Aluehallitus, kokous 18.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 72 Hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkydön johtajasopimuksen hyväksyminen

VAKEDno-2022-47

Perustelut

Asian valmistelija: HR-valmistelujohtaja Anne Sivula

Hyvinvointialueen aluevaltuusto päätti kokouksessaan 19.4.2022 § 43 valita hyvinvointialuejohtajan virkaan Timo Aronkydön.

Hyvinvointialuelain 46 §:n mukaan hyvinvointialueen ja hyvinvointialuejohtajan on tehtävä johtajasopimus, jossa sovitaan hyvinvointialueen johtamisen edellytyksistä. Johtajasopimuksen hyväksyy aluehallitus. Johtajasopimukseen voidaan ottaa määräyksiä hyvinvointialuejohtajan ja aluehallituksen puheenjohtajan työnjaosta hyvinvointialueen johtamisessa. Otettaessa sopimukseen työnjakoa koskevia määräyksiä on otettava huomioon, mitä hallintosäännössä määrätään. Johtajasopimukseen voidaan ottaa määräyksiä menettelytavoista, joilla johtajan viran hoitamiseen liittyvät erimielisyydet 47 §:ssä tarkoitetun menettelyn sijasta ratkaistaan. Johtajasopimuksessa voidaan tällöin menettelyn ohella sopia johtajalle maksettavasta erokorvauksesta.

Lain 47 §:n mukaan aluevaltuusto voi irtisanoa hyvinvointialuejohtajan tai siirtää hänet muihin tehtäviin, jos hän on menettänyt aluevaltuuston luottamuksen. Asia tulee vireille aluehallituksen esityksestä tai vähintään neljäsosan valtuutetuista tehtyä sitä koskevan aloitteen. Asiaa valmisteltaessa johtajalle on ilmoitettava, mihin luottamuksen menetys perustuu, ja varattava hänelle tilaisuus tulla kuulluksi. Irtisanomisen tai muihin tehtäviin siirtämisen edellytyksenä on, että sitä kannattaa vähintään kaksi kolmasosaa kaikista valtuutetuista. Päätös voidaan panna heti täytäntöön. Samalla johtaja voidaan vapauttaa tehtäviensä hoidosta.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 4 §:n mukaan aluehallituksen puheenjohtaja vastaa hyvinvointialuejohtajan johtajasopimuksen valmistelusta. Ehdotus hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkydön johtajasopimukseksi on valmisteltu yhteistyössä aluehallituksen puheenjohtajan,  hyvinvointialueen HR-valmistelujohtajan sekä Timo Aronkydön kesken. Ehdotus johtajasopimuksesta on liitteenä. Aronkytö on kuitannut hyväksyvänsä osaltaan johtajasopimuksen liitteen mukaisesti.

Tällä hetkellä tarkoituksena olisi, että Aronkytö toimisi vuoden loppuun asti osa-aikaisesti hyvinvointialuejohtana siten, että hän olisi 50 % hyvinvointialueen palveluksessa ja 50 % Vantaan kaupungin apulaiskaupunginjohtajan tehtävässä.

Ehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. hyväksyä liitteenä olevan ehdotuksen johtajasopimuksesta hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkydön johtajasopimukseksi;
  2. hyväksyä, että hyvinvointialuejohtaja voi halutessaan toimia tehtävässään ajalla 16.6.-31.12.2022 osa-aikaisesti 50 % työpanoksella.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa aluehallituksen puheenjohtaja Maarit Raja-Aho, maarit.raja-aho@vakehyva.fi

Kokouskäsittely

Hyvinvointialueen muutosjohtaja Timo Aronkytö ilmoitti olevansa esteellinen (osallisuusjäävi) ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi klo 18.47. Asian esittelijänä toimi sote-valmistelun muutosjohtaja Olli Huuskonen. Käsittelyn aikana talousvalmistelujohtaja Hanna Heinikainen poistui kokouksesta klo 18.48. Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua. Päätöksenteon jälkeen Timo Aronkytö saapui takaisin kokoukseen klo 18.49.