Områdesstyrelsen, möte 18-05-2022

Protokollet är granskat

§ 77 Fastställande av principer för upphandling av försäkringar

VAKEDno-2022-179

Beskrivning

Beredare av ärendet: chef för beslutsberedningsprocessen Riikka Liljeroos

Ekonomiberedningsdirektören har med sitt beslut 25.2.2022 § 1 beslutat skaffa försäkringsmäklartjänster åt Vanda och Kervo välfärdsområde från Rewenda Oy fram till 31.12.2023. I försäkringsmäklartjänsten utför tjänsteproducenten analys av välfärdsområdets försäkringsbehov, planering och rapportering av försäkringsskyddet, konkurrensutsättning av välfärdsområdets försäkringar samt underhåll och förvaltning av försäkringarna. I tjänsten ingår även handläggning av skador och kundsupport åt välfärdsområdet.

Vanda och Kervo välfärdsområdes ekonomiberedning har tillsammans med försäkringsmäklaren berett upphandlingen av försäkringar för välfärdsområdet från och med 1.1.2023. Bifogat finns ett utkast till principer för upphandling av försäkringar som utarbetats utgående från beredningen.

Konkurrensutsättningen ska verkställas enligt öppet förfarande så att valkriteriet för anbuden är det lägsta priset. Upphandlingen överstiger EU-tröskelvärdet som avses i 26 § i lagen om offentlig upphandling. Försäkringarna som kommer att upphandlas centraliseras till ett försäkringsbolag. Försäkringarna ska konkurrensutsättas för den tillsvidare gällande avtalsperioden så, att den första försäkringsperioden är 1.1.2023-31.12.2023.

Det uppskattade värdet av upphandlingen är cirka 2,6 miljoner euro (650 000 euro per år). Enligt 40 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde beslutar välfärdsområdesstyrelsen om upphandlingar, avtal och förbindelser som överstiger 1 000 000 euro. Eftersom beslutet om själva upphandlingen senare kommer att höra till välfärdsområdesstyrelsens befogenheter enligt den ovan nämnda bestämmelsen, hör det också till områdesstyrelsens befogenheter att besluta om principerna för upphandlingen.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att fastställa principerna för upphandling av försäkringar enligt bilagan.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av förändringsledare för välfärdsområdet Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.