossa on 12 pitkäaikaista ja yksi lyhytaikainen paikka. Gladaksen asumispalveluyksikön osalta on arvioitu, että kustannus vuodelle 2022 on 900 000 Me, 201 euron vuorokausihintaan. Kaikki Gladaksen asumispalveluyksikön asiakkaat ovat kotoisin muita hyvinvointialueilta.   

Hyvinvointialueiden välisen yhteistyösopimuksen arvioitu kustannus Kårkullan toiminnan jatkumisen osalta ovat laskennallisesti noin 400 000 euroa.  

Ehdotus

Aluehallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan hyvinvointialueiden välisen yhteistyösopimuksen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen Kårkullan yksiköissä olevien hyvinvointialueiden asiakkaiden toiminnan jatkamisesta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoa päätöksestä antaa hyvinvointialueen muutosjohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.