Områdesstyrelsen, möte 18-05-2022

Protokollet är granskat

§ 72 Godkännande av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytös direktörsavtal

VAKEDno-2022-47

Beskrivning

Beredare av ärendet: HR- beredningsdirektör Anne Sivula

Välfärdsområdesfullmäktige beslutade vid sitt sammanträde 19.4.2022 § 43 att välja Timo Aronkytö till välfärdsområdesdirektörens tjänst.

Enligt 46 § i lagen om välfärdsområdet ska välfärdsområdet och välfärdsområdesdirektören ingå ett direktörsavtal, i vilket det avtalas om förutsättningarna för ledningen av välfärdsområdet. Direktörsavtalet godkänns
av välfärdsområdesstyrelsen. I direktörsavtalet kan det bestämmas om arbetsfördelningen mellan välfärdsområdesdirektören och välfärdsområdesstyrelsens ordförande vid ledningen av välfärdsområdet. När bestämmelser om arbetsfördelningen tas in i avtalet ska det som anges i förvaltningsstadgan beaktas. I direktörsavtalet kan det bestämmas om förfarandet för avgörande av meningsskiljaktigheter i anslutning till skötseln av välfärdsområdesdirektörens tjänst på annat sätt än enligt förfarandet i 47 §. I direktörsavtalet kan det då utöver förfarandet avtalas om det avgångsvederlag som ska betalas till direktören.

Enligt 47 § i lagen om välfärdsområdet kan välfärdsområdesfullmäktige säga upp välfärdsområdesdirektören eller förflytta direktören till andra uppgifter, om denne har förlorat välfärdsområdesfullmäktiges förtroende. Saken väcks på framställning av välfärdsområdesstyrelsen eller om minst en fjärdedel av ledamöterna i välfärdsområdesfullmäktige har tagit initiativ till det. När saken bereds ska direktören underrättas om vad förlusten av förtroende grundar sig på och ges tillfälle att bli hörd.
För uppsägning eller förflyttning av direktören till andra uppgifter krävs att minst två tredjedelar av alla ledamöter i välfärdsområdesfullmäktige understöder beslutet. Beslutet får verkställas omedelbart. Samtidigt kan direktören befrias från sina uppgifter.

Enligt 4 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde svarar välfärdsområdesstyrelsens ordförande för beredningen av direktörsavtalet för välfärdsområdesdirektören. Förslaget till Timo Aronkytös direktörsavtal har beretts i samarbete med välfärdsområdesstyrelsens ordförande, välfärdsområdets HR- beredningsdirektör samt Timo Aronkytö. Förslaget till direktörsavtalet finns bifogat. Aronkytö har för sin del godkänt direktörsavtalet enligt bilagan.

För tillfället är avsikten att Arönkytö fungerar som välfärdsområdesdirektör på deltid  till utgången av året så att han på 50 % arbetstid anställs av välfärdsområdet och på 50 % arbetstid sköter uppdraget som Vanda stads biträdande stadsdirektör.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att:

  1. godkänna det bifogade förslaget om direktörsavtalet till välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytös direktörsavtal,
  2. godkänna att välfärdsområdesdirektören kan, om de så önskar, under perioden 16.6–31.12.2022 sköta sitt uppdrag på 50 procents deltid.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesstyrelsens ordförande Maarit Raja-Aho, maarit.raja-aho@vakehyva.fi

Möte hantering

Förändringsledare för välfärdsområdet Timo Aronkytö anmälde jäv (partsjäv) och avlägsnade sig från sammanträdet då det här ärendet behandlades och
beslut fattades om det kl. 18.22. Förändringsledare för social- och hälsovårdsreformen Olli Huuskonen var föredragande i ärendet.

Under behandlingen anlände ekonomiberedningsdirektör Hanna Heinikainen tillbaka till mötet kl. 18:48.

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion. Efter beslutsfattandet anlände Timo Aronkytö tillbaka till mötet kl. 18:49