Områdesstyrelsen, möte 18-05-2022

Protokollet är granskat

§ 83 Fullmäktigemotion om utarbetande av strategin för klimat och hållbar utveckling för Vanda och Kervo välfärdsområde

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Beredare av ärendet: chef för beslutsberedningsprocessen Riikka Liljeroos

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 19.4.2022 § 44 lämnades fullmäktigemotion av de Grönas fullmäktigegrupp "Strategi för klimat och hållbar utveckling för Vanda och Kervo välfärdsområde". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 10 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:

"Välfärdsområdenas långsiktiga verksamhet styrs av välfärdsområdesstrategin. Vi som har undertecknat det här initiativet föreslår att ett övergripande tema i välfärdsområdesstrategin är hållbarhetsperspektivet. Därtill föreslår vi att Vanda och Kervo välfärdsområde utarbetar en separat klimat- och miljöstrategi.

Som en betydande användare av offentliga resurser är Vanda och Kervo välfärdsområde en viktig aktör när det gäller att uppnå målen för koldioxidneutralitet och hållbar utveckling. De sätt på vilka offentlig upphandling, fastighetsförvaltning och olika tjänster från städning till transport organiseras påverkar områdets klimatutsläpp och andra miljöeffekter på ett betydande sätt.

De ekonomiska konsekvenserna av okontrollerade klimat- och miljöförändringar är enorma. På lång sikt bidrar strategin till att begränsa ökningen av kostnaderna. Ett klimat som i snabb takt blir allt varmare leder till ökade hälsorisker och hotar människors välbefinnande helhetsmässigt. Därför stödjer begränsningen av klimatförändringen och det strategiska anpassningsarbetet välfärdsområdet i dess basuppgift. De negativa effekterna ackumuleras ofta hos de socioekonomiskt redan missgynnade och leder till ökad ojämlikhet.

Genom sin klimat- och miljöstrategi bidrar regionen till att skapa klimathopp och anpassar sig till de många utmaningar som klimatförändringen innebär. Ett övergripande hållbarhetsperspektiv är en viktig del av välfärdsområdets strategi redan från början, genom att det garanterar en trygg övergång och skapar riktlinjer för välfärdsområdets framtida verksamhet i en föränderlig miljö.

Som grund för att utarbeta strategin kan Vanda och Kervo välfärdsområde använda Vanda och Kervo städers kolneutralitets- och hållbarhetsstrategier samt sjukvårdsdistriktens miljöprogram.​​​​​​"

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och sända den till chefen för strategiberedningen för beredning.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av förändringsledare för välfärdsområdet Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.