Beskrivning
Beredare av ärendet: beredningschef Tuomo Melin
Samarbetsavtalet mellan välfärdsområdena grundar sig på 56 § i lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen (senare verkställighetslagen) (616/2021), där det sägs att:
Kårkulla samkommuns uppgifter på området sakkunnigtjänster och den personal som sköter dessa uppgifter samt verksamhetens fastigheter belägna i Egentliga Finlands välfärdsområdes område, hyresavtal för lokaler som är belägna i området och andra tillgångar som berättigar till besittning av lokaler belägna i området övergår till Egentliga Finlands välfärdsområde. Om personalen har producerat sakkunnigtjänster också utanför det egna välfärdsområdets område innan lagen om ordnande av social- och hälsovård träder i kraft, ska välfärdsområdena senast den 31 december 2022 avtala om hur verksamheten ska fortsätta.
Kårkulla samkommuns rådgivningstjänster för personer med utvecklingsstörning och den personal som sköter dem övergår till det välfärdsområde inom vars område den personal som sköter respektive uppgift huvudsakligen arbetar. Om personalen har skött uppgifter även i andra välfärdsområden innan lagen om ordnande av social- och hälsovård träder i kraft ska välfärdsområdena senast den 31 december 2022 komma överens om hur tjänsterna ska produceras också i dessa andra välfärdsområden.
Kårkulla samkommuns boendeserviceenheter samt samkommunens dagcenter- och arbetscenterverksamhet samt deras fastigheter, hyresavtal för lokaler och andra tillgångar som berättigar till besittning av lokaler övergår till det välfärdsområde inom vars område de är belägna. Om man i dessa boendeserviceenheter eller i dagcenter- och arbetscenterverksamheten har ordnat tjänster också för invånare i andra välfärdsområden före ikraftträdandet av lagen om ordnande av social- och hälsovård, är välfärdsområdena skyldiga att senast den 31 maj 2022 avtala om hur verksamheten ska fortsätta.
Annan verksamhet och personal vid Kårkulla samkommun än sådan som avses i 1–3 mom. övergår till det välfärdsområde inom vars område personalen huvudsakligen arbetar. Kårkulla samkommuns andra än i 1 och 3 mom. avsedda fastigheter, hyresavtal för lokaler och andra tillgångar som berättigar till besittning av lokaler övergår till det välfärdsområde inom vars område lokalerna är belägna.
Avtalen som avses i 1–3 mom. ska gälla tills välfärdsområdena avtalar om det samarbete mellan tvåspråkiga välfärdsområden som avses i 39 § i lagen om ordnande av social- och hälsovård. Samarbetet mellan de tvåspråkiga välfärdsområdena ska avtalas senast den 1 september 2023 och i samband därmed ska parterna även komma överens om det som avses i 1–3 mom. i denna paragraf.
Målet med avtalet är att säkra att serviceboende, arbets- och dagverksamhet och familjevård för kunder inom Kårkulla specialomsorgsdistrikt fortsätter efter att välfärdsområdena inrättats. I praktiken innebär detta att tjänsterna för välfärdsområdets kunder fortsätter och att tillhandahållandet av dessa tjänster inte kan avslutas genom välfärdsområdets ensidiga beslut.
Enligt 5 § 3 mom. i införandelagen kommer Vanda och Kervo välfärdsområde att ingå samarbetsavtal om svenskspråkiga tjänster med följande välfärdsområden senast 31.5.2022:
-
Västra Nyland*
-
Egentliga Finland*
-
Helsingfors stad*
Samarbetsavtalet mellan välfärdsområden har uppgjorts i samarbete med Västra Nyland och i samförstånd med övriga välfärdsområden som har verksamhet inom Kårkulla. I avtalet kommer senare att göras tekniska ändringar särskilt vad gäller prissättning, kontaktuppgifter, faktureringsanvisningar, förfaranden och kunder som omfattas av avtalet.
Enligt Kårkullas information finns 17 kunder inom Vanda och Kervo välfärdsområde som använder tjänster i andra välfärdsområden. Åtta kunder använder tjänster i Helsingfors, sju i Egentliga Finlands välfärdsområde och två i Västra Nylands välfärdsområde. För 2022 har Kårkulla budgeterat 1,29 miljoner euro (hädanefter Me) i kostnader för Vanda och Kervo välfärdsområdets tjänster.
Av Kårkulla överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde Gladas boendeserviceenhet, som är belägen i Vanda stad och som har 12 lägenheter för långtidsvård och en för korttidsvård. För Gladas boendeserviceenhetens del har beräknats att kostnaden för 2022 är 900 000 Me, till priset av 201 euro per dygn. Varje kund vid Gladas boendeserviceenhet kommer från andra välfärdsområden.
Den uppskattade kostnaden för samarbetsavtalet mellan välfärdsområdena för Kårkullas fortsatta verksamhets del är kalkylmässigt ungefär 400 000 miljoner euro.
Beslutsförslag
Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att godkänna det bifogade samarbetsavtalet om fortsättningen av verksamheten vad gäller välfärdsområdens kunder i de Kårkulla enheter som är belägna i Vanda och Kervo välfärdsområde.
Beslut
Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.
Mer information om beslutet ges av förändringsledare för välfärdsområdet Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.