Områdesstyrelsen, möte 18-05-2022

Protokollet är granskat

§ 85 Fullmäktigemotion om förebyggande arbete med låg tröskel

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Beredare av ärendet: chef för beslutsberedningsprocessen Riikka Liljeroos

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 19.4.2022 § 44 lämnades fullmäktigemotion av Vänsterförbundets fullmäktigegrupp "Fullmäktigemotion om förebyggande arbete med låg tröskel". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 37 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:

"Att övergå från tunga tjänster till förebyggande och förutseende verksamhetsmodeller och arbetssätt har fastställts som ett viktigt mål för vårdreformen och projektet Framtidens social- och hälsocentral. Denna övergång till förebyggande arbete stärker människors välbefinnande och hälsa. Det är också ett verktyg för att dämpa ökningen av kostnader.

Vikten och betydelsen av det förebyggande arbetet understryks särskilt av vård- och tjänsteskulden som uppstått under coronatiden, när diagnostik och vård av flera sjukdomar har fördröjts och behovet av tjänster har ökat. De mest utsatta personerna har de sämsta möjligheterna att skydda sig mot samhällskriser och kriser tenderar att ha den mest dramatiska inverkan på deras liv.

Behovet av socialservice, särskilt socialservice med låg tröskel, har ökat under coronatiden. Under coronatiden har våldsbrott, särskilt bland ungdomar under 15 år, blivit vanligare och brutalare. Dessutom har psykiska problem bland barnskyddsklienter ökat dramatiskt. Vi har ett akut nödläge och ett stort behov att hitta nya sätt att påverka situationen.

Vanda och Kervo välfärdsområdes tjänster och kommunernas välfärdsarbete måste kopplas samman ordentligt och arbetet måste inledas omedelbart, utan dröjsmål. Inom det förebyggande arbetet bör välfärdsområdets primär- och socialvårds verksamhet kombineras med olika organisationers och kommuners välfärdsarbete på ett systematiskt och samordnat sätt.

Det förebyggande arbetet bör förankras till de platser där människor rör sig och möter varandra. Det måste vara lätt att få tillgång till tjänsterna. Att tillhandahålla lågtröskeltjänster kräver också innovativt tänkande i fråga om nya tillvägagångssätt och tillämpningen av dem. Det växande behovet av förebyggande tjänster och lågtröskeltjänster berör alla åldersgrupper, från graviditet till livets sista år.

Vänsterförbundets fullmäktigegrupp och övriga undertecknare föreslår att välfärdsområdet omedelbart börjar kartlägga:

a) former av förebyggande arbete i olika åldersgrupper

b) nya, innovativa sätt att genomföra förebyggande verksamhet

c) verksamhetsmodeller för att tillhandahålla förebyggande tjänster med den så kallade lågtröskelprincipen, så nära människorna som möjligt, och

d) inkludering av olika organisationer och kommunernas välfärdsarbete i beredningen.

e) Utifrån denna beredning byggs en systematisk modellering av hur det förebyggande arbetet förankras i hela välfärdsområdet och överallt i verksamheten. Samordningen av den förebyggande modellen och utvärderingen av dess effekt ska ingå i modellens konstruktion."

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och sända den för beredning till sektordirektören för sektorn för tjänster för barn, unga och familjer. Svaret bereds när sektordirektören har inlett sitt arbete.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av förändringsledare för välfärdsområdet Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.